fbpx

turdanews vot

Scrie un comentariu

Crama La Salina, alături de podgoria de pe dealurile Salinei, de unde se produc trei soiuri de vin de calitate, sub brandul ISSA, reprezintă o investiție de circa 3 milioane de euro. O investiție care a transformat dealurile Durgăului într-o podgorie de clasă, pe 79 de hectare.

Investiția aparține oamenilor de afaceri Simion Mureșan și Claudiu Șugar, primul fiind din zona Boianului.

”Crama La Salina s-a născut din prietenie și din pasiune. Pe Claudiu îl cunosc de foarte mulți ani. Pe amândoi ne pasionează agricultura bio, agricultura făcută cu cap, care îmbină tradiționalul cu tehnologia modernă și în care rezulktatul final duce la un trai mai bun și mai sănătos. Inițial, ne-am dorit să investim într-o mică podgorie, de 3-5 hectare, ca într-un final să avem vinul nostru. Cunoscând potențialul viticol al zonei, pentru că aici s-a cultivat vița de vie încă de pe vremea romanilor, ne-am gândit să găsim o mică podgorie în zonă. N-am găsit 5 hectare, că am găsit 50 de hectare. Ne-am asociat cu Stațiunea de Cercetări Agricole din Turda și de atunci a început munca. Am luat probe de sol, pe care le-am trimis în Austria și Italia, pentru a vedea ce soiuri se potrivesc pentru fiecare parcelă în parte. Am comandat vițele la pepinierele Demichelis în Franța și în primăvara lui 2012 am început plantarea. În toamna anului trecut am avut primul rod. În primăvara aceasta am făcut primul vin. I-am zis ISSA. ISSA ne-am gândit să fie un omagiu adus zonei, adus vechiului oraș Potaissa și cu această ocazie să-l legăm și de zona geografică. Vrem să rămânem aici! 

Avem o investiție de peste 3 milioane de euro. Din rodul anului trecut am îmbuteliat aproximativ 40.000 de sticle. Podgoria va intra în maturitate undeva în 2019, când estimăm că vom îmbutelia 250.000-300.000 de sticle. Vrem să dezvoltăm turismul viticol, enoturismul. Pentru asta, am deschis un restaurant, Sarea-n bucate, unde ne aflăm acum, apoi urmează o pensiune. De acum, avem nevoie de ajutorul dvs. Să consumați ISSA, să vindeți ISSA, să-l recomandați și să vă mândriți cu ISSA. Acest ajutor va conta foarte mult pentru noi. Vrem să vp demonstrăm că vă oferim un produs de calitate, un produs care să fie pe gustul dvs”, a spus Simion Mureșan, unul din cei doi investitori.

La lansarea cramei și a celor trei soiuri de vin au participat invitați din zona Turzii și ai Clujului, evenimentul făcând parte din cadrul WINE UP FAIR IN TRANSYLVANIA.

ISSA CHARDONNAY

2014 / sec

Chardonnay-ul, vinificat în stil clasic, prezintă o excelentă tipicitate de soi, cu o culoare galben-verzuie strălucitoare și cu arome dominante de fructe albe (pară, măr) continuată prin note intense, plăcute, de citrice și altele, mai temperate, minerale. Gustul este rotund și echilibrat, cu o tentă fină de unt topit și cu o bună aciditate. Finalul este plăcut, ușor condimentat.

Recomandări culinare:

ca aperitiv, alături de gustări; preparate din pește, fructe de mare sau preparate din carne albă; brânzeturi proaspete sau cremoase.

Temperatura de servire: 10° - 12°C.

12.6 % vol.

ISSA SAUVIGNON BLANC

2014 / sec

Sauvignon-ul Blanc, vinificat în stilul Lumii Noi, aduce în pahar o plăcută vioiciune. Cu o culoare plăcută, galben pal, strălucitoare, dezvăluie arome proaspete, dominate de citrice și flori de soc, continuate de note de ardei gras.

Gustul surprinde plăcut printr-o bună aciditate, aflată în perfect echilibru cu alcoolul. Structura de ansamblu este armonioasă, fiind completată de notele ușoare de mineralitate, cu tentă vagă de dulce (deși e sec), prezente în post-gustul mediu spre lung.

Recomandări culinare:

ca aperitiv, alături de salate de vară; preparate din pește sau orice carne slabă; brânzeturi proaspete.

Temperatura de servire: 10° - 12°C.

12.8% vol.

ISSA PINOT NOIR ROSE

2014 / sec

Pinot Noir rose, vinificat în stil clasic, este o plăcută surpriză, mai ales că soiul este unul foarte pretențios și dificil. Prezintă o culoare plăcută, roz-somon strălucitor. Aromele tipice soiului se transformă prin vinificarea în rose, în note de trandafirii, căpșună și pepene roșu. Gustul este sprințar, cu o bună aciditate, dar suficient de corpolent, cu un final plăcut susținut în postgust.

Recomandări culinare:

ca aperitiv, alături de bruschete cu somon sau piept de rață afumat; coq au vin; brânzeturi.

Temperatura de servire: 10° - 12°C.

13.6 % vol.

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate