fbpx

CristianMatei 28iul

CristianMatei 28iul

Adrian Mischian PMP Campia Turzii

Adrian Mischian PMP Campia TUrzii

PSDTurda Ciortea 30iulie

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.56.02 1

Banner 1 Turda News HD

Banner 1 Turda News HD

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

d278c031 6062 4d2a b514 b6ee9cfdda1d

Am invitat-o pe Andreea Cățănaș, purtător de cuvânt PRO România Turda, la o scurtă discuție despre problemele comunității din Turda și despre viitorul tinerilor în politică. 

  • Dețineți una dintre cele mai importante funcții pentru o organizație de partid, cea de purtătoare de cuvânt la PRO România Turda. Cum și de ce ați ajuns la PRO România?

Am avut mereu un interes viu față de politică, deoarece am observat în jurul meu o mulțime de lucruri care nu funcționau așa cum e firesc, iar asta se datora deciziilor de natură politică și mai apoi, administrativă. Așadar, am considerat că e necesar să mă implic și mi-a plăcut să ajung să cunosc și să înțeleg multe lucruri care țin de politică, chiar din mijlocul evenimentelor. La PRO România am ajuns pentru că este un partid de tip start-up, care crede în potențialul tinerilor de a veni cu idei creative și de a le implementa în politică, așa cum o fac și în antreprenoriat. Acest partid promovează valori în care se regăsesc majoritatea tinerilor, responsabilizându-i, totodată. Îi încurajează pe fiecare să fie profesionist în domeniul în care activează, iar pe seniori să-și asume rolul de mentori așa cum se cuvine. Aș spune că PRO România deține rețeta pentru succes politic pe termen lung.  

  • Dar în calitate de comunicator politic, care sunt provocările cu care vă confruntați?

Din păcate, în politică sunt și foarte multe atacuri sub centură, foartă multă agresiune verbală și la fel de multă vorbărie goală acolo unde nu sunt proiecte fezabile și unde candidații nu sunt bine pregătiți și nu urmăresc scopuri nobile. Am avut experiența unor astfel de campanii în trecut și mi-au lăsat un gust amar. Mi-aș dori ca în viitoarea campanie electorală să nu ne mai confruntăm cu atacuri murdare, cu atacuri la persoană și implicarea familiilor candidaților în atacuri politice, să nu ne mai agrenăm în ”lupte” jignitoare pe facebook și așa mai departe. Mi-aș dori să fie mai multe dezbateri pe proiecte și mai puține evidențieri ale slăbiciunilor umane ale candidaților. Vom vedea dacă va fi așa, dar ar merita ca fiecare dintre noi, atât de la nivel de comunicatori, cât și de la nivelul candidaților sau al presei să facem apeluri la decență.

  • Credeți că tinerii sunt atrași de politică? Ce așteptări mai au ei când intră într-un partid? Dar dvs, ce așteptări aveți de la PRO România?

Tinerii vor să se implice în politică, dintotdeauna tinerii au fost curioși și dornici să cunoască și să înțeleagă. Sigura problemă este că majoritatea partidelor doar se folosesc de tineri pentru lipit afișe și împărțit fluturași. Dacă nu lăsăm tinerii nici măcar în secțiile de vot, cum ar putea aceștia să învețe cu ce se mănâncă politica? 

Din fericire, PRO România vine cu mai multă deschidere față de tineri și contează enorm pentru ei să fie susținuți. Participăm la școli de vară, suntem instruiți, suntem motivați, suntem ascultați și atunci venim cu altă tragere de inimă spre partid. 

Eu mă bucur că în sfârșit am șansa să fiu o voce, să-mi spun punctul de vedere și am încredere că voi fi vocea multor tineri din Turda care vor să se implice și să facă lucruri bune pentru orașul nostru.

  • Aveți o familie frumoasă, cu trei copii. Cum este viața pentru tinerii familiști din Turda? Cu ce probleme se confruntă ei în plan local și ce soluții propune PRO România pentru ei?

Din păcate, Turda este un oraș prăfuit și la propriu, și la figurat. Pentru tineri, posibilitățile sunt limitate; dacă nu ești ruda cuiva important, e foarte greu să găsești un loc de muncă de perspectivă. De aceea, majoritatea tinerilor sunt fie plecați din țară, fie la studii la Cluj-Napoca, urmărind să rămână acolo pe termen lung.

Dacă ești tânăr familist, e și mai greu. Nu există spații verzi, de relaxare și joacă pentru copii sau chiar adulți. Chiar și locurile de joacă dintre blocurile din Cluj-Napoca sunt mult mai bine dotate decât cele din parcul central din Turda. E nefiresc. Lipsește un ștrand municipal public, unde să poți duce copiii vara. Grădina Zoologică este închisă de atât de mult timp încât nici nu ne mai amintim că a existat. Au fost disponibile fondurile europene pentru modernizare, dar autoritățile locale de până acum au ignorat pur și simplu problema. Și nu în ultimul rând, e deosebit de grav că nu ne simțim în siguranță să ieșim seara cu copiii la plimbare, din cauza scandalurilor dintre clanurile locale sau în care sunt implicate alte personaje agresive, care pur și simplu nu sunt în niciun fel penalizate sau ținute sub control de către Poliție. 

Aș aminti și capitolul turistic. Există Salina și toată lumea e încântată să vină s-o vadă. E într-adevăr un obiectiv extraordinar și ne bucurăm că o avem. Dar dincolo de asta, ne întreabă turiștii: ”Ce mai putem vizita în zonă?” Și ce le răspundem: ”Păi, ar fi Cheile Turzii, dar sunt la zece kilometri de Turda, să vedem cu ce ați putea ajunge până acolo. Și ar mai fi Castrul Roman, dar aveți grijă la pietre și buruieni. Și fiți atenți și dacă vreți să vă plimbați în centru, să nu vă împiedicați în dalele sparte și ne pare rău că nu sunt prea multe terase moderne”. Cam aceasta ar fi realitatea din spatele broșurii de la Primărie. Din fericire, domnul Mircea Irimie vine cu proiecte serioase în acest sens și avem încredere că problemele acestea se vor rezolva în curând.

  • Cum l-ați descrie pe dl Mircea Irimie, candidatul organizației la Primăria Turda?

E un om onest și muncitor, te poți baza pe cuvântul său și pe buna sa credință. Îl cunosc de mult, am lucrat împreună, am făcut campanii împreună și știu că face politică și administrație în modul cel mai profesionist cu putință, că are răbdare să-l asculte pe fiecare cetățean care-l caută, că este responsabil și că îi pasă mult de Turda. Cât a fost parlamentar s-a văzut: a alocat bani pentru spital, a făcut Turda oraș martir, iar când a fost viceprimar a venit cu propuneri pe zona turistică și pentru infrastructură și a atras fonduri europene pentru proiectele de atunci. Acum, puține proiecte mai pot fi legate de persoane, consilierii sunt doar niște roboți care ridică mâna la comandă, fără inițiative, fără opinii proprii. Ne dorim sincer să plece din politică, să lase tinerii cu inițiativă în locul lor, pentru că altfel mai stăm 20 de ani într-un oraș fără viitor.

  • Un mesaj final pe care-l aveți pentru alegătorii din Turda.

Am încredere că-i vor penaliza pe toți cei care și-au dovedit nepăsarea și incompetența până acum. Sper că vor merge la vot, pentru că cea mai proastă politică este cea în care stai deoparte și privești cum alții îți fură viitorul. Sper că vor alege PRO România, pentru că acest partid le oferă tinerilor susținerea necesară pentru a genera schimbul de generații în politică. Și cred că își vor aminti de tot ce a făcut bun Mircea Irimie pentru Turda și vor vota în consecință. 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate