fbpx

Icon Scrie un comentariu

Turda Libera

Poate că puțini știu, însă prima publicație liberă din România post-comunistă, apărută în decembrie 1989, în orele Revoluției Române, a fost distribuită la Turda, intitulându-se ”Turda Liberă”.

Unul dintre revoluționarii turdeni, Lucian Creța, deține un astfel de exemplar, îngălbenit de vreme. L-a prezentat cu ocazia manifestărilor prilejuite de cei 25 de ani care au trecut de la revolta populară din decembrie 1989, însă nimeni nu a fost interesat ce conținea prima publicație liberă apărută în România, în acele zile. TurdaNews a intrat în posesia unei copii realizate după ”Turda Liberă”, publicația distribuită în 22 decembrie 1989, în Turda.

”Ne-am dat seama că revolta a adus un vid de putere și că trebuia să ne organizăm, după ce am pus mâna pe instituțiile principale ale orașului. Trebuia să ne organizăm, să ne coordonăm, să asigurăm continuarea activității în intreprinderile turdene, iar Turda Liberă a fost tipărită și distribuită tocmai în acest scop”, ne-a declarat Lucian Creța.

Iată ce conținea Turda Liberă, ”foaie volantă a Frontului de Salvare Națională”:

”Cetățeni ai orașului Turda, de câteva ore ne-am cucerit libertatea!

Cu toții am luptat și trebuie să fim cu toții solidari în ceea ce urmează să întreprindem.

Să veghem la păstrarea liniștii și ordinii publice conform demnității noastre.

Țara are nevoie de munca noastră. Să ne reluăm activitățile cu maximă responsabilitate pentru refacerea economiei naționale.

Toate serviciile către populație își vor desfășura activitatea după program normal.

Să dăm dovadă de cumpătare în aceste momente istorice pentru poporul român.

Vă invităm ca în cursul dimineții de 23 decembrie 1989, să vă prezentați la locurile dumneavastră de muncă pentru a vă putea alege reprezentanții ce vor participa la prima întrunire liberă, în număr de 5 din fiecare întreprindere.

Semnat: Comitetul Frontului de Salvare Națională Turda”.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator