fbpx

ezgif.com optimize 3

1 Comentariu

lucian varo 1

Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit luni, în jurul orei 18.00, din cauze naturale, a anunțat Romsilva.

Reprezentanții regiei susțin că travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni și greutate, iar luni cascada a cedat sub propria greutate.

Liberalul Lucian Varo, membru in Consiliul de Administrație de la Salina Turda are o soluție tehnică de refacere a cascadei BIGĂR.

„Chiar cred ca se poate aseza inapoi, nu lipi asa cum ti-ai imaginat, la baza pietrei se face o fundatie mare de beton care sa sustina piatra. Piatra s-a prabusit deoarece cascada (apa) a sapat la baza ei si a erodat pana cand a ramas fara ,,fundatie" doar ,,lipita" in lateral. Din punctul meu de vedere se poate aseza la loc cu o fundatie care sa fie mai retrasa decat peretele exterior, o fundatie care nu ar mai fi erodata de viituri! Eu nu am luat de buna stirea cum ca volumul mic de apa rezultat din devierea paraului la o hidrocentrala a dus la prabusirea bucatii de piatra!”, a explicat Lucian Varo.

Acesta a precizat că apa poate fi deviată, iar cascada restaurată cu beton.

Surse din Romsilva susțin că un incident similar ar fi avut loc și în 2007 și că biologul parcului ar fi trebuit să monitorizeze situația, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Cascada Bigăr se află în Zona de Protecție Integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în Rezervația Naturală „Izvorul Bigăr”, o zonă în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber, este de părere regia.

 

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
  • Acest comentariu este nepublicat.
    varo lucian · 11:30 10.06.2021
    Toata aceasta poveste a plecat de la un banal comentariu si din care Hudrea Horea a facut o intreaga telenovela, a scos din context un cuvant si m-a ironizat intr-o postare cum ca bucata de roca se poate lipi, acest lucru m-a incitat si i-am raspuns, nu ma intereseaza refacerea cascadei si nici nu am solicitat public acest lucru!
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate