fbpx

PSDTurda Ciortea 30iulie

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.56.02 1

Banner 1 Turda News HD

Banner 1 Turda News HD

CristianMatei 28iul

CristianMatei 28iul

Avram Gal

Adrian Mischian PMP Campia Turzii

Adrian Mischian PMP Campia TUrzii

Scrie un comentariu

pro irimie interviu

Care este impresia generală pe care o aveți la finalul de mandat al aleșilor locali din Turda?

Într-adevăr, mandatul aleșilor locali 2016-2020 se apropie de sfârșit. În urmă cu patru ani, toate partidele politice și toți candidații pentru funcțiile Primar, Viceprimar sau Consilier Local din Turda veneau cu propuneri, cu idei sau cu proiecte care mai de care mai deosebite. Unele mai revoluționare, altele mai excentrice, iar o parte în limita firescului, ușor de pus în practică. 

O întrebare care se impune este cât s-a reușit în acest mandat din totalul promisiunilor. Și o să vă dau doar un exemplu. S-a promis asfaltarea întregului oraș. Un lucru dorit cu ardoare de toți turdenii. Dar de la dorință la putință, este loc de chibzuință! Și de multă muncă! Asfaltarea întregului oraș într-un madat este tehnic și practic imposibil, pentru că este nevoie de foarte multă proiectare, de studii de fezabilitate, de studiu geo, de măsurători topografice, de identificarea proprietarului terenului (domeniu public sau privat) și nu în ultimul rând, de o consultare cu toți deținătorii de rețele (gaze, energie electrică,  apă, canal, fibră optică etc.) de care să se țină cont în privința viitoarelor intervenții de modernizare sau extindere a rețelelor. Mai departe de durata mare pentru  finalizarea unui proiect, ținând cont de toate datele,  calculele, măsurătorile și avizele necesare obținerii autorizației de construcție  și a ordinului de începere a lucrărilor (de exemplu, descărcare arheologică acolo unde este cazul) este nevoie de identificarea și obținerea fondurilor necesare: fonduri europene sau guvernamentale, împrumut bancar sau alocări de la bugetul local. 

Apoi, în momentul depunerii unei solicitări de finanțare este nevoie de proiectul tehnic finalizat cu date și costuri exacte și de autorizația de construire.  De asemenea, este nevoie de dovada sumelor necesare pentru cotele de cofinanțare și a cheltuielilor neeligibile. În același timp, legea achiziției publice impune anumite rigori în ce privește licitațiile publice și din nou durează mult timp, iar uneori lucrurile se complică prin contestații care duc la procese ce se pot întinde pe o lungă perioadă. Dar trecând peste chestiunile tehnice și de procedură, cred că este momentul pentru o analiză clară în ceea ce privește munca și implicarea fiecărui ales local.

Considerați că aleșii locali s-ar fi putut implica mai mult?

Din punct de vedere al legii Administrației Publice Locale, Consiliul Local reprezintă Legislativul, iar Primarul municipiului reprezintă Executivul.  Deci primarul trebuie să pună în aplicare Hotărârile de Consiliu Local. 

Și aș spune că sunt următoarele întrebări de bun simț pentru buna informare a tuturor turdenilor: ”În ce măsură Primarul a fost susținut și ajutat în demersurile si proiectele privind modernizarea și buna administrare a municipiului Turda?” și ”În ce măsură reprezentanții Consiliului Local au urmărit îndeaproape punerea în aplicare a Hotărârilor de Consiliu Local, a derulării lucrărilor de infrastructură și nu numai, în ce privește calitatea, timpul de execuție și costurile și a cheltuirii banilor publici din Bugetul Local, respectiv care este gradul de îndatorare, care este procentul de încasare a impozitelor și taxelor locale, a chiriilor și concesiunilor, care este suma totală a restanțelor spre prestatorii de servicii, spre firmele de construcție sau furnizorii de diverse materiale?”.

De asemenea, ar trebui să-i întrebăm pe aleșii locali:  ”În ce măsură a fost verificată de către reprezentanții Consiliului Local  activitatea si situația financiară a societăților cu acționariat al municipiului Turda (Salina Turda,  Domeniul Public, Compania de Apă Arieș) în ceea ce priveste calitatea si prețul  serviciilor, creșterea numărului de angajați și necesitatea de a extinde organigrama  si conservarea patrimoniului companiilor?”.

Sunt multe întrebări care se impun a fi adresate și le adresez eu, acum, public. 

Cred că este foarte clar pentru toți turdenii faptul că un mandat bun, cu performanțe și cu rezultate majore se datorează unei bune cooperări și conlucrări dintre Primar, Viceprimar și fiecare Consilier Local. Iar astăzi, constatăm cu toții că anumiți reprezentanți ai Consiliului Local se dezic de ce s-a întâmplat în acești 4 ani și contestă sau reclamă anumite lucruri, uitând că au fost parte decizională în tot acest timp.

Care este soluția cu care veniți dumneavoastră pentru viitorul mandat?

Experiența acumulată în ce privește administrația locală și pe cea centrală îmi dă posibilitatea să fac o analiză justă asupra activității fiecărui consilier. Există câțiva consilieri care s-au implicat și au muncit cu bună credință și îi felicit si le doresc success pe mai departe, dar o mare parte dintre consilieri nu ar trebui să se mai regăsească pe listele niciunui partid. Corect din partea lor ar fi să nu mai candideze pentru încă un mandat de ”Dolce far Niente”, ci să lase locul unor turdeni doritori să se remarce și să contribuie la o dezvoltare și modernizare accentuată a municipiului Turda. 

Propunerea PRO România Turda pentru Consiliul Local cuprinde persoane care au confirmat prin experiență și seriozitate în locurile de muncă unde au profesat si care trec prin filtru integrității si a bunei credințe. Tineri si vârstnici, bărbați sau femei au șanse egale în competiția pentru validare ca și candidați în fața comisiei de etică și arbitraj a partidului. 

În concluzie, nu există un secret al succesului. Este nevoie de un Primar bun, de un Viceprimar harnic și de un Consiliu Local activ și implicat pentru nevoile orașului și nu pentru interese personale sau de partid. În momentul în care aleșii locali depun Jurământul de Credință la investitură, datoria lor este față de comunitate, în primul rând.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate