fbpx

Icon Scrie un comentariu

Zoo Turda

În 2010 s-a închis Grădina Zoologică din Turda, unica din județul Cluj, pentru renovare. De atunci, turdenii și turiștii așteaptă ca porțile grădinii să fie iarași deschise.

Directorul Zoo Turda, Mate Csaba, a acordat un interviu colegilor de la transilvaniareporter.ro, în care a discutat deschis despre problemele pe care le ridică situația grădinii zoologice: „În 2007 am obținut o hotărâre de guvern pentru finanțarea a 14 grădini zoologice din România, între care și aceasta din Turda. Finanțarea am obținut-o la insistențele Federației Grădinilor Zoologice din România, a cărui președinte sunt, însă, a durat foarte mult până s-au semnat convențiile, studiile de fezabilitate și așa mai departe. Abia în 2010 s-a semnat contractul pentru demararea lucrărilor. Au mers lucrările până în 2013. Atunci unul dintre constructori a intrat în insolvență, ulterior în faliment și atunci s-au oprit lucrările. Era o asociere de două companii care au câștigat licitația, iar contractul așa era redactat că dacă una dintre părți pățește ceva, celălalt este obligat să continue lucrarea, iar acum suntem în faza în care am făcut o solicitare ca unul dintre asociați să preia contractual. Antreprenorul care trebuia să continue lucrarea nu era mulțumit de anumite lucruri din contract și primăria l-a acționat în judecată ca să-l oblige să continue. De fapt ce s-a întâmplat. Noi suntem înscriși la masa credală pentru că au rămas niște materiale pe care nu le-au folosit, noi i-am somat să ni le predea. Nu ni le-au predat și ăsta este motivul pentru care firma parteneră nu a vrut să semneze noul contract. Noi am zis că dacă au fost parteneri nu ne interesează la care dintre ei erau materialele. Și acum ne tot judecăm cu ei.”

Situată în imediata vecinătate a ștrandului și aproape de intrare nouă în Salina Turda, Grădina Zoologică ar putea aduce un plus important pentru orașul nostru. Mate Csaba a vorbit pentru transilvaniareporter.ro și despre acest lucru: „Proiectul este unul foarte frumos și unic în țară. Animalele pe care vrem să le aducem și proiectul așa cum l-am gândit este ceva ce nu se mai găsește în România. Vrem să amenajăm o mini savană în care să ținem laolaltă girafe, antilope, struți, zebre. Vom avea și rinoceri, dar asta este doar o parte a colecției de animale pe care vrem să o aducem la Turda. Cealaltă parte a colecției va fi din speciile autohtone, tot ce ține de speciile autohtone. Avem deja construit harnașamentul în care vom ține urșii cu lupii împreună, în libertate, pe același areal. O să avem o casă exotică unde oamenii vor admira diverse specii de păsări, maimuțe mici etc, și o să mai avem și un acvariu.”

Deocamdată, nu sunt semne cum că această Grădina Zooligică din Turda ar urma să fie deschisă în viitorul apropiat. Rămâne de văzut, când acest proiect impresionant pe foaie, va fi impresionant și în realitate.

Articolul de pe site-ul transilvaniareporter.ro poate fi citit în întregime aici.

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator