fbpx

 
 
Scrie un comentariu

cl turda captura

La ultima ședință de Consiliu Local s-a produs un incident nemaiîntâlnit la ședințele forului deliberativ local din Turda: aleșii USR PLUS (3), PSD (3) și PMP (3) au anunțat că părăsesc ședința online, reproșând făptul că pe ordinea de zi se dorea introducerea unor proiecte de hotărâri fără respectarea legii în ceea ce privește termenul de prezentare a documentelor sau ”urgența” dezbaterii acestora.

În ședință au mai rămas doar consilierii PNL și UDMR (12), care au continuat ședința și au adoptat proiectele existente pe ordinea de zi. 

”Grupul consilierilor locali ai Alianţei USR PLUS a părăsit, în semn de protest, şedinţa ordinară a Consiliului Local al Municipiului Turda planificată ieri, 22.12.2020. Motivul este introducerea pe ordinea de zi a 5 proiecte de HCL cu doar câteva ore înainte de începerea şedinţei, încălcând prevederile articolului 134, aliniatul 3, din Codul Administrativ. Legea permite suplimentarea ordinii de zi numai pentru probleme urgente. Pentru că nu s-a prezentat justificarea încadrării acestora ca urgențe, am solicitat ca aceste proiecte să nu fie introduse pe ordinea de zi pentru a permite analiza temeinică a lor şi desfășurarea unei dezbateri autentice într-o ședinţă ulterioară, care să conducă la vot informat şi avizat.

Din punctul nostru de vedere, prezenţa acestor proiecte pe ordinea de zi s-ar fi soldat cu un simulacru de dezbatere şi ar fi dus în derizoriu misiunea fiecărui consilier local.

Noi, consilierii USR PLUS, am promis turdenilor că vom acţiona transparent şi întotdeauna în interesul comunităţii. Luptăm pentru meritocraţie şi standarde înalte în administraţia locală şi ne supunem acestora. Orice altceva este lipsa de respect pentru fiecare cetăţean al oraşului. Nu vom gira cu votul nostru orice excede aceste granițe!”, a fost mesajul celor de la USR PLUS.

”Consilierii locali ai PSD Turda s-au retras azi din ședința online a Consiliului Local Turda, după ce pe ordinea de zi s-a propus introducerea unor proiecte de hotărâre care au fost transmise cu câteva ore înaintea ședinței, neexistând timpul fizic necesar pentru studiul lor, pentru acordarea unui vot în cunoștință de cauză și după consulutarea aleșilor PSD cu cetățenii și cu specialiștii în domeniu, așa cum procedăm de fiecare dată.

Deși am atras atenția că nu se respectă Codul Administrativ, care impune transmiterea materialelor de ședință aferente ordinii de zi cu 5 zile înaintea ședințelor ordinare și cu 3 zile înaintea ședințelor extraordinare, majoritatea PNL-UDMR a considerat că respectarea legii nu constituie o prioritate în actualul mandat, situație cu care aleșii PSD Turda nu pot fi de acord!”, a transmis PSD Turda, prin intermediul unui comunicat de presă.

”Noi reprezentăm o altă generație de oameni politici și avem o altă viziune în ceea ce privește respectarea legii. Suntem la început de drum în actualul Consiliu Local și considerăm că acest principiu, de respectare a legii, nu este negociabil! Îi rugăm pe colegii noștri din PNL-UDMR, care au mandate de consilier local, să respecte legislația administrației publice locale, așa cum au jurat la investitură.

O variantă rezonabilă era transmiterea materialelor de ședință odată cu convocarea unei ședințe extraordinare peste 3 zile, timp în care am fi avut timpul necesar pentru studiu. Nu am fost trimiși în Consiliul Local pentru a nerespecta legea, ci pentru a fi un exemplu pentru respectarea legilor și pentru a arăta respect cetățenilor Turzii, care aveau și ei dreptul de a știi ce se discută în Consiliul Local. Așa am ajuns în situația în care cetățenii Turzii habar nu au că s-au adoptat 5 hotărâri de Consiliu Local, suplimentar ordinii de zi, pentru că ele nu au fost transmise sau anunțate public!”, a precizat consilierul local Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda.

La fel de vehemenți au fost și cei de la PMP Turda.

”Consilierii PMP Turda solicită respectarea legii!

Consilierii PMP Turda s-au retras din ședința Consiliului Local de azi, după ce majoritatea PNL-UDMR a impus pe ordinea de zi 5 proiecte de hotărâre, inițiate de primarul Cristian Matei, care nu erau ”urgențe”, așa cum prevede legislația în vigoare.

Precizăm că materialele au fost transmise doar azi, cu câteva ore înainte de ședință! Procedural, trebuiau să fie obiectul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, convocată conform legii, cu 3 zile înainte și cu materialele transmise în timp util, pentru a fi studiate.

Pentru primarul Cristian Matei ”urgență” a fost modul de gestionare al pădurii, după ce ani de zile a ”gestionat-o” după bunul său plac, nedând socoteală cuiva, fără să precizeze cine și cât lemn a defrișat/vândut etc. Probabil pentru dânsul o fi urgență, dar de ce a vrut să promoveze acest proiect fără ca cetățenii Turzii să ia cunoștință despre ceea ce vrea să facă?! Are ceva de ascuns?!

În schimb, aprobarea burselor pentru elevi nu este o prioritate pentru administrația PNL, pentru că bursele nu pot fi vândute și nici nu se pot face afaceri pe seama lor! Proiectul PMP Turda zace în sertarul său și nu era o ”urgență” să-l introducă pe ordinea de zi! PMP Turda a propus burse decente pentru elevi, însă PNL refuză să le pună în discuție, interesându-i mai mult copacii din pădure!

Este rușinos și regretabil modul în care PNL siluiește legislația! Această decizie categorică a fost luată după ce în scurta activitate a noii administrații locale se constată o tendință dictatorială evidentă, în detrimentul intereselor cetățenilor și în favoarea unei găști puse pe căpătuială!

Batjocura la adresa turdenilor trebuie să înceteze! Avem cea mai scumpă apă din țară, impozitele și taxele sunt de câteva ori mai mari decât ceea ce a propus PMP Turda, electricitatea ”cade” permanent fără ca administrația locală să facă ceva, lucrările făcute de mântuială deja cedează, la podul peste Arieș care trebuia terminat în septembrie 2020 încă nu a început lucrul, Salina Turda e în pragul falimentului dar dă 2 milioane de lei la handbal, la fotbal nimeni nu a dat socoteală despre cum s-au cheltuit banii dar s-a aprobat în continuare câte 100.000 de lei în fiecare lună (fără nicio justificare), la salubritate ați majorat tarifele și vorbiți despre principii cum ar fi ”plătești cât arunci” dar ați impus ca și locuințele nelocuite să plătească taxă etc!

PMP Turda anunță public că va denunța în continuare nerespectarea legii și hoția din administrația locală!”, a fost mesajul aleșilor PMP.

Liberalii au considerat gestul celor de la USR PLUS - PSD - PMP mult prea deplasat

”Pentru astăzi, în Consiliu local au fost inițial 17 proiecte de hotărâre pe ordinea de zi. S-a suplimentat ordinea de zi cu 5 proiecte dintre care doua se refereau la numirea unuia din noi ca reprezentanti in AGA la o societate comercială- am votat până acum cel puțin 10 asemenea propuneri și știm toti că e mai mult o formalitate. O parte mare din consilierii locali au părăsit ședința susținând că, deși e legal,e imoral (sic) să fie puși în situația de a avea timp foarte putin de studiu pentru cele 4 noi proiecte. Nu s-au abținut de la votul proiectelor nou introduse, nu au votat impotrivă, nu au dorit să asculte măcar problemele urgent apărute și apoi sa decidă punctual cu privire la acestea, ci au ales să părăsească sedința.

Care este interesul turdenilor pe care l-au urmarit?”, a fost reacția c onsilierului PNL, Ioana Orbean.

Colegul său din PNL Turda, consilierul Radu Sima, a considerat că fie cei care au părăsit ședința nu aveau argumente la proiectele supuse dezbaterii, fie erau cu gândul la treburile pe care le au de făcut cu ocazia Crăciunului, menționând că oricum majoritatea PNL-UDMR poate decide și în absența lor.

”Azi in cadrul ședinței de consiliu local câțiva colegi au ales să părăsească ședința.

Cred că există unul din 2 motive pentru care ar face acest lucru...

1. Argumentele lor pentru orice fel de amendament erau atât de slabe, încât nu au avut ce sa spună...

2. Fiind înainte de Crăciun, oamenii poate au fost prea ocupați cu făcutul de cozonac, sarmale, zacuscă, etc ...

Peste 4 ani în campania electorală vom vedea oare la realizări...am FUGIT de la o dezbatere?

Sărbători fericite tuturor și spor la cozonaci și sarmale celor care au preferat această activitate în locul unei dezbateri argumentate.

P.S. Pe înțelesul tuturor, să fugi de la o ședință care se poate ține și FĂRĂ tine nu e nici un boicot sau nici un protest, e doar o dovadă că interesul cetățeanului e mult SUB propriul orgoliu...”, a comentat consilierul PNL, Radu Sima.

Ce spune Codul Administrativ:

ART. 34 - Convocarea ședințelor Consiliului Local

(3) Data ședinței consiliului local precizată cu ocazia convocării este stabilită, cu respectarea modului de calcul al termenelor procedurale, prevăzut de art. 181 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare, astfel:

a) în termen de 5 zile de la data comunicării dispoziției de convocare pentru ședințele ordinare;

b) în termen de 3 zile de la data comunicării dispoziției sau documentului de convocare pentru ședințele extraordinare.

(4) În caz de forță majoră și/sau de maximă urgență pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, ai orașului sau ai municipiului/subdiviziunii administrativ-teritoriale ori în alte situații stabilite de regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local, convocarea acestuia pentru ședința extraordinară, prin excepție de la prevederile alin. (3) lit. b), se face de îndată.

(5) Documentul de convocare cuprinde obligatoriu următoarele informații despre ședință:

a) data, ora și locul desfășurării;

b) proiectul ordinii de zi;

c) materialele înscrise pe proiectul ordinii de zi;

d) modalitatea prin care sunt puse la dispoziția consilierilor locali, potrivit opțiunilor acestora, materialele înscrise pe proiectul ordinii de zi;

e) indicarea comisiilor de specialitate cărora le-au fost trimise spre avizare proiectele de hotărâri;

f) invitația de a formula și depune amendamente asupra proiectelor de hotărâri.

ART. 35 - Ordinea de zi

(8) Suplimentarea ordinii de zi se aprobă numai pentru probleme urgente cu majoritate simplă.

Vezi înregistrarea ședinței Consiliului Local Turda:

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate