fbpx

Icon Scrie un comentariu
Ciuperca GigantO ciupercă-gigant a fost găsită pe teritoriul fostelor sere din Câmpia Turzii, de turdeanul Ovidiu Bara. Iniţial, turdeanul nu şi-a dat seama cu exactitate ce este acolo, însă în momentul în care a mers să vadă ce reprezintă pata aceea de alb, vizibilă de la distanţă, a avut surpriza să constate că era vorba despre o... ciupercă-gigant!

 

El a dus-o acasă pentru a fi consumată împreună cu familia, fiind convins că este comestibilă, în ciuda dimensiunii.

 

UPDATE, 21.09.2010: Ovidiu Bara a mai găsit o ciupercă, mult mai mare, în aceeaşi zonă! De data aceasta, ciuperca găsită de turdean a cântărit peste 17 kilograme!

 

Site-ul eukarya.ro (Totul despre natură), susţine că acest gen de ciuperci (Langermannia gigantea sau "Băşina porcului", în limbaj popular) are aparatul fructifer (7-80 cm diametru), de formă globuloasă, poate atinge dimensiuni gigantice şi o greutate de până la 20 kg. Creşterea are loc în timp foarte scurt, câteodată chiar într-o singură noapte. Suprafaţa carpoforului, formată din exoperidiu, este netedă şi pieloasă. La bază se poate observa un mic peduncul continuat prin numeroase cordoane miceliare rizoide, datorită cărora ciuperca se fixează de substrat.

 

La maturitate se despică neregulat în partea superioară pentru a permite ieşirea sporilor. Coloritul aparatului fructifer variază de la alb cu nuanţe roz la maroniu. Gleba este, la început, albă şi compactă, apoi măslinie şi moale, iar la sfârşitul perioadei de maturizare, brună şi prăfoasă. Este o specie rară care creşte de obicei în grupuri, pe terenuri ierboase necultivate, dar şi în grădini, cu condiţia ca acestea să nu fie umede, cel mai frecvent la altitudini joase, vara-toamna. Este uşor de recunoscut datorită culorii sale violacee. Specia este considerată bună de consum numai când este tânără şi cu gleba complet albă.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator