fbpx

Icon Scrie un comentariu

Mircea Irimie

  • PRO România Cluj a lansat zilele acestea un apel către autorități de a propune un plan de relansare a economiei. La ce măsuri vă gândiți mai exact și cum credeți că pot fi acestea puse în aplicare?

Problemele au apărut pentru că această guvernare liberală pur și simplu nu are o viziune liberală pentru economie. Nici nu a venit concret cu soluții pe domenii. Prim-ministrul vorbește în numele tuturor. Aruncă idei fără acoperire în stânga și dreapta. Unde sunt specialiștii liberali în economie care ar trebui să vină cu soluții acum? Noi nu-i mai așteptăm.

E datoria noastră, ca partid de opoziție, să contribuim la depășirea crizei; nu putem asista impasibili la deciziile care se iau și ne afectează pe toți. Sectorul privat a resimțit cel mai puternic efectele instituirii stării de urgență și ca urmare, e firesc să primească acum un impuls din partea statului, pentru a se putea redresa. Și bineînțeles, de banii care se vor colecta apoi la buget, vom beneficia în timp cu toții. 

PRO România a propus în acest sens inițierea unui proiect legislativ de sprijin pentru industria ospitalității, dar și măsuri urgente pentru fermieri: plata subvențiilor pentru agricultură și a ajutoarelor de secetă, dar și identificarea unor oportunități pentru a valorifica producția internă, pentru a asigura cu prioritate piețe de desfacere pentru produsele agricole autohtone. 

Noi considerăm că putem contribui și în plan local pentru a redresa economia în această perioadă și chiar putem oferi soluții fezabile. PRO România Cluj a oferit deja câteva sugestii: organizați dezbateri online cu reprezentanți din toate sectoarele economiei locale și colectați informații avizate, care să vă permită apoi să formulați niște politici publice coerente; nu vă limitați doar la a stinge incendii, încercați să fiți proactivi, să deschideți voi un canal de comunicare cu cei afectați. Ideile bune vin dintr-un efort colectiv, din dialog. 

  • Care ați spune că sunt sectoarele economiei clujene care au fost cel mai puternic afectate de pandemie și de starea de urgență?

Fără dubii, cel mai puternic afectat a fost sectorul HoReCa, urmat de producția industrială, sectorul IMM-urilor și agricultura. Din fericire, pentru agricultură avem speranțe de redresare, cel puțin local, având în vedere ploile din ultimele zile. Dacă guvernul va da drumul la subvenții, putem privi cu optimism spre recoltele din vară. În cazul producției industriale, s-ar putea avea în vedere sistarea sau micșorarea unor taxe pentru o perioadă, până la redresare. 

În schimb, pentru HoReCa și IMM-uri sunt necesare măsuri proactive și multă flexibilitate, pentru că vorbim de sectoare extrem de vulnerabile și care vor fi afectate în continuare și după ridicarea stării de urgență. Nu e suficient să prelungim valabilitatea tichetelor de vacanță, cum a anunțat guvernul. Nu așa se sprijină un întreg sector economic. Sunt necesare atât măsuri de subvenționare a acestui sector, scutiri de taxe, pentru supraviețuire, iar apoi consultanță gratuită în vederea atragerii de fonduri nerambursabile care să le permită modernizarea și relansarea sau reprofilarea, după caz.

Cel puțin în ce privește HoReCa vorbim de mii de angajați aflați acum în șomaj, de stocuri întregi de marfă expirată care vor trebui aruncate. Vorbim de sute de mii de euro. Aruncați. Ce se va întâmpla la inventar? Legal, nu există soluții. Cum deduci stocuri aruncate ca pierderi? Toate asociațiile din industria ospitalității solicită să poată deschide măcar exterior terasele. Să ia clienții o cafea la pachet, ceva ”to go” la gemuleț și apoi să respecte distanțarea. Antreprenorii din HORECA trebuie invitați la dialog: online, prin întâlniri în care să respectăm distanțarea, oricum, dar să stăm să povestim, dacă vrem să mai putem asigura turism de calitate și în viitor. 

  • La nivel național, ce alte soluții a propus PRO România? Ar avea acestea impact și la nivelul comunității din Turda?

Desigur! Vă dau și exemplul unui proiect de lege care prevede asigurarea unui venit minim garantat de 1500 de lei pentru toate persoanele afectate negativ de coronacriză. Ajutorul ar urma să fie acordat şi pentru o perioadă de şase luni de la încetarea stării de urgență. 

Se pare că ieri CCR a respins legea adoptată luna trecută la inițiativa PSD, ALDE și Pro România și care prevedea amânarea cu nouă luni a tuturor ratelor la bănci, precum și legea privind scutirea vreme de trei luni de la plata utilităților și a contribuțiilor sociale pentru cei ale căror venituri au scăzut cu minimum 15% din cauza crizei, după ce liberalii le-au atacat. Din păcate, liberalii nu au propriile soluții, dar nici nu contribuie la soluțiile propuse de opoziție. Oricum, noi nu renunțăm. 

Specialiștii PRO România au mai propus trei măsuri prioritare la nivel național: lansarea Start-Up Nation 2020, acordarea de facilități pentru companiile care se reprofilează și sprijinirea IMM-urilor pentru extinderea pe piețele internaționale unde COVID-19 a avut efecte reduse. 

Toate acestea vizează și comunitatea din Turda, unde avem atât persoane cu posibilități financiare minime, cetățeni care au rămas fără locuri de muncă în urma instituirii stării de urgență, cât și mici întreprinzători care ar avea idei pentru a iniția o nouă afacere sau pentru a se reprofila. Viziunea noastră social-liberală include soluții pentru a interveni solidar în sprijinirea categoriilor defavorizate, dar și pentru a încuraja inițiativa privată. 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator