fbpx

PSDTurda Ciortea 30iulie

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.56.02 1

Banner 1 Turda News HD

Banner 1 Turda News HD

CristianMatei 28iul

CristianMatei 28iul

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

O ciupercă-gigant a fost găsită pe teritoriul fostelor sere din Câmpia Turzii, de turdeanul Ovidiu Bara. Iniţial, turdeanul nu şi-a dat seama cu exactitate ce este acolo, însă în momentul în care a mers să vadă ce reprezintă pata aceea de alb, vizibilă de la distanţă, a avut surpriza să constate că era vorba despre o... ciupercă-gigant!

El a dus-o acasă pentru a fi consumată împreună cu familia, fiind convins că este comestibilă, în ciuda dimensiunii.

UPDATE, 21.09.2010: Ovidiu Bara a mai găsit o ciupercă, mult mai mare, în aceeaşi zonă! De data aceasta, ciuperca găsită de turdean a cântărit peste 17 kilograme!

Site-ul eukarya.ro (Totul despre natură), susţine că acest gen de ciuperci (Langermannia gigantea sau "Băşina porcului", în limbaj popular) are aparatul fructifer (7-80 cm diametru), de formă globuloasă, poate atinge dimensiuni gigantice şi o greutate de până la 20 kg. Creşterea are loc în timp foarte scurt, câteodată chiar într-o singură noapte. Suprafaţa carpoforului, formată din exoperidiu, este netedă şi pieloasă. La bază se poate observa un mic peduncul continuat prin numeroase cordoane miceliare rizoide, datorită cărora ciuperca se fixează de substrat.

La maturitate se despică neregulat în partea superioară pentru a permite ieşirea sporilor. Coloritul aparatului fructifer variază de la alb cu nuanţe roz la maroniu. Gleba este, la început, albă şi compactă, apoi măslinie şi moale, iar la sfârşitul perioadei de maturizare, brună şi prăfoasă. Este o specie rară care creşte de obicei în grupuri, pe terenuri ierboase necultivate, dar şi în grădini, cu condiţia ca acestea să nu fie umede, cel mai frecvent la altitudini joase, vara-toamna. Este uşor de recunoscut datorită culorii sale violacee. Specia este considerată bună de consum numai când este tânără şi cu gleba complet albă.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate