fbpx

 
 
Scrie un comentariu

sukosd mv

Domnul Ioan Mihai Sukosd este propunerea PRO România pentru a intra în cursa pentru ocuparea postului de primar al comunei Mihai Viteazu. ˝Vreau să creez un viitor mai bun pentru cetățenii acestei comune prin dezvoltarea infrastructurii, turismului, serviciilor și aducerea acestora la standarde europene.˝, spune candidatul Pro România.

Domnule Sukosd, de ce vreți să candidați pentru funcția de primar al comunei Mihai Viteazu și mai ales de ce din partea PRO România?

Locuiesc în comuna Mihai Viteazu de când mă știu. Prin urmare, sunt foarte atașat de locurile și de oameni iar din această cauză îmi doresc să îmi aduc aportul și cunoștințele acumulate la dezvoltarea comunei. Se pot face extrem de multe lucruri pentru a dezvolta comuna noastră, trebuie doar interes și viziune. Iar eu le am pe amândouă; mă interesează să creăm o comunitate în care copiii noștri să poată avea un viitor, și am deja în minte câteva proiecte care ne-ar ajuta enorm să dev­­­enim un punct important pe harta județului Cluj. 

M-ați întrebat de ce am ales PRO România ca modalitate de a mă implica în politică. Răspunsul este simplu: m-au convins prin modul diferit în care acest partid face politică; venind din zona economică, am rezonat imediat la ideea de start-up politic. Vrem să facem lucrurile altfel, venim cu un proiect de construcție socială, având în vedere că asistăm la schimbări profunde la nivel comunitar; până nu demult, am făcut și eu parte, în mod oficial, din categoria tinerilor (statistic, persoanele de până în 35 de ani sunt considerate tinere), și înțeleg că nu mai poți veni în fața unei comunități cosmopolite cu proiecte încremenite în trecut. Vorbim despre generația Z 2.0, despre comunicare online, iar timpul a devenit o resursă mai prețioasă ca oricând. Ei bine, noi venim în fața alegătorilor cu un proiect de reformă comunitară, de la componenta administrativă până la cea de infrastructură locală. 

De asemenea, mă consider un om de stânga, dar nu mă regăsesc deloc în doctrina PSD. Cred în crearea de oportunități egale, dar sunt în același timp adeptul social-liberalismului – deformație profesională. În plus, sunt o persoană constructivă, nu îmi plac polemicile gratuite, iar PRO România tocmai asta face, construiește, nu este împotriva a nimic, este doar pentru oameni și comunități. 

Spuneați că aveți deja în minte un proiect de reformă comunitară pentru Mihai Viteazu. Ne puteți spune mai multe despre acest lucru?

Păi sunt cele două componente despre care am vorbit: reforma administrativă și reforma infrastructurii locale. În ceea ce privește reforma administrativă, trebuie întâi să regândim modul de funcționare a primăriei, de la politica de personal și până la digitalizare. De exemplu, cred că este imperios necesar să existe un departament specializat pe atragere de fonduri nerambursabile. Cu acest tip de finanțare, putem dezvolta infrastructura, putem dezvolta turismul, putem dezvolta agricultura și așa mai departe. Experiența acumulată de-a lungul carierei mele în aceste tipuri de proiecte îmi va fi de folos atât mie cât și oamenilor din primărie pe care sunt pregătit să iî susțin și să îi ajut în implementarea de noi proiecte. Fiecare trebuie să facă acele lucruri la care se pricepe cel mai bine, nu se poate cu heirupul. Iar la reforma infrastructurii locale – mi se pare esențial de exemplu să găsim resurse pentru refacerea sistemului de irigații. Avem o zonă agricolă cu potențial foarte mare, pe care trebuie să o valorificăm mai bine.

Agricultura nu este singura cu potențial în comuna Mihai Viteazu, turismul ar avea asemenea un potențial maxim, dar mult prea puțin exploatat. Credeți că puteți să faceți ceva în acest sens?

Aici ați atins din nou un subiect foarte sensibil pentru comuna noastră. Față de alte comune clujene, suntem privilegiați cu istoria pe care o avem în spate. Avem în zonă așezări din epoca preistorică, avem castrul roman, avem mormântul lui Mihai Viteazu. În plus, frumusețea naturală a Cheilor Turzii este de neînchipuit. Ar trebui să inițiem un master plan de dezvoltare a acestor zone, împreună cu localitățile învecinate, să avem mai multe facilități pentru turiștii care vin să le admire – locuri de cazare, locuri de servit masa, locuri de picnic,  putem crea evenimente tematice de genul Ziua recoltei la romani. Să nu uităm că Mihai Viteazu a fost una dintre haltele mocăniței, care mergea din Turda până în Abrud, străbătând Apusenii.  Cei din Alba au redat în funcțiune o parte din traseu, trebuie să facem și noi acest lucru. Dar principala mea ambiție este să facem din ceapa noastră un brand local pe care să îl promovăm chiar și la nivel european.

Mihai Viteazu este o comună multietnică și multiconfesionară, credeți că ăsta este mai mult un avantaj sau un dezavantaj?

După cum v-am spus la început, eu sunt aici de când mă știu. La mine în familie nu s-a vorbit niciodată despre diferențe între oameni. Cred că asta ne face mai valoroși, faptul că am avut privilegiul să învățăm unii de la alții – români, maghiari, romi, ortodocși, catolici, unitarieni, martori sau reformați, toți am aparținut aceleiași comunități. Nu trebuie să ascundem diferențele culturale dintre noi, ci să le integrăm în cultura noastră comună. 

Domnule Sukosd, vă mulțumesc mult pentru că ați împărtășit cu cititorii noștri o parte dintre proiectele dumneavoastră și ale PRO România și sper să mai dați curs invitațiilor noastre.

Vă mulțumesc și eu pentru ocazia de a spune oamenilor cine suntem noi, cei de la PRO România, și ce planuri avem pentru comuna Mihai Viteazu. Cu siguranță voi răspunde prezent la fiecare invitație!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate