fbpx

Icon Scrie un comentariu

Catedrala Spania

Părintele Alexandru Tothăzan este coordonatorul șantierului unde se construiește catedrala românilor ortodocși din Spania, din 7 octombrie 2014. Originar din Turda, părintele Alexandru Tothăzan este absolvent al facultății de Construcții din Cluj, rolul de constructor potrivindu-i-se ca o mănușă.

Construcția se va ridica pe o parcelă din cartierul madrilen Carabanchel – La Latina, unde trăiesc în jur de 5.000 de români.

„În ultima perioadă, lucrările de construcție la ansamblul Catedralei Ortodoxe Române din Madrid au avansat simțitor, fiind concentrate pe partea de structură și zidărie. La biserică au fost turnate bolțile de la absidele laterale precum și bolta de la Altar până spre centru, bolți în formă semi­sferică cu raza de 4.50 m, având grosimea stratului de beton de 20 cm și urmează a se executa, în centrul bisericii, zona pandantivilor – trecerea de la partea rectangulară (delimitată de extremele interioare ale celor 4 bolți ale acoperișului) la partea circulară, unde se va realiza turnul și cupola centrală a bisericii. În ceea ce privește partea de zidărie, la biserică s‑a terminat zidirea fațadei principale cu cărămidă tip tosco, de «un pie» și ciment și s‑a zidit peretele ce împrejmuiește corul în partea din spate a acestuia. La nivelul -2 s‑a realizat, pe partea de geotermie, conectarea tuturor celor 11 puțuri cu registrul colector central, iar acum se pun capacele pentru protejarea lor. În momentul de față se lucrează la structura de lemn a acoperișului bisericii, care va susține structura secundară și tabla de zinc care va acoperi biserica, iar la sediul administrativ este realizată în întregime zidirea pereților exteriori cu cărămidă tip «termosilla» și ciment la toate cele 3 nivele”, a declarat părintele Alexandru Tothăzan, pentru Ziarul Lumina.

Preotul turdean spune că multe dintre activități au fost realizate și cu sprijinul voluntarilor, cărora le mulțumește foarte mult pentru că au contribuit la ridicarea acestui complex de mare valoare practică şi simbolică pentru comunitatea românească din Spania.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator