fbpx

Scrie un comentariu

Bogdan Chiorean (28 de ani), un turdean care locuiește în Florența (Italia), țară în care participă la curse de ciclism, dar și la alte încercări sportive temerare (a alergat de la un capăt la altul al Italiei și a urcat cu bicileta pe unul dintre cei mai periculoși munți), se antrenează pentru stabilirea unui record mondial, la alergare pe scările din Salina Turda!

El va încerca să urce și să coboare cele 13 etaje, care au 500 de scări, într-un timp extrem de scurt, într-un ritm care-i pune viața în pericol.

„Va fi un record pe care încă nu l-a stabilit nimeni, este vorba de 500 de scări, practic pentru o persoană sănătoasă e aporape imposibil să le urce. Timpul de urcare şi coborâre estimat de specialişti este de 6 minute şi 12 de secunde accelerare, iar eu în antrenamentul de ieri am făcut 1 minut 20 de secunde urcat coborât. Nivelul de dioxid de carbodn este de 63% fapt ce-mi afectează respiraţia. Sacul alveolar, în momentul în care dă de dioxid de carbon, se închide şi lasă foarte puţine aleveole deschise, iar volumul maxim al respiraţiei se poate reduce de la 6,8 litri undeva la 1,5-2. Nivelul de umitidate în aer este de 80-88% şi ca dificultate nici nu se poate compara cu ce este afară. Stabilirea unui record la 50 de metri sub pământ, cu nivel de umiditate de 80%, după specialişti este practic imposibil. Cea mai dură este, însă înclinaţia scărilor de 47% şi deşi pare mai greu să le urci, este mult mai greu la coborâre pentru că plaja de sprijin a piciorului este redusă la limită, având în vedere că alerg", a explicat Bogdan, pentru Ziua de Cluj.

Pentru că riscurile medicale sunt foarte mari, în timpul acestei probe, Bogdan Chiorean va alerga cu aparatură cardio pe el. Bogdan are un ritm de viață intens, antrenându-se câteva ore pe zi și făcând inclusiv procedee mai neobișnuite, cum ar fi baie în apă sărată la -2 grade Celsius, procedură care a utilizat-o în această iarnă la Turda, în urmă cu câteva zile.

”Tonifiere musculară, reglare de tensiune, recuperare dupa efort indelungat ! O baie in apă sărata la -2 grade este o gură de sănătate ! Vă rog sa nu faceti asa ceva fără antrenament, riscul să muriti este enorm de mare! (...) Investesc in antrenamente pana la 10 ore pe zi, am invatat de la militari ce inseamna suferinta, am invatat de la Maestrii Artelor Martiale ce inseamna concentrarea, am invatat de la Marins ce inseamna apa la -2 grade cu 2 cm de gheata, am invatat de la medici ce se intampla in organism, aceste antrenamente necesita mult studiu si multa cunostinta. (...) Daca afara sunt -2°C apa sarata are -3,7°C -4°C compozitia de clor peste 55% , 30% sodiu, brom , iod , potasiu , strontiu , magneziu, nikel si argint. Acest compozit aglomereaza atomul si avand in vedere ca organismul uman are 37.5°C in momentul in care intrii apa iti taie pielea ca si o lama de cutit, mie dupa sute de intrari anual imi creapa pielea. Asta nu ar fi un risc major dar in mai putin de 7 secunde inima intra in stop cardiac, lesini si te ineci. REPET , nu faceti asa ceva ca riscati sa muriti, aceste antrenamente se fac dupa sute de ore de pregatire si o rezistenta a cordului imensa!”, a comentat Bogdan pe contul său de Facebook.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate