fbpx

Adrian Mischian PMP Campia Turzii

Adrian Mischian PMP Campia TUrzii

PSDTurda Ciortea 30iulie

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.56.02 1

Banner 1 Turda News HD

Banner 1 Turda News HD

CristianMatei 28iul

CristianMatei 28iul

Avram Gal

Scrie un comentariu

cozmin sasa

În perspectiva alegerilor locale din primăvara acestui an, partidele politice au început deja să își desemneze candidații cu care vor merge în fața electoratului. Cozmin Sașa, de profesie inginer, este alegerea făcută de PRO România pentru a intra în cursa pentru câștigarea Primăriei din Câmpia Turzii. Iată în continuare câteva dintre planurile domniei sale:

Reporter: Domnule Cozmin Sașa, sunteți nominalizat de către PRO România drept candidat pentru funcția de primar al municipiului Câmpia Turzii. Ce credeți că vă recomandă pentru a ocupa fotoliul de primar?

Cozmin Sașa: În primul rând țin să precizez că sunt onorat pentru încrederea pe care mi-au arătat-o colegii din organizația județeană, prin propunerea de a reprezenta partidul PRO România în cursa pentru primăria municipiului Câmpia Turzii, drept pentru care le mulțumesc și promit să nu îi dezamăgesc. În același timp însă, simt că este o mare responsabilitate: din poziția de primar, tu practic îți asumi soarta unui oraș întreg; câteva zeci de mii de oameni pot avea un trai mai bun dacă tu, primarul, ești preocupat cu adevărat să crești calitatea vieții în comunitatea pe care o reprezinți. Sunt on om onest, cu mare capacitate de muncă, sunt un om de echipă, bun manager, și asta am dovedit-o deja în activitatea mea profesională de până acum. De exemplu, la Electrica Furnizare Transilvania Nord, unde am fost director general, am coordonat activitatea a peste 380 de angajați. Și poate în primul rând, sunt on om cu viziune. Cred că atunci când îți pasă de ceva, îți dai tot interesul pentru a duce lucrurile într-o direcție mai bună, iar mie chiar îmi pasă de Câmpia Turzii și de oamenii de aici. 

ReporterDumneavoastră personal veniți dintr-o zonă de antreprenoriat. De ce ați ales PRO România, un partid de stânga?

Cozmin Sașa: Vedeți dumneavoastră, pentru mine asta cu stânga nu este doar o lozincă ieftină. Eu sunt născut și crescut în Câmpia Turzii. Tatăl meu (angajat la IREC pe atunci) a primit o locuință de serviciu lângă Stația 110, pentru că pe locul casei unde locuisem până atunci s-au construit blocuri pentru muncitori. Aproape de noi erau amplasate locuințe sociale, cu oameni pentru care grija zilei de mâine era realmente o mare problemă, neștiind sigur dacă au sau nu ce să pună pe masă a doua zi. Mi-am dat seama că oamenii ca ei chiar au nevoie de un sistem care să le asigure egalitate de șanse și de tratament. Eu însumi am luptat mult pentru a-mi depăși condiția; sunt primul din familia mea care am terminat o facultate, iar în studenție am muncit ca să mă pot întreține, părinții mei nu au avut posibilități materiale să mă susțină la școală. Dar întotdeauna am simțit că am un fel de datorie morală față de cei pe care i-am lăsat în urmă, cărora le-a lipsit poate determinarea, sau poate pur și simplu o vorbă bună spusă la momentul potrivit, dincolo de sprijinul financiar concret. Ei bine, cred că a venit momentul să fac mai mult pentru comunitatea mea, nu doar de la nivel personal așa cum am mai făcut până acum, ci de la nivel administrativ, cu impact mai larg. Sunt un om cu convingeri de stânga profunde, și cred că politicienii aflați în poziție de lideri pot și trebuie să gândească planuri de dezvoltare strategică la nivel local, pentru a reduce diferențele sociale, pentru a scădea rata sărăciei în zonă și pentru a reda oamenilor demnitatea și încrederea în ei înșiși. Ceea ce s-a întâmplat în orașul nostru în ultimii patru ani nu a făcut decât să adâncească criza în care ne aflăm. PNL-ul, în frunte cu domnul primar Lojigan, nu au reușit mare lucru. Le-a lipsit acel simț social necesar pentru a vedea care sunt cu adevărat problemele oamenilor de aici; sunt atâtea oportunități care ar fi putut fi valorificate altfel, încât fața orașului să fie cu totul alta, și e mare păcat că s-a pierdut degeaba atât de mult timp!

Reporter: Îmi puteți da exemple concrete la ce vă referiți atunci când spuneți că actuala conducere de la Primărie a pierdut oportunități pentru dezvoltarea orașului?

Cozmin Sașa: Păi în primul rând noi nu fructificăm deloc faptul că Autostrada Transilvania este la o aruncătură de băț de oraș. S-a tot vorbit despre construirea parcului industrial Tetarom V, dar nu s-a făcut concret nimic, cu toate că ar fi trebuit să fie interesat de asta și domnul Tișe – președintele PNL-ist al Consiliului Județean Cluj. Beneficiem de o infrastructură de transport pe care nu am știut să o valorificăm; pot fi atrase multe companii în zonă, inclusiv în sistem lohn sau chiar divizii de multinaționale, producători de componente ale unor diverse produse, crescând exponențial oferta de locuri de muncă, de care pot profita inclusiv locuitorii comunelor vecine. Îmi doresc să transformăm Câmpia Turzii într-un pol zonal de dezvoltare economică și socială și să punem din nou orașul nostru pe harta localităților importante din România, din punct de vedere economic, așa cum era pe vremuri. Și cred că am abilitățile necesare de a aduna în jurul meu oameni cu care să putem face concret acest lucru, dincolo de orgoliile și ambițiile politice de moment. Noi avem responsabilitatea să gândim o strategie de dezvoltare cu impact pe termen mediu și lung, să construim un oraș în care să poată crește copii noștri, un mediu predictibil și sigur care să nu îi mai alunge de acasă pe oamenii onești și pricepuți.

Reporter: Ce anume vă propuneți concret pentru administrație, dacă veți obține mandatul de Primar în Câmpia Turzii?

Cozmin Sașa: Aici e o întreagă poveste. În ultimii ani, Primăria a funcționat doar în virtutea inerției, amatoricește. Trebuie să reformăm din temelii această instituție, dacă vrem să reușim să facem ceva concret pentru oamenii din Câmpia Turzii. În primul rând, trebuie refăcută organigrama și să gândim o altă structură de personal. În momentul de față nu există de exemplu un departament specializat pentru atragerea de fonduri europene, ceea ce cred că este crucial pentru o Primărie. Banii de la buget sunt limitați, și oricum te învârți într-un cerc vicios – nu ai contribuabili care să plătească taxe și impozite, nu ai investiții care să producă profit – nu ai bani. Așa că trebuie găsite surse alternative de finanțare, iar banii europeni ajută enorm la dezvoltarea comunităților locale, de la modernizarea străzilor, a iluminatului public, a transportului în comun, până la salubritate și infrastructura de apă și canalizare. Toate acestea sunt probleme majore ale orașului nostru, pe care actuala administrație s-a prefăcut că nu le vede, și prin urmare nu au făcut nimic nici măcar să le amelioreze, darămite să le și rezolve. Ca să înțelegeți mai exact de ce spun că este vorba despre un management profund defectuos la nivel de primărie – activitatea de atragere de fonduri europene se desfășoară într-un mod obscur, în cadrul unui compartiment subordonat unui director executiv, la Direcția Relații cu Comunitatea, trecut deci la categoria ˝și altele˝. 

Apoi trebuie înființat la nivelul Primăriei un Departament pentru Relația cu Mediul de Afaceri, care să aibă drept obiectiv principal planificarea unui sistem de facilități pe care le putem oferi în general investitorilor, pe de o parte, respectiv identificarea și ofertarea investitorilor, pe de altă parte, cu indicatori de performanță foarte bine definiți. Nu este normal ca într-un oraș ca al nostru, principalii angajatori să fie Primăria și Compania de Apă Arieș! Am fost ținuți pe loc de o administrație fără viziune și cu o profundă lipsă de interes față de orice acțiune care ar fi putut crește calitatea vieții locuitorilor. Noi suntem obligați să transformăm administrația locală într-un partener credibil și predictibil pentru investitori serioși! 

Tot aici vom include și un plan de dezvoltare turistică a orașului, în parteneriat cu celelalte primării din zonă. În plus, Câmpia Turzii a fost un oraș cunoscut pentru metalurgie; ca un tribut adus tuturor celor care au muncit pe brânci în aceste fabrici, vrem să înființăm un muzeu al metalurgiei. 

Va trebui să acordăm mai multă atenție Serviciului Public de Asistență Socială care funcționează în cadrul Primăriei; avem nevoie de mai mult personal specializat și de mai multe acțiuni de consiliere și prevenție; în acest moment ne concentrăm mai mult pe plăți de beneficii sociale, li nu este în regulă. Trebuie să ieșim din birouri și să îi îndrumăm pe cei aflați în situație de risc astfel încât să nu ajungă la mila ajutoarelor de stat, ci să își ia viața în propriile mâini și să aibă mai multă încredere în forța lor de a-și depăși situația.

În paralel, vom crește gradul de digitalizare a primăriei. Îmi doresc mult ca oamenii să nu mai vină la Primărie cu groază de cozile de la ghișeu; vreau să dezvoltăm serviciile online în relația cetățean – administrație publică. De asemenea, tot la acest capitol, îmi doresc să implementăm conceptul de one-stop-shop în administrația locală, adică omul să nu mai trebuiască să se tot plimbe de la o instituție la alta pentru a-și rezolva o problemă, ci să poată face asta într-un singur loc. Trăim vremuri în care timpul este o resursă extrem de importantă. 

Iar toate acestea vreau să le realizăm cu oameni bine pregătiți, cu profesioniști, care să fie angajați pe criterii de meritocrație și nu de apartenență politică. Cred că trainingurile pentru angajații din primărie sunt iarăși foarte importante, de la cele care dezvoltă abilitățile de comunicare și relații cu clienții – pentru personalul din front office care are legătură directă cu cetățenii, la cele de dezvoltare a abilităților specifice fiecărui departament. 

Reporter: Domnule Sașa, vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și vă doresc mult succes în continuare!

Cozmin Sașa: Vă mulțumesc și eu pentru oportunitatea de a spune oamenilor care sunt planurile noastre, ale mele și ale echipei PRO România, pentru dezvoltarea municipiului Câmpia Turzii. Sunt convins că s-au săturat să stea pe loc în timp ce multe localități, cu mai puțin potențial și cu mai puține resurse, le-au luat-o înainte. Dragi locuitori din Câmpia Turzii, dați-ne șansa să vă ajutăm! Știm, vrem și putem să facem asta pentru dumneavoastră!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate