m install
petlinii
nello construct

Remus Lăpușan: PRO România redă demnitatea hainei militare!

floris

Domnule Lăpușan, am văzut că PRO România a făcut o listă de cinci promisiuni pentru ieșirea din criză, dintre care ultima, pentru mine cel puțin, este cam neclară. La ce vă referiți, mai exact, atunci când spuneți că veți reda demnitatea și respectul pentru haina militară prin aplicarea integrală a legii 223/2015?

Legea la care ați făcut referire este legea pensiilor pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Noi, cei de la PRO România,  credem că trebuie făcută diferența între pensiile nesimțite despre care s-a vorbit atât de mult în spațiul public, pe seama cărora PNL a câștigat multe voturi la un moment dat atunci când a promis că va desființa pensiile speciale, și pensiile acestor oameni, militari de carieră, care și-au dedicat întreaga viață unui ideal care pentru mulți dintre noi, astăzi, pare desuet: patria română. În percepția publică, armata este printre cele mai de încredere instituții non-politice, și cu toate acestea, în ultima vreme, se pare că am uitat de cei care ne garantează siguranța ca națiune. 

A fi cadru militar este una dintre meseriile strategice dacă vreți, de bază, ale unei țări, alături de cadrele medicale, cadrele didactice și aș include și clericii. O națiune puternică este o națiune educată, sănătoasă, ancorată în valorile religioase și cu un sentiment nealterat de siguranță. Dacă ești sănătos și educat, poți și să câștigi bine. Calitatea vieții ridicată și speranța de viață mare, într-un mediu sigur, duc la prosperitate.

Tocmai acești militari, care ne-au întărit sentimentul de siguranță, sunt în acest moment dezavantajați, mai precis cei care au trecut în rezervă înainte de 2015. Acum, două persoane care au ocupat aceeași funcție, au avut același grad, aceeași vechime în muncă, aceleași sporuri și aceleași indemnizații, dar unul s-a pensionat înainte de 2015 și unul după 2017, au pensii diferite.  

Legea 223/2015 trebuie să revină la forma inițială, pentru a asigura o predictibilitate a veniturilor de care vor beneficia militarii la pensionare. 

PRO România este singurul partid care s-a angajat să facă aceste modificări din prima zi de guvernare!

Ierarhiile din armată impun personalului interdicții și limitări de drepturi și libertăți fundamentale. Cunosc povestea de viață a foarte multor persoane de acest gen. Știu sacrificiile pe care le-au făcut cât timp au fost activi, atât ei dar mai ales familiile lor. Știți, de exemplu, că pentru a pleca în timpul concediului sau în timpul zilelor libere în orice altă locație în afara locuinței declarate, acești oameni trebuie să raporteze din timp Comandantului unității? Mulți dintre noi ne decidem sâmbătă dimineață să facem o excursie de o zi nu știu pe unde, dar pentru ei și familiile lor asta nu se poate întâmpla – pentru că dacă în acest timp, este pornit un exercițiu militar inopinat și ei nu se prezintă la unitate în câteva ore, sunt declarați dezertori. Știți ce înseamnă să ieși noaptea din casă, înșfăcând în grabă geanta cu produse de strictă necesitate, care e tot timpul pregătită într-un colț, pentru că au început bombardamentele în fosta Iugoslavie, și să nu știi când sau dacă îți mai strângi copiii în brațe? Nu mai vorbesc de instrucții, antrenamente, etc., pentru că asta să zicem că face parte din descrierea job-ului.  

Ei bine, acești oameni merită toată stima și aprecierea noastră, și nu numai la nivel declarativ. A venit vremea să le recunoaștem meritele și să le redăm demnitatea! Asta vrem să facem noi, cei de la PRO România!

Ați vorbit doar despre cei din armată. Credeți că polițiștii fac mai puțin pentru noi?

A, nu, în niciun caz! Doar că activitatea celor din armată este mai puțin cunoscută, de aceea am simțit nevoia să vorbesc întâi despre ei. Și cu polițiștii e o întreagă poveste, mai ales cu cei din operativ. Sunt în situația să urmărească infractori cu tehnică de acum 30-40 de ani. Abia acum au început să le înnoiască parcul auto cu mașini de teren, ca să nu mai vorbim de armament – aveau pistoale dinainte de ´89. Vă amintiți polițistul înjunghiat în gară la Suceava, sau cel împușcat mortal în Timiș în timp ce urmărea un infractor. Și ei își riscă viața pentru noi și cred că le datorăm mai mult!

În calitate de candidat pentru Camera Deputaților din partea PRO România, pe lângă garantarea aplicării legii 223/2015, ce credeți că puteți face mai mult pentru cadrele militare?

Cred că trebuie să facem mai mult pentru fiecare român, prin crearea premiselor pentru un nivel de trai mai bun. Tocmai de aceea noi am propus acele cinci măsuri despre care ați amintit și dumneavoastră la început: venitul minim de criză, prin care fiecărui român i se va completa venitul până la concurența sumei de 1.500 de lei, sprijinul economic de criză, pentru relansarea activității operatorilor economici, testarea gratuită pentru toți cetățenii, pentru a interveni țintit în zonele cu probleme și a nu mai pierde timpul cu măsuri luate în grabă, pe bâjbâite, și redeschiderea școlilor pentru asigurarea accesului la educație și pentru a nu pierde șansa de a rămâne, totuși, o națiune puternică!

În 6 decembrie, avem șansa reală să schimbăm ceva în țara noastră! Fiecare merităm o viață mai bună. Votați PRO România, singura PROmisiune realistă pentru ieșirea din criză! 

(Realizat de Geflo Media SRL la comanda Partidul PRO România – Cluj, cod mandatar: 11200008)

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: