fbpx

Icon Scrie un comentariu

Amanda MacgurnAmanda McGurn este din America si a venit la Turda, unde preda limba engleza pentru 800 de lei pe luna. Asta desi in SUA, pentru aceeasi profesie, ar fi fost platita cu... mai bine de 3.000 de dolari pe luna! A ajuns la Turda in vara anului 2009, printr-un proiect al Peace Corps, care este un program international de voluntariat, demarat de guvernul SUA.

Are 28 de ani, iar pana la sosirea in tara noastra n-a auzit decat de Nadia Comaneci, Dracula si de faptul ca Romania este membra a UE. Insa, odata venita in Romania, a ramas fascinata de ceea ce a gasit aici.

Preda limba engleza atat pentru copii, la scoala "Andrei Saguna", (unde are 16 ore pe saptamana) cat si pentru adulti, la Centrul Ratiu pentru Democratie. „În America nu am lucrat niciodată ca profesoară. Mă descurc bine cu aceşti bani la Turda, dar am şi norocul că şcoala îmi plăteşte chiria. Pentru mine e o oportunitate de a acumla experienţă de viaţă, iar copiii sunt, efectiv, minunaţi”, a declarat Amanda MacGurn pentru Adevarul de Seara - editia Cluj.

Intrebata despre sistemul de invatamant din Romania, a spus ca acesta e mai avansat, ca predare, decat cel din SUA. A dat si cateva exemple: la noi chimia si fizica se invata pana in clasa a VIII-a, la ei abia la liceu; la noi o limba straina se invata din clasa a II-a, iar la ei abia din clasa a VI-a. "Cred că sistemul de disciplină în şcoli ar trebui reformat. Nu există un sistem de reguli standardizat, unitar, care să fie concret şi foarte bine înţeles atât de elevi, cât şi de profesori şi părinţi", spune americanda, referitor la sistemul de invatamant din Romania.

"Profesoara din America", cum ii spun copiii la scoala, spune ca ii place la Turda. „În Turda îmi place extrem de mult să merg la piaţă. Fac piaţa zilnic. E ceva extraordinar să poţi să ai parte de fructe şi legume proaspete, fără chimicale. În America sunt extrem de scumpe şi nici nu se găsesc atât de uşor”, spune Amanda.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator