fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu

Dora Arion

În campania electorală, de cele mai multe ori, atenția presei și a opiniei publice se centrează pe candidații pentru funcția de primar. Noi ne-am propus să aflăm și povestea celor mai importanți candidați pentru Consiliul Local. Din câte știm, sunteți un consilier local cu experiență. Care au fost momentele marcante din cariera domneavoastră în această funcție?

Am fost foarte emoționată când mi-am început mandatul de consilier municipal, încă de la depunerea jurământului. Am înțeles că este nevoie de multă implicare, seriozitate în pregătirea fiecărei ședințe, de studiere a legilor pe care consilierul trebuie să le cunoască, în special Legea 215/2001 privind Administrarea publică locală, modificată și completată prin Legea 286/2006 în temeiul Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și Regulamentul de Organizare și funcționare a Consiliului Local. 

Am fost aleasă președinta Comisiei 4 care se ocupă de Munca și Protecția Socială, Protecția Copilului, Drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, Culte, Minorități. D-na Director Denisa Napau ne prezenta la fiecare ședință cazurile de asistență socială care trebuiau cercetate și soluționate. Aceasta a fost o adevărată provocare pentru Comisia 4, pe lângă problema locuințelor sociale. 

Am făcut parte și din Comisia 5 care răspundea de problemele de Educație și Cultură. Fiind profesor, m-am implicat în rezolvarea unor probleme legate de buna funcționare a școlilor. Făcând parte din Consiliul de Administrație al ,,Colegiului Național Mihai Viteazul” și din Consiliul de Administrație al ,,Școlii Horea, Cloșca și Crișan”, am prezentat în cadrul ședinței Consiliului Local problemele administrative care trebuiau soluționate: planul de finanțare, deficitul de salarizare, repararea școlii etc. Aceste probleme puteau fi soluționate și le consider ,,împliniri”.

Marea mea dezamăgire a fost că partidul pe care-l reprezentam, P.S.D., mi-a cerut să votez desființarea Primei Școli de Arte și Meserii din Turda, Liceul ,,Dr. Ioan Rațiu”. N-am putut vota desființarea unei școli - în sec. XXI. Totuși, proiectul a trecut, Liceul Dr. Ioan Rațiu s-a desființat, iar admirația mea pentru P.S.D. s-a dus și ea. 

La capitolul ”împliniri” aș menționa și proiectul ,,Gala Excelenței”, la care am lucrat cu întreaga echipă timp de 9 luni. Am fost ajutată și de primarul Tudor Ștefanie, căruia îi mulțumesc pe această cale. ,,Gala Excelenței” avea ca obiectiv recompensarea profesorilor și elevilor care obțineau rezultate la Olimpiada Națională. 

Ce v-a determinat să candidați acum pe lista PRO România? În ce fel credeți că poate acest partid proaspăt înființat să producă o schimbare la nivelul comunităților locale?

P.S.D. a avut ,,Epoca lui de aur”, cu oameni inteligenți, adevărați profesioniști: Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta și alții. Am ales omul Victor Ponta, cu proiectele sale și partidul PRO România, care merită un vot ”Pentru”. De ce? Pentru că acest partid acceptă dialogul, consultarea permanentă cu oamenii. Este un partid deschis opiniilor diverse și chiar criticilor constructive venite din partea celor care doresc să se implice în viața publică. Îmi place și faptul că acest partid promovează unitatea națională și nu alimentează frica în societate sau discriminarea. Partidul este ,,Pro”, nu ,,Contra”. Este Pro educație, Pro sănătate și Pro investiții în infrastructură.

M-a atras faptul că PRO România pune la baza sistemului de educație încrederea, flexibilitatea, diversitatea, excelența. Prezența unui partid de centru-stânga modern este necesară într-o democrație. 

,,Dreapta” reprezentată în Turda de P.N.L. (un partid numit de cetățeni ”Struțo-Cămila”), U.S.R., P.M.P trebuie să aibă opoziție puternică formată din partidele de ,,stânga”: P.S.D., PRO România. Și mă gândesc în special la opoziția care poate fi constructivă, nu distructivă. 

Dacă există proiecte bune pentru turdeni, le vom vota, însă ne vom opune modificărilor fiscale și economice dacă nu sunt făcute în urma unor studii de impact. Vom susține predictibilitatea fiscală, consultarea cu mediul de afaceri și vom sprijini dezvoltarea capitalului autohton.

Ați putea să ne enumerați câteva dintre problemele cu care considerați că se confruntă municipiul Turda și cum vedeți o posibilă soluționare a acestora?

Turda se confruntă cu mai multe probleme, de exemplu cele legate de mediu (poluarea) care n-au fost rezolvate, ci doar acoperite. Turda a fost un oraș industrial și aveam o toxicitate a aerului aproape ca la Copșa Mică! După vânzarea și dezmembrarea fabricilor (Chimice, Ciment, Silica etc.), terenul a rămas periculos datorită substanțelor infiltrate în sol (mercur). Știu că s-a încercat o igienizare a terenului, dar insuficientă. Iată de ce poluarea mediului este o problema nesoluționată și rămâne un pericol pentru sănătatea noastră. Care ar fi soluția? Un Proiect pe Mediu realizat cu fonduri europene, după o consultare cu specialistii în mediu. 

De asemenea, creșterea numărului de mașini și lipsa locurilor de parcare a dus la reducerea semnificativă a spațiilor verzi și o dată cu aceasta, la creșterea riscului de poluare atmosferică. De aceea, Direcția de Protecție a Mediului trebuie să studieze gradul de acoperire al spațiilor verzi cu plante ierboase sau arboricole care să absoarbă noxele și să îmbogățească atmosfera cu oxigen.

O altă problemă este cea a Spitalului din Turda! Nu avem medicii noștri, ci navetiști; nu avem aparatură modern, ci piese vechi, nefuncționale. Pentru orice tip de analiză, oamenii pleacă la Cluj! Turda este formată din mulți pensionari care au probleme de sănătate, au nevoie de medici care să rămână în oraș. Consiliul Local trebuie să găsească o modalitate de a-i încuraja pe medici să rămână în Turda (prin locuințe, salarizare, posibilitate de privatizare).

Și aș mai aminti și de situația Casei de Cultură! Ce facem cu acea clădire care încet, încet devine o ruină? În mandatul meu de consilier local, primarul de atunci a purtat niște discuții cu oameni de afaceri care erau dispuși să investească în terminarea clădirii și să-i dea o altă folosință. Sper să putem relua discuțiile în cel mai scurt timp.

În ce fel credeți că vă ajută profesia de dascăl în activitatea din Consiliul Local? 

Un profesor, indiferent de specialitatea lui, este un intelectual. El se poate implica în multe domenii din Comisiile de Specialitate, fie că este vorba de protecție socială, protecția copilului, a drepturilor și libertățile fundamentale ale cetățenilor, culte, educație, cultură, sport.

Depinde însă de profesor, dacă dorește să se implice și să-și respecte jurământul depus la investire sau se complace și devine o simplă ,,macara”. Eu fac parte din prima categorie!

În încheiere, ce ați dori să le transmiteți cetățenilor cărora le solicitați votul în acest an? 

Le propun alegătorilor să aibă încredere în mine, pentru că le voi susține drepturile: Dreptul la sănătate, iar pentru aceasta voi cere să se ia măsuri imediate în domeniul gestionării deșeurilor pentru protejarea atmosferei și managementul resurselor de apă; Dreptul la educație; Dreptul la informare; Dreptul la viață (prin prevenția criminalității pe plan local); Dreptul la speranță pentru un trai mai bun.

Sunt convinsă că înțelepciunea, iubirea, încrederea și generozitatea turdenilor îmi vor lumina munca pe care o voi depune în slujba lor.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator