fbpx

Untitled design High Quality 13

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

cristina burciu

Nu doar din prisma schimbărilor necesare în contextul pandemiei actuale, este evident că întreaga societate românească are nevoie de o regândire a mecanismelor de funcționare existente până acum, în toate domeniile. În multe sectoare de activitate s-a acționat destul de lent, previzibil, într-un fel de prizonierat latent, fapt ce a reieșit acum la iveală odată cu reașezările impuse de efectele crizei noului coronavirus. 

Astfel, majoritatea sectoarelor economice au fost puse în fața unor provocări uriașe, cu noi și inedite tendințe și cu o redimensionare a aproape întregului flux operațional obișnuit. Sistemele publice de sănătate și educație s-au aflat, la rândul lor, în situația unor abordări originale, total diferite de cele de până acum. Inclusiv oamenii s-au confruntat cu o schimbare concludentă a paradigmelor, atât în viața de zi cu zi, cât și în timpul petrecut la locurile de muncă.

Din această perspectivă, consider că sistemul de educaţie reprezintă o prioritate din punctul de vedere al restructurării naționale. Avem nevoie de o regândire unitară a învățământului, într-un sistem armonizat și integrat în mod coerent, de la grădiniță până la studiile postuniversitare.

Pentru a fi competitivi la nivel european sunt convinsă că avem nevoie în perioada următoare de dinamizarea componentei de cercetare și inovare, care constituie una dintre premisele pozitive ale dezvoltării generale a țării și a societății.

Lentoarea cu care statul a tolerat după 1989 activitatea și infrastructura de cercetare, precum și creșterea calitativă a acesteia, trebuie să înceteze. Perpetuarea acestei stări de fapt ne poate aduce mari deservicii pe termen mediu și lung, deoarece dacă nu vom investi bani și capital uman, vom rămâne evident în urma celorlalte stare europene. Cred, în acest context, că politicile publice destinate cercetării și inovării trebuie impulsionate, pentru a reuși să ne atingem scopul de a definitiva baze propice care să ajute la stimularea și dezvoltarea tinerei generații. 

Știm foarte bine ce tineri extrem de talentați și pregătiți avem, mulți dintre ei fiind în prezent în conducerile celor mai renumite instituții private și publice din toată lumea. În noul context mondial al pandemiei, cu siguranță se prefigurează noi oportunități,  perspectiva unui nou exod al tinerilor noștri valoroși fiind iminentă. 

Statul are însă datoria de a investi exact în acele domenii în care tinerii vor să profeseze! Acest demers se face însă, indiscutabil, cu finanțări predictibile și cu crearea unui cadru facilitator pentru ca tinerii să fie stimulați să dezvolte cercetarea, inovarea şi specializările inteligente aici în țară, nu oriunde în străinătate. 

Sunt convinsă că vom avea o strategie de succes în aceste domenii vitale, astfel încât să putem asigura viitorul pe care copiii noștri îl merită. 

Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate