fbpx
5 Comentarii

cristina burciu

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi o propunere legislativă pentru modificarea art. 65, alin.(5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În urma unui amendament pe care l-am depus și susținut în Comisia pentru muncă și protecție socială, sunt foarte bucuroasă să vă anunț că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din zona Turda-Câmpia Turzii au fost incluse în rândul beneficiarilor de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani.

Consider că introducerea locuitorilor din municipiile Turda și Câmpia Turzii, precum și de pe o rază de opt kilometri în jurul acestora pe lista localităților a căror cetățeni beneficiază de reducerea vârstei de pensionare este o realizare importantă pentru oamenii din cele două orașe. Prin acest amendament, am reușit să elimin situația evidentă de discriminare a locuitorilor din Turda și Câmpia Turzii, care au suportat ani de zile emisiile de pulberi, gaze şi vapori provenite de la fostele fabrici, uzine, combinate şi întreprinderi.

Amendamentul meu s-a bazat pe realitatea conform căreia zona Turda - Câmpia Turzii a fost până în 1989 puternic industrializată, aici funcționând Uzina Chimică Turda, Combinatul de Lianţi şi Material Refractar Turda, Electroceramica, Fabrica de carbură de siliciu, Fabrica de Sticlă Turda şi, nu în ultimul rând, Combinatul Industria Sârmei Câmpia Turzii.

În concluzie, este pe deplin justificat ca şi cetăţenii din Turda și Câmpia Turzii să beneficieze de aceleaşi drepturi legale precum cei cuprinşi deja în prevederile Legii 263/2010 și sunt extrem de mulțumită că amendamentul meu a fost adoptat la votul final din Camera Deputaților.

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Ion · 18:46 08.09.2020
  Daca i se aproba amendamentul si se modifica legea nu poti spune decat: CHAPEAU BAS!, mai ales in situatia in care 4 ani de zile Dna Deputat a postat numai editoriale/comunicate gri, insipide si fara continut...Dar, "finit coronat opus", cum zicea Ovidiu !
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Maria · 21:19 08.09.2020
  Nu intelegem amendamentul. Cei care au stat in emisii de gaze 30 de ani sunt la pensie de mult. De exemplu Uzina Chimica este inchisa din 1998 decembrie, adică de 22 ani. Cine va benefici de acest amendament? Toti sunt de ani buni la pensie!!

  • Acest comentariu este nepublicat.
   Juan Magal · 07:54 09.09.2020
   Dn Maria se refera la persoanele ce urmeaza s-a se pensioneze... persone ce acum au 60 de ani , la revolutie aveau 30 de ani ...
   acesta lege daca se aplica corect este destul de buna , de fond nu chiar asa buna. Nu va spune nimeni ca suma cotizata dupa care se fac calcule-le este mai mica... cel mai bine persoana ce intra in categoria de pensie ; inainte sa bage dosarul cu 1 an minim sa se informeze la un avocat specializat in domeniul muncii . Asa stie ce are de facut si cum sa cotizeze . ( in alte state cu 5-10 ani inainte de pensionare , interesatul incepe sa cotizeze mai mult pt a beneficia de o pensie m-ai mare... o) )
 • Acest comentariu este nepublicat.
  livia moldovan · 08:52 11.09.2020
  Buna ziua, in Monitorul Oficial nr 832 din 10 sept 2020 unde este publicata modificarea art.65 alin 5 din Legea nr 263/2010 nu apar in lista Turda si Campia Turzii.Puteti sa dati detalii despre aceasta situatie?
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Juan Magal · 19:03 11.09.2020
   dn Livia are dreptate , Turda si Cmpia Turzii nu sint incluse .
   dn Cristina Burciu cred ca v-au indus in eroare si trebua sa verificati ininte sa faceti anuntul ...

   ,,

   Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi Legea pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit actului normativ, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, localitatea Slobozia din județul Ialomița, localitățile Iacobeni și Vatra Dornei din județul Suceava, localitățile Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, localitățile Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).

   Legea nr. 201/2020 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 832 din 10 septembrie 2020. "

   Citat din MONITORUL OFICIAL
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator