fbpx

 
 
Scrie un comentariu

pmpturda logo

PMP Turda consideră că la alegerea comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local Turda nu s-a respectat legislația în vigoare, respectiv prevederile Codului Administrativ, acuzând că PNL și UDMR și-au însușit mai multe locuri în comisii decât le permitea legea.

”Repartizarea consilierilor pe comisii s-a făcut fără respectarea prevederilor legii în ceea ce privește componența comisiilor.

Astfel, PNL+UDMR și-au atribuit mai multe locuri decât prevede Codul Administrativ (art. 124, alin. 3-5), încercând să instituie o formă de dictatură, bazată pe majoritatea deținută. Dar legea trebuie respectată, dincolo de orice vot!

În mod normal, conform Codului Administrativ, PNL+UDMR avea dreptul la 14 locuri din cele 25 existente în cele 5 comisii, în timp ce USRPLUS-PSD-PMP aveau dreptul la 11 locuri. Dar PNL+UDMR și-au luat... 16 locuri!

Nu s-a respectat nimic din ceea ce prevede Codul Administrativ, unde se face referire la constituirea comisiilor de specialitate!

Activitatea noului Consiliu Local a început bine: cu încălcarea legii! 

Alegerea președinților și a secretarilor comisiilor de specialitate s-a făcut tot fără respectarea prevederilor Codului Administrativ (art. 126 alin. 1). Evident, cu încălcarea prevederilor legii din partea PNL-UDMR.”, menționează PMP Turda.

O poziție similară a avut și consilierul USR PLUS, Gabriela Blăniță, chiar în plenul ședinței Consiliului Local Turda, unde a atras atenția că sunt prea multe locuri revendicate de grupul politic PNL-UDMR și că nu se respectă regula numărului de membri în comisii raportat la configurația politică. Gabriela Blăniță a spus că PNL-UDMR trebuia să aibă 14 membri în comisii, nu 16.

Ce menționează legea (Codul Administrativ):

Art. 124:

(3) Operațiunile desfășurate în cadrul procedurii de constituire a comisiilor de specialitate, domeniile de activitate în care se pot organiza comisii de specialitate, numărul și denumirea acestora, numărul membrilor fiecărei comisii și modul de stabilire a locurilor ce revin fiecărui grup de consilieri sau consilieri independenți, precum și componența nominală a acestora se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, cu respectarea configurației politice de la ultimele alegeri locale. Numărul membrilor unei comisii este întotdeauna impar.

(4) Numărul locurilor ce revine fiecărui grup de consilieri sau consilierilor independenți în fiecare comisie de specialitate se stabilește de către consiliul local, cu respectarea configurației politice de la ultimele alegeri locale.

(5) Nominalizarea membrilor fiecărei comisii se face de fiecare grup de consilieri, iar a consilierilor independenți de către consiliul local, avându-se în vedere, de regulă, opțiunea acestora, pregătirea lor profesională și domeniul în care își desfășoară activitatea. În funcție de numărul membrilor consiliului, un consilier poate face parte din cel puțin o comisie și din cel mult 3 comisii, dintre care una este comisia de bază.

Art. 126:

(1) Comisiile de specialitate își aleg, prin votul deschis al majorității absolute a consilierilor locali ce o compun, câte un președinte și câte un secretar. 

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate