fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Familia Duma poate fi un exemplu că în viață trebuie să găsești oportunități, pentru a merge mai departe, atunci când toate drumurile par închise. Totul a început în anul 1996, într-o perioadă în care Turda, un puternic centru industrial pe vremuri, era în plin proces de prăbușire economică, coloșii industriali închizându-și porțile sau restrângându-și activitatea în mod semnificativ.

”Pentru familia Duma din oraşul Turda, anul 1996 a reprezentat o cotitură semnificativă a existenţei. A fost momentul în care, trăind într-un oraş pe atunci industrial, fără perspectivele şi accentele turistice din prezent, când fabrica unde au lucrat soţii şi-a închis porţile, cei doi s-au trezit în situaţia de-a alege între a trăi din şomaj şi a începe o afacere proprie. Aşa a început afacerea uleiului de floarea soarelui presat la rece, pe care familia Duma a început să-l prepare.”, scrie Vocea Transilvaniei, într-un articol dedicat familiei Duma.

„Afacerea am pornit-o în anul 1996, din necesitate. Pe atunci, Turda era un oraş industrial, iar după ce fabrica unde lucram şi-a închis porţile, a trebuit să facem ceva. Cum aveam teren agricol retrocedat, am decis să cultivăm floarea soarelui pentru a face ulei, dar nu din acesta obişnuit, ci presat la rece, care este deosebit faţă de cxel procesat, care se găseşte în comerţ.

Uleiul de floarea soarelui este foarte bun, iar gustul, proprietăţile şi calităţile acestuia sunt puse în evidenţă cu adevărat doar la uleiul preparat după metofa preparării la rece. De aceea este şi mai scump decât cel din magazine, costă10 lei litrul, respectiv 18 lei doi litri. Este scump, dar datorită acizilor graşi nesaturaţi este spornic, iar folosit pentru gătit,un litru face cât doi litri din cel procesat, spune Mariana Duma, pentru sursa citată.

Între timp, afacerea s-a extins, iar acum în mica unitate de producție din Turda se fac și alte uleiuri, după aceeași metodă, din seminţe de in, seminţe de dovleac, seminţe de mac, cătină şi nucă. Anual, se obțin circa 9 tone de ulei de floarea soarelui, presat la rece, din 30 de tone de semințe de floarea soarelui.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate