marian morar
m install
nello construct

Interviu Mircea Irimie: ”Atuul meu principal vine din modul cum abordez situațiile, problemele, nemulțumirile”

zamblau eugen

De ce PRO România? De ce ați ales echipa PRO România și de ce ar vota turdenii acest partid?

Suntem partidul oamenilor care țin cu România, care cred în social-democrația autentică și care dezvoltă proiectul unei societăți românești echitabile. PRO România acționează, acolo unde alții încă nici nu au noțiuni de bază despre democrație, guvernare, administrație. Avem un lider valoros, Victor Ponta, care pune interesul țării mai presupus de interesul personal, care a dovedit caracter în momentele dificile, așa cum foarte puțini politicieni au făcut-o de-a lungul timpului și care pur și simplu are curajul asumării propriilor idei. Și nu e puțin lucru în politică. PRO România este un partid care a plecat de la zero, chiar dacă are și oameni cu experiență din muribundul PSD. Sunt, de fapt, oamenii care au proiecte pentru această țară și nu au mai găsit în partidele vechi o echipă cu care să implementeze aceste proiecte. Cei care au o viziune pragmatică, pentru o Românie sănătoasă și prosperă, sunt azi în PRO România și construiesc, nu se lamentează. Avem în țară, dar mai ales în Turda, o echipă de oameni dedicați, bine pregătiți, cu care vom face administrație adevărată, nu populism și PR de facebook, cum s-au obișnuit unele partide și unii primari în ultimii ani.

Iar pentru turdeni, mesajul nostru este: Haideți în echipa noastră, la modul practic sau simbolic, prin vot, pentru că avem idei valoroase, resurse umane cu care să le implementăm și dorința de a asculta cu adevărat ce vă nemulțumește. Credem într-o cultură a dialogului, mizăm pe o administrație participativă, așa că veniți și vorbiți cu noi. De aici începe totul. 

Bineînțeles, pot să vă enumăr și câteva dintre proiectele mele pentru viitorul mandat de primar: programe pentru a conserva și promova patrimoniul local, măsuri de ecologizare a zonelor cu probleme și de îmbunătățire a sistemul de reciclare a deșeurilor, proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, facilități pentru antreprenorii locali, dar și pentru investitorii străini care pot să creeze locuri de muncă într-un ritm accelerat. Vin și eu cu expertiza mea, dar sunt atent și la ce spun turdenii. Va fi un schimb de idei constructiv, din care vom avea toți de câștigat.

Ați fost membru în mai multe partide, iar unii v-ar putea acuza de lipsa consecvenței. Ce le-ați răspunde?

Winston Churchill spunea că unii își schimbă partidul de dragul principiilor, în timp ce alții preferă să își sacrifice principiile de dragul partidului. 

Eu sunt fidel principiilor mele, am fost consecvent în dorința mea de a guverna local sau de a legifera la nivel național, prioritizând interesele comunităților care m-au votat. Și de aceea alegătorii au crezut și cred în mine, în defavoarea unora care s-au dovedit a fi trompete de partid.

Cel mai la îndemână exemplu este chiar în Turda, unde majoritatea consilierilor locali din actuala structură au ajuns în funcţie pe liste de partid și nu au avut nicio propunere personală de hotărâre de consiliu local, au îndeplinit doar rolul de macarale (votanți la comandă), cu singurul scop de a acumula avantaje personale, funcții sau locuri de muncă pentru ei sau cei din familie, pe de o parte, sau oportunități suplimentare pentru firmele pe care le conduc, pe de altă parte. 

Pro România a anunțat deja candidatura dumneavoastră la Primăria Turda. Pe ce mizați în fața competiției în această cursă? 

Atuul meu principal vine din modul cum abordez situațiile, problemele, nemulțumirile. Mai precis, analizez din mai multe perspective. Mi-am dezvoltat abilitățile de rezolvare a problemelor, problem-solving skills – cum spune noua generație, și nu am un tipar de gândire simplist, de tipul ”fiecare problemă are o singură cauză și o singură soluție”. Practic, sunt capabil să jonglez cu o realitate complexă, capacitate care vine din experiența mea în diverse instituții de la nivel local și central, fiecare funcționând după alte reguli și principii, unele axate pe dezbateri și influență, altele cu management de tip piramidal, unele unde primează execuția, altele unde este mai important procesul de agregare a intereselor și de luare a deciziei. 

Astfel, voi fi acel primar care va implementa proiecte publice locale rezultate în urma unor dezbateri pe echipe, în care voi coopta atât experți pe domeniile vizate, cât și reprezentanți ai tuturor actorilor implicați. Așa se întâmplă și în alte țări care se dezvoltă într-un ritm mult mai accelerat decât noi, cum ar fi de exemplu Polonia, și așa s-a dovedit a fi eficient și în alte structuri de tip privat.

E responsabilitatea mea, ca turdean ”din tată-n fiu” – cum îmi place să spun, de a-mi folosi experiența și capacitățile pentru a construi în comunitatea din care provin. 

La ce capitol credeți că stă cel mai prost municipiul Turda? Aveți și soluții pentru o eventuală rezolvare?

Sociologii au anunțat că aproximativ jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 34 de ani şi-au făcut deja planuri să plece din România, iar procentele sunt similare și pentru orașul nostru, din păcate.

Iar acest fapt este simultan o problemă în sine, dar și efectul mai multor alte probleme, cum ar fi: perspectivele slabe privind locurile de muncă în oraș, insuficientele facilități pentru achiziționarea unei locuințe, oferta nesatisfăcătoare de servicii de sănătate, educație șamd. Vorbim de un cerc vicios, deci. 

De aceea, eu vin cu o abordare complexă: pe de o parte, să atragem mai multe fonduri europene pentru proiecte antreprenoriale sau cu componentă economică, prin care să creăm perspective de locuri de muncă pentru viitoarele generații, iar pe de altă parte, să facem un efort imediat de a aduce forță de muncă gata calificată pentru a implementa efectiv aceste proiecte. Iar aceasta în timp ce comunicăm planurile noastre clar și transparent, pentru a genera încredere și speranță pentru un viitor bun pe termen lung. 

Aveți și mai multe astfel de idei în proiectul dumneavoastră de candidatură ca primar? Le puteți face publice? 

Desigur, am un program pe care-l urmăresc în calitate de viitor primar și în campania electorală voi face publice cât mai multe dintre ideile mele. Pot să vă spun că principiile de la care am pornit pentru construirea acestui program sunt: participare publică – astfel încât turdenii să poată contribui direct la deciziile care-i privesc; transparență și onestitate – astfel încât cetățeanul să cunoască efectele deciziilor pe care le luăm și să poată astfel interveni la timp în dezbaterea publică; respect și eficiență – astfel încât cetățenii să primească la timp toate avizele, certificatele de urbanism, autorizațiile de construcție șamd.

Desigur, primesc în continuare sugestii și idei, deci dacă sunt turdeni sau clujeni dornici să producă o schimbare, îi invit să dialogăm, să găsim soluții și să ne construim viitorul dorit împreună. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2