marian morar
m install
nello construct

Cozmin Sașa, candidat din partea PRO România la Primăria Câmpia Turzii: ˝pandemia de Coronavirus a fost la un examen de maturitate pentru întreaga societate˝

zamblau eugen

Domnule Cozmin Sașa, dacă nu ar fi fost pandemia generată de Coronavirus, am fi avut deja campania electorală pentru alegerile locale. Credeți că perioada aceasta de suspendare a activității normale a reprezentat un avantaj sau un dezavantaj pentru partid și pentru dumneavoastră personal, în calitate de candidat al PRO România pentru ocuparea funcției de primar al municipiului Câmpia Turzii? Credeți că veți fi mai bine pregătiți în toamnă, când probabil vor avea loc alegerile locale, decât ați fi fost acum?

Confruntarea cu SARS-COV2 încă reprezintă o provocare pentru noi toți. Într-un interval de timp foarte scurt, tot ce știam înainte că funcționează într-un anumit fel a fost dat peste cap. Clar că acum trebuie să ne adaptăm, din mers, unei noi realități. Perioada asta de stare de urgență și apoi de stare de alertă a fost ca un extemporal, de fapt ca un examen de maturitate pentru întreaga societate. Încă nu știu sigur dacă l-am promovat. A ieșit la suprafață tot ceea ce nu a fost funcțional și a fost ascuns sub preș. Am văzut că nu avem aparatură medicală suficientă, am văzut că nu avem un sistem educațional modern, am văzut că nu avem servicii sociale eficiente, și am văzut că, la nivel politic, nu avem o celulă de criză formată din oameni competenți, care să ne dea un sentiment de siguranță și de stabilitate în vremuri atât de tulburi cum au fost ultimele aproape trei luni. Să vă dau un singur exemplu: legat de șomajul tehnic, sunt deja trei texte legislative care reglementează domeniul, tot apărând schimbări. Prima Ordonanță de Urgență a fost dată în 21 martie, iar apoi a fost modificată după cinci zile, în 26 martie! Formularele valabile pentru luna martie nu mai sunt valabile și pentru luna aprilie. Păi ce să știe să facă operatorii economici? Cum creăm noi un mediu de lucru predictibil, în vremuri care și așa sunt foarte tulburi?

Pentru PRO România, partidul din care fac parte, nu cred că au fost influențe majore determinate de această perioadă: noi avem oricum echipe de oameni bine pregătiți în toate domeniile, care pot oricând să preia cu succes frâiele guvernării, fie la nivel local, fie la nivel național. Cei mai afectați sunt cei de la PNL, pentru că oamenii și-au dat acum seama că suntem conduși pe bâjbâite. Nici eu personal nu simt că perioada pandemiei mi-ar fi afectat în vreun fel candidatura pentru Primăria Câmpia Turzii. Simt însă că acum văd și mai clar ce trebuie făcut cu prioritate în orașul nostru pentru ca viața să reintre pe un făgaș liniștit.

Și în ce direcții considerați acum că ar trebui orientate eforturile?

Păi spunem de ani buni că avem un sistem sanitar la pământ. Și uite că într-adevăr așa și este. În calitate de primar, poți interveni în reforma sistemului pe mai multe paliere.

Spitalele municipale sunt în subordinea primăriilor. Păi haideți să ne zbatem atunci să găsim surse de finanțare pentru renovarea, pentru extinderea dacă este cazul, pentru igienizarea și pentru dotarea spațiilor în care se derulează activități publice în domeniul medical. Ați văzut cât de vulnerabile sunt spitalele în fața unei pandemii, plecând de la lipsa de echipamente de protecție pentru personal și ajungând la echipamentele medicale de genul aparatelor pentru testarea infectării cu viruși sau a aparatelor respiratorii. Ca să nu mai vorbim despre personalul medical insuficient. Vă amintiți cum au trimis rezidenții drept carne de tun în lupta cu COVID-19. Așa cum sunt sigur că nu ați uitat nici cum cadrele medicale din spitale au fost infectate masiv cu noul virus din cauza deciziilor greșite și a managementului defectuos al persoanelor aflate în poziții de conducere – cum este cazul celebru deja, din păcate, al spitalului din Suceava. Aceste probleme trebuie rezolvate rapid! Să nu ne bucurăm că am trecut acum peste ce a fost mai rău, ci să ne gândim că o situație asemănătoare poate reapărea oricând, iar dacă nu vom fi mai bine pregătiți decât am fost în februarie-martie, va fi exclusiv vina noastră pentru că nu am făcut la timp ceea ce a trebuit!

Legat de sănătate, mai este o componentă care nu a fost luată foarte mult în calcul până acum: sănătatea publică. Igienizarea corespunzătoare a spațiilor comune – gen stradă, trotuar, piață, loc de joacă pentru copii, scara blocului – ar trebui să se facă oricum, și nu numai cu apă de la robinet, indiferent dacă este declarată sau nu starea de pandemie. Ne-ar feri de mulți germeni, microbi și viruși pe care greu îi mai eliminăm din organism. Cred că putem găsi resurse financiare din bugetul local pentru a susține astfel de acțiuni. Apoi, ne-ar ajuta amenajarea corespunzătoare a unor toalete și chiar băi publice în centrul cartierelor de exemplu, sau oricum în locurile unde se înregistrează trafic intens. Sunt lucruri simple, dar care ne-ar putea scuti de mult efort de a repara ceea ce ar putea strica lipsa lor.      

Am înțeles viziunea dumneavoastră generală în materie de sănătate. Dar ce ne puteți spune despre domeniul educației, un alt domeniu extrem de afectat în această perioadă? Ce credeți că ați putea face, în calitate de primar, pentru a crește calitatea actului educațional în Câmpia Turzii? Colegii dumneavoastră de partid de la PRO România tocmai au depus în Parlament o moțiune simplă legată de acest subiect.

Da, sigur că nu poți sta pasiv la ceea ce se întâmplă acum în domeniul educațional. Dumneavoastră vi se pare normal ca la ora actuală, aproape jumătate dintre elevi să nu poată beneficia de dreptul la educație? Păi cu guvern responsabil spune, așa cum a făcut-o Guvernul Orban, că educația nu are ce face cu un buget de 6% din PIB? 

Buget pentru educație nu înseamnă doar buget pentru salariile cadrelor didactice, nu abordăm acum acest subiect. Înseamnă în primul rând dotări. Eu ca primar pot găsi surse de finanțare pentru modernizarea spațiilor în care se desfășoară orele de curs dar, mai ales în contextul de acum, acest lucru nu mai este suficient. 

Cred că trebuie să modernizăm cu totul abordarea actului educațional. Eu sunt dispus ca, în calitate de viitor primar, să formez o echipă de lucru cu toți factorii interesați (elevi, părinți, profesori, autorități publice) și să investesc resurse financiare în acest sens. Cred că devine obligatorie dotarea cu tablete a fiecărui elev înscris la școală, care să fie conectate la internet. Pe aceste tablete ar trebui descărcate manuale online pentru materiile pe care le are fiecare la clasă, ar trebui instalate programe informatice gen Microsoft Office (care să aibă un program de editare a textului gen Word, un program de prezentare a informațiilor gen Power Point și un program de calcul gen Excel), dar și programe pentru grupuri online de discuții gen Google Classroom sau Zoom. Ar trebui organizate de asemenea sesiuni de instruire a cadrelor didactice pentru utilizarea acestor programe. Acestea sunt măsuri care, dacă ar fi fost deja implementate, ne-ar fi ajutat enorm în situația aceasta în care a trebui să stăm izolați. Copiii nu ar fi pierdut atât de mult din materie. 

Însă visul meu este să avem, la nivelul municipiului nostru, o platformă online prin care să gestionăm întreaga relație elev-cadru didactic-părinte. Sunt tatăl a doi copii de vârstă școlară și mi-ar plăcea de exemplu să am o imagine mai clară asupra activității copiilor mei și o legătură mai strânsă cu cei care se ocupă de educația lor formală. În urma feedback-ului profesorului de la o anumită materie, eu ca părinte pot interveni în aprofundarea unei informații sau în schimbarea atitudinii sau a abordării copilului meu, dar e greu să obțin feedback direct de la fiecare profesor în parte; ședințele cu părinții de acum se desfășoară de regulă doar cu dirigintele și îmi oferă numai o imagine generală a activității copilului meu în timpul orelor de curs. Dar pe o astfel de platformă, pot avea acces la feedback privind activitatea copilului la fiecare oră de curs, și pot interveni mult mai rapid pentru a corecta un comportament deficitar. Am făcut o paranteză pentru a înțelege că atunci când mă gândesc la o platformă de acest gen, nu mă refer doar la crearea unui catalog online, unde pot să urmăresc prezența și notele. 

Este foarte interesant ce spuneți. Vom mai avea ocazia să discutăm despre acest subiect, pentru să simt că nu l-am epuizat. Eu deocamdată vă mulțumesc pentru disponibilitatea de a răspunde întrebărilor noastre și vă doresc mult succes în îndeplinirea planurilor pe care le aveți pentru municipiul Câmpia Turzii!

Aveți dreptate, sunt încă multe de spus și mai ales de făcut pentru locuitorii din Câmpia Turzii și în ceea ce privește sănătatea, și în ceea ce privește educația. Împreună cu colegii mei de la PRO România, îmi doresc să avem șansa de a demonstra că și într-un oraș relativ mic se poate trăi la standarde ridicate, trebuie doar puțină bunăvoință și mai ales viziune din partea celor care îi conduc destinele!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2