m install
petlinii
nello construct

Alegeri prezidențiale, rezultate Turda: USR se prăbușește, în doar câteva luni!

floris

Alegerile prezidențiale din 10 noiembrie au confirmat prăbușirea alianței USR-PLUS la Turda, în câteva luni partidul scăzând la circa jumătate din procentele câștigate la alegerile europarlamentare. De gafele politice ale USR-ului a profitat PNL-ul, care a urcat considerabil, cu Klaus Iohannis candidat.

 

În primăvară, alianța USR-PLUS a câștigat 25,66% din voturile turdenilor la alegerile europarlamentare. Procentul i-a făcut pe mai-marii USR să-și piardă mințile, dându-și arama pe față cu atacuri de desființare a siteului de știri TurdaNews (și a altor organe de mass media locale), de desființare a echipei de handbal Potaissa Turda (care are rezultate extraordinare în Liga Națională, iar anul trecut a câștigat Cupa Challenge), de numire a lui Cornel Oltean conducător la ”echipa orașului”, de anunțarea lui Andrei Suciu drept candidat pentru alegerile locale (în condițiile în care el este implicat în protejarea jafului de la Zoo Turda, fiind și o decizie a instanței în acest sens) și alte asemenea gafe. Rezultatul: la prezidențiale nu au mai câștigat decât 13,84%! Prăbușire considerabilă! În ritmul ăsta, riscă să nu mai intre în viitorul Consiliu Local!

De toate gafele a profitat PNL-ul, care a cucerit mare parte din votanții din primăvară ai USR-ului, speriați de tâmpeniile lansate de liderii locali în spațiul public, care a ajuns la 45% (de la 27,38%). Pe de altă parte, PNL a profitat și de scandalul intern din PSD-ul județean, în care a fost implicată și organizația din Turda, care a rămas fără conducere în plină campanie electorală, în urma unei decizii a forului conducător județean.

PSD-ul este la 14% (de la 16,08% la europarlamentare), în condițiile în care conducerea organizației locale a fost desființată, în urma scandalului Liviu Alexa – Cristian Matei, primul concertând un adevărat tir de articole menite să-l ”desființeze” pe Cristian Matei, după ce Cristina Burciu (deputat PSD, apropiată de Cristian Matei) a anunțat că va vota Guvernul PNL condus de Ludovic Orban. Președintele PSD Cluj, Liviu Alexa, i-a reproșat lui Cristian Matei că ar fi refuzat să-i facă campanie electorală Vioricăi Dăncilă și că a fost curtat de cei din PNL (de la nivel județean și național) pentru a fi candidatul liberalilor la alegerile locale. În aceste condiții, electoratul ne-politizat excesiv, care a observat ”mișcările” administrației turdene conduse de Cristian Matei și progresele înregistrate în rezolvarea multor probleme prin accesarea fondurilor europene, posibil să se fi orientat în direcția indicată de aceste ”atacuri”.

Un alt partid în creștere, pe lângă PNL, este PMP-ul condus de Adrian Nap. În 10 noiembrie, PMP a contabilizat 8,62% pentru candidatul lor, Theodor Paleologu, în creștere față de procentul de 6,51% obținut la europarlamentare. Practic, este singurul partid alături de PNL, dintre cele care ar putea conta, care are un trend crescător!

ALDE și Pro România au contabilizat pentru candidatul lor comun, Mircea Diaconu, 7,40% din voturi. Adică exact suma procentelor adunate la europarlamentare (ALDE – 2,93%, Pro România – 4,48%).

UDMR, cu Kelemen Hunor candidat, nu a atras decât 4,15% din voturi, ceea ce ar putea indica o limită pentru ”locale”, dacă prezența la vot se va menține cam în aceleași procente.

În fine, în calcule au mai intrat și cei de la PPU-SL, care au adunat 2,88% pentru Ramona-Ioana Bruynseels. Însă, pe plan local nu există ca organizație și e greu de crezut că se vor putea organiza eficient în câteva luni, pentru a intra în jocul electoral de la ”locale”.

Ceilalți candidați sau partide au avut procente infime.

Iată mai jos graficul rezultatelor, pe partide:

rezultate turda

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: