fbpx

Icon Scrie un comentariu

Pian Liszt

Cine s-ar fi gândit că pivniţa Bisericii Reformate din centrul Turzii (cu turn) ar putea ascunde un pian celebru, având în vedere că la el a cântat Franz Liszt la Bratislava, în 1881?! Pianul a fost scos la lumina zilei de preotul paroh Nagy Albert, ajutat de muncitorii care construiiesc o anexă în curtea bisericii.

Chiar dacă e acoperit de praf, cucerit de pânza de păianjen, cu vopseaua crăpată, picioare anhilozate şi clapete îngălbenite de timp, pianul încă mai scoate sunete care uimesc auditoriul. Şi acest lucru nu e deloc întâmplător! Pianul descoperit la Turda, deşi are peste 100 de ani, este un produs al renumitei fabrici austriece Bosendorfer, în anul 1860. Franz Liszt, supranumit "zeul cu mâinile de aur", a cântat la clapele sale, împrumutându-l de la un anume Szapary Istvan din Viena, în cadrul uneia dintre ultimele sale performanţe pe o scenă europeană.

Pianul a ajuns în subsolul bisericii din Turda în urmă cu 4 ani, părăsit de actualul proprietar, Geza Sogor din Bădeni. Acolo a fost descoperit de directorii Operei Maghiare din Cluj Napoca, Szep Gyula şi Horvath Jozsef, tocmai când în sălile de concerte din Cluj răsună acordurile compuse de Franz Liszt, la marcarea a 200 de ani de la naşterea celui pe care mulţi îl consideră cel mai mare pianist al tuturor timpurilor. Pianul este considerat "o capodoperă de artă", fiind descris în amănunt în cartea "România şi marii maeştrii ai muzicii", publicată de istoricul Istvan Lakatos în 1971.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator