Live Video
 

Edictul de la Turda, un moment istoric încă insuficient exploatat turistic și religios!

modulo 550

terran 650

Închipuiți-vă că pe aceste meleaguri, acum 449 de ani, era acceptată și recunoscută libertatea religioasă, de dverse confesiuni, într-o perioadă în care în Europa occidentală încă se comiteau atrocități, în numele existenței și acceptării unei singure confesiuni religioase! Momentul Edictului de la Turda, emis în 1568 de Dieta Transilvaniei (6-13 ianuarie), este un moment istoric insuficient exploatat.

 

”Între 6-13 ianuarie 1568, pentru prima dată în lume, Dieta de la Turda a proclamat libertatea şi toleranţa religioasă pentru toţi credincioşii. Edictul de la Turda a recunoscut caracterul confesional mixt al regiunii şi aceasta într-o perioadă în care celelalte zone ale Europei ardeau în flacăra războaielor religioase. Potrivit acestui Edict 4 biserici au fost recunoscute oficial: romano-catolică, reformat-calvină, luterană şi unitariană. Biserica ortodoxă de care aparţineau majoritatea românilor a fost doar tolerată. Semnificaţia acestei decizii a fost faptul că apartenenţa religioasă a devenit aproape identică cu apartenenţa etnică şi culturală.”, scria Dana Deac în cartea sa, ”Turda, orașul care nu vrea să moară”, scrisă în 2003.

Existența unui astfel de moment istoric, în premieră mondială, ar putea duce la dezvoltarea unei strategii turistice care să aibă la bază Edictul de la Turda. Dincolo de caracterul religios, care nu trebuie neglijat nici acesta, având în vedere faptul că este vorba de apariția unei confesiuni (unitarienii) și nu numai, lumea civilizată pune un accent puternic pe noțiuni precum libertate religioasă, libertate, acceptarea diferențelor etc, creându-se astfel premisa pentru a dezvolta latura turistică a Turzii și în această direcție. Se poate concepe un festival specific, internațional, care să fie promovat cum se cuvine și care ar putea atrage atenția la nivel național, dacă este bine targetat și bine conceput.

Foto: David Francisc la Dieta de la Turda în 1568, tabloul din 1898 a lui Aladár Körösföi-Kriesch aflat la Muzeul de Istorie din Turda


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Miercuri, 25 aprilie, ora 17.00:

Fotbal - Cupa României. Vulturul Mintiu Gherlii - Sticla Arieșul Turda.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...