fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

cristina burciu

Este al doilea an consecutiv în care Codul Fiscal nu suferă modificări, o decizie matură a Guvernului  Florin Cîțu. Stabilitatea generată de această decizie nu doar că a susținut economia, în contextul dificil generat de pandemie, ci a asigurat României cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. 

La momentul preluării portofoliului de la Ministerul Finanțelor, actualul premier a promis că nu vor exista creșteri de taxe și nici nu vor fi introduse taxe noi. Acest angajament este valabil și în acest an și este de așteptat ca Guvernul Cîțu să performeze cu adevărat în gestionarea economico-financiară a țării. 

Conform Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2021-2023, agreată recent de Guvern,  estimările privind evoluția pe termen mediu a datoriei guvernamentale brute, în intervalul 2021 – 2023, sunt de încadrare a acestui indicator la un nivel sustenabil, limitat la 55,0% din PIB.

Obiectivele guvernamentale privind administrarea datoriei publice pentru perioada 2021-2023 sunt: 

  • Asigurarea necesarului de finanţare al administrației publice centrale pe fondul minimizării costurilor pe termen mediu şi lung; 
  • Limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale
  • Dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat.

În perioada 2021-2023, România îşi va acoperi necesitățile de finanţare prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piaţa internă, prin emiterea de euroobligaţiuni pe pieţele internaţionale de capital, și prin contractarea de împrumuturi externe de la instituţii financiare internaţionale.

Anul trecut, toți indicatorii de risc s-au încadrat în limitele stabilite prin anterioara Strategie de administrare a datoriei publice guvernamentale, pentru perioada 2019 – 2021, iar necesitățile brute de finanțare la nivel guvernamental, în valoare de 149,0 miliarde lei, au fost acoperite în proporție de peste 61,1% din surse interne, iar 38,9 % din surse externe.

În concluzie, consider că sunt premise sustenabile privind relansarea și menținerea economiei naționale la un nivel de performanță care să permită creșterea graduală a calității vieții românilor.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate