fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

3 Comentarii

Screenshot 2021 04 26 at 03.13.22

Consilierul local USRPLUS Turda, Adrian Teban, a făcut o gafă de proporții, care denotă faptul că habar nu are ce proiecte europene are în derulare administrația locală.

Din dorința de a ”da bine”, consilierul USRPLUS a fost ”luat de val” și a postat un mesaj critic cu referire la tăierea unor brazi din zona Poșta Rât. 

”Un brad 🎄 produce oxigenul necesar pentru minim 4 persoane, anual.

La Turda sărbătorim Floriile, cu drujba. Și "betoniada" faza "jos tot ce-i verde"....continuă 🥺, a comentat consilierul USRPLUS Turda.

În realitate, în acea zonă există un proiect de decontaminare a terenului, cu fonduri europene, la finele căruia se va realiza un parc public modern. Se pare că alesul local USRPLUS habar nu are de acest lucru.

Este vorba despre proiectul ”Fazarea proiectului reabilitarea sitului poluat istoric – depozit deșeuri periculoase UTC – Poșta Rât – Etapa II – Lucrări de reabilitare Sit Poluat Istoric”.

Obiectivul general al acestui proiect de decontaminare este limitarea impactului activităţilor poluante anterioare asupra sănătății umane și mediului înconjurător, reducerea mobilităţii contaminanţilor prezenţi pe sit, pentru a se păstra solul la condiţiile standard pentru utilizarea ca spaţiu verde pentru accesul public, pentru includerea zonelor peisagistice (plantare de vegetaţie) şi transformarea întregii zone într-un parc public de mari dimensiuni.

Valoarea totală a proiectului finanțat este de 94.437.310,45 lei.

Despre proiect:

Ocupând o suprafață de 10 ha, situl contaminat Poșta Rât este situat la est de centrul Municipiului Turda, la grila de referință 46o33’57.20”N, 23o48’50.70”, pe malul stâng al Râului Arieș. În ultimi ani au fost realizate studii asupra sitului Poșta Rât, studii în urma cărora s-a estimat că pe suprafața acestuia s-au depozitat de-a lungul timpului aproximativ 18.500 tone substanțe poluante. 

Poluarea sitului Poșta Rât se datorează activităților desfășurate de fosta Uzină Chimică Turda, care, în perioada 1954-1983, a depozitat necontrolat deșeurile rezultate din procesele de fabricare ale pesticidelor. Principalul deșeu periculos, ale cărui efecte se resimt asupra sitului până în prezent este HCH (hexaclorciclohexan), poluant rezultat din procesul de fabricație a lindanului – pesticid utilizat, în trecut, în agricultură. Ca urmare a activităților de depozitare necontrolată a HCH-ului, desfășurate pe situl Poșta Rât, au fost afectate atât apa subterană, cât și solul și biodiversitatea zonei. 

Rezultatele analizelor efectuate pe situl Poșta Rât au evidențiat riscuri atât pentru mediu, cât si pentru sănătatea umană, prin urmare principalul scop al proiectului este eliminarea contaminanților de suprafaţă şi de mică adâncime.

Pentru implementarea acestui proiect este necesară, în prima fază, îndepărtarea stratului de deșeuri și a vegetației de pe suprafața sitului.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate