fbpx

ezgif.com optimize 3

4 Comentarii

fotografie TurdaNews

Fostul viceprimar al municipiului Turda și fost director al Companiei de Apă Arieș (la înființarea sa), Sorin Săveanu, a postat pe blogul său o explicație mai detaliată privind ocuparea posturilor în Consiliile de Administrație ale societăților publice, făcând și o retrospectivă începând cu anul 2004.

Comentariul său are legătură cu agitația publică care s-a produs la numirea membrilor în Consiliile de Administrație de la SC Salina Turda SA și de la SC Domeniul Public Turda SA, în spațiul public fiind acuzații că au fost numiri politice (venite din partea celor de la USR PLUS și PMP).

”Intai de toate haideti sa lamurim chestiunea cu politizarea. Pai consiliul local este un organism eminamente politic…si este actionar unic al societatilor comerciale din coordonarea sa…pai administratorii nu pot fi numiti altcumva decat politic. Ahh…ca politicienii romani s-au crezut mai „jmecheri” si au inventat o OUG prin care, zic ei, politicul cica selecteaza administratorii dupa un singur criteriu, competenta, e alta mancare de peste…singura problema e ca nu-i crede nimeni…pe buna dreptate de altfel. Pai haideti sa vedem cam cum a fost pana acum. La Turda desigur.

Nu stiu cum s-a procedat pana in 2004, stiu doar ca atunci toti administratorii (la vremea aceea era vorba de regii, dar n-are relevanta) erau membrii PSD. Imediat dupa alegeri, castigatorii de atunci (Alianta DA) au procedat la revocarea CA-urilor si numirea, prin HCL, a altora, noi, care cica sa reflecte, desigur, „vointa alegatorilor”. Avand experienta CA-ului de la ISCT si viceprimar fiind, am reusit sa impun o varianta prin care toate partidele sa aiba reprezentanti in CA-uri, functie de cum au fost alegerile locale. Cred ca e cea mai corecta varianta, indiferent de ce vor zice “puritanii”. Bineinteles ca responsabilitatea asupra competentei celor numiti revine fiecarui decident in parte. Si au fost administratori din partea PD, PNL, PSD, PRM, UDMR si PUNR. Nu ma pronut privitor la calitatea umana…cine vrea sa afle si numele gaseste HCL-urile aferente. Avantajul algoritmuluii este evident si unul singur: nu exista secrete, deci nici scandalul aferent.

Anul 2006…n-a fost an electoral dar s-a infiintat prima societate comerciala cu actionariat compus din mai multe CL, recte CAA. Am fost primul presedinte al CA (si implicit director general, asa era legea atunci). Am reusit sa impun ca in CA sa fie si reprezentanti ai CL-urilor mici (comunele), nu doar ai municipiilor. Turda a avut 4 reprezentanti, numiti pe fata prin HCL, cate unul de la PNL, PD, PSD si PRM. Toate discutiile au fost „la vedere”. Voi reveni.

Anul 2008…PD-ul castiga alegerile locale en fanfare, ca atare primarul pedist face cum crede el de cuviinta (logic, nu?)…bineinteles ca se vorbeste mult despre competenta, bla, bla…a avut si un vice foarte vocal in domeniu. Nu detaliez ca n-am avut acces la documente, dar totul a fost direct si la vedere.

Vine anul 2012…noua superalianta USL-PPDD-PC schimba toate CA-urile si isi impune „specialistii” in toate functiile administrative, pe fata, cu responsabilitatea fiecarei formatiuni politice privitor la persoane. Protocolul aferent a fost in media locala. Aici voi reveni, deoarece cunosc toate detaliile (sunt semnatar al protocolului, desigur). Interesant era faptul ca se ajunsese la o situatie inedita: primarul si majoritatea din CL erau opozanti, cel putin formal. A fost cea mai galagioasa perioada de contestare, cand echipa pedista a contestat masiv (direct sau prin interpusi) „nepotismul” (era exprimarea la moda), desi ei procedasera identic in mandatul anterior. Am reusit si acum sa impun un lucru important, si anume acordarea catre PD a cate unui post in fiecare CA, pentru transparenta. Aparuse intre timp celebra OUG 109, guvernanta corporatista (ce chestie bombastica, asta lipsea in deciziile CL)…De fapt ea fusese emisa in guvernul Boc si scopul ei principal a fost sa protejeze pe cei numiti…asa a si fost, ca au urmat tot felul de „despagubiri” pentru cei demisi…ca oricum trebuiau schimbati…pentru a se respecta vointa electoratului, desigur. Baiul a fost ca mezalianta nu a durat mult si, in baza unor intelegeri Stefanie-Matei se re-schimba CA-urile si apoi directorii generali. Desigur ca fara vreun concurs sau analize de competente ci…prin vot in CL. Voi reveni, ca merita, va asigur!

Ajungem in anul 2016…schimbare de primar si implicit schimbare de paradigma in CA-uri…si da-i si lupta…se ajunge la o componenta dupa dorinta si putirinta marelui sef, logic de altfel. In opinia mea a existat si o mare greseala: lipsa opozantilor din CA. Raman la opinia ca un reprezentant din cealalta tabara in componenta CA-ului aduce doar beneficii (de imagine, de transparenta, de „tragere de maneca” in caz de abuz, etc…si chiar n-ar fi fost nici un bai daca hotararile nu se luau mereu in unanimitate). Da’ asta e doar opinia mea si desigur nu conteaza in economia situatiei.

No si ajungem in „anno domini” 2020…Matei castiga alegerile locale en fanfare si urmeaza, in bunul obicei, re-popularea CA-urilor cu noii sai oameni de incredere si reconfirmarea celor vechi care raman. Desigur, „prin concurs”, firma de specialitate, competenta, laudatori, detractori…tot tacamul. Nimic nou fata de anii precedenti si, desigur, nici fata de cei viitori. Din nou e demn de semnalat ca din CA-uri lipsesc reprezentanti ai celor care nu aplauda primarul. Sa nu-mi ziceti ca de-aia pentru ca nu s-au dus la concurs, unde, daca erau buni, „treceau clasa”! Din acest motiv, toate hotararile CA-urilor se vor afla doar mai tarziu, pe surse, cu interpretari personale si cu implicatii majore asupra atmosferei „de lucru” din administratia locala. Dar…fiecare doarme cum isi asterne.

Unicul scop al prezentei povestiri a fost de a arata ca totdeauna cei de la putere si-au impus oamenii in conducerea regiilor/societatilor din subordine…poate ca e si bine asa, cu unele obiectiuni privitoare la calitatea umana si mai ales profesionala a celor numiti. Desigur nu-i vorba de toti dar „cei buni” isi asuma mari riscuri intrand printre „cei rai”…de aici si reticenta profesionistilor apolitici de a se pune la dispozitie. Mai pe sleau, primarul a facut alegerile dupa dictonul „fiecare saluta cu palaria pe care o are” (poate ca varianta obscena ar fi fost mai sugestiva…).

Voi reveni cu descrierea modului in care se face „selectarea profesionistilor” precum si modul de lucru din cadrul unor sedinte de CA (la care am participat de-a lungul timpului). Inchei cu o chestie distractiva: in plin scandal pe feisbuc aferent chestiunii, unul dintre fericitii selectati, mai naiv de felul sau, se arata indignat de comentariile asupra persoanei sale, concluzionand cum ca, din moment ce a fost selectat de catre o firma de specialitate, e competent. [sic!]”, a comentat Sorin Săveanu, pe blogul său.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Altceva · 08:17 11.02.2021
  Era pe vremuri un film al cărui titlu in limba română, suna așa : Uite cine vorbește! Sau mai pe înțelesul tuturor: Tu vorbești? Tovarășe!? Spun, tovarășe, pentru ca toate functiile primite, le-ai primit de la partid.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Sorin Saveanu · 11:00 11.02.2021
  Ei, nu chiar toate, dar au fost...si nici nu se putea altfel. Totusi, eu stiu sa interpretez un BVC, ba chiar am intocmit cateva la viata mea...daca n-ar fi asa, as posta si eu sub pseudonim, ca doar vorba aia, cei mai buni antrenori sunt anonimii din tribune. Si inca ceva: cineva care a fost acolo trebuie sa spuna cum a fost/este/va fi! ...sau doar specialistii de pe margine? Daca te hotarasti "sa iesi la lumina"...nu ma tem de o discutie pe tema CA-urilor...vorba filmului mentionat. Zi buna!
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Altceva · 18:03 11.02.2021
   Eu nu trebuie sa ies la lumină, Eu sunt lumina. Voi, care ați ros ciolane moi date de partid, ar trebui sa va retrageți la Umbră. Interpretarea unui BVC e una, ideea este ca acel BVC sa fie cu plus. Mai nou i se spune PNL (nu de la partid). Sănătate!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Sorin Saveanu · 19:46 11.02.2021
  No io ma retrag din discutie...n-am stiut ca-i cu "lumina"! De fapt io-s cam retras de multisor da' asta nu inseamna ca tre' sa stau la "umbra". Luminare placuta tuturor!
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate