fbpx

Icon Scrie un comentariu

spital ct

”PNL vrea să închidă mai multe spitale din țară. Vezi lista!” este titlul unui articol publicat de siteul stiripesurse.ro, în care se menționează inclusiv numele Spitalului Municipal Câmpia Turzii, dar și al unui inexistent Institut de Urologie din aceeași localitate!

 

”Vor fi închise mai mai multe spitale din Ardeal și Maramureș, cum ar fi: Spitalul Orășănesc Jobou, Spitalul de Boli Cronice din Crasna,, Spitalul Orășănesc Ștei, Spitalul Beclean, Preventoriu TBC Copii Ilișua, Spitalul de Psihiatrie Cavnic, Spitalul Municipala Gherla, Spitalul Municipal Câmpia Turzii, Institutul de Urologie Câmpia Turzii.”, este menționat în articolul citat.

spital 02

Articolul publicat azi vine la o zi după o declarație pe Facebook făcută de Mihai Fifor, oficial al PSD, care acuza că ”cel mai cumplit lucru din Programul de guvernare al PNL este „Planul de comasare a spitalelor neperformante”!” (sursa: AICI), întrebându-se: ”În loc să investiți în spitale, voi le închideți?”.

spital 01

Subiectul a intrat și pe plan local, fiind lansat de președintele ALDE Câmpia Turzii, Avram Gal, care a distribuit pe Facebook articolul stiripesurse.ro, cu mesajul: ”Nu o să acceptăm așa ceva niciodată! Voi mobiliza oamenii pentru a ne apăra Spitalul din Campia Turzii!”.

spital 03

Primarul Dorin Lojigan neagă, însă, acest informații, susținând că nu e nimic decât un ”fake news de campanie”.

”Este în mod evident un Fake News, informația fiind dezmințită deja de Ludovic Orban la Digi24, acum 40 de minute. Spitalul este al doilea an pe excedent bugetar, deși s-au făcut investiții enorme în spital. Am vorbit personal cu Ludovic Orban și mi-a spus extrem de simplu: cel mai ușor e de citit programul de guvernare al PNL pe site-ul PNL și nicăieri nu se va regăsi o astfel de afirmație. Cât despre poziția lui Gal Avram, e campanie electorală și se folosește de orice chestie care crede că îi aduce voturi. Ieri posta parcă, că are ceva vis, pe care îl are de vreo 20 de ani. Somn ușor vise plăcute”, a declarat primarul PNL Dorin Lojigan.

În Programul de Guvernare dat publicității de PNL (care poate fi citit integral AICI), Sănătatea este menționată la capitolul XII, paginile 48-52. Nicăieri, însă, nu se menționează de o închidere a spitalelor, de o comasare a activității spitalicești sau o altă formulare a unei posibile închideri a spitalului. Capitolul ”Sănătate” e împărțit pe mai multe subpuncte: 

 • FINANȚAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE
 • INVESTIȚIILE ÎN INFRASTRUCTURA DE SĂNĂTATE
 • RESURSA UMANĂ DIN SĂNĂTATE
 • PREVENȚIA MEDICALĂ
 • MEDICINA PRIMARĂ
 • MEDICINA DE AMBULATOR ȘI INVESTIGAȚIILE PARACLINICE
 • MEDICINA INTRASPITALICEASCĂ
 • POLITICA MEDICAMENTULUI
 • DIGITALIZARE SI REFORMĂ ADMINISTRATIVĂ

Primele două subpuncte ar putea viza subiectul apărut în discuție publică. 

Le redăm integral:

FINANȚAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE

 • CNAS va reglementa măsurile manageriale care vor permite creșterea capacității spitalelor publice de a înregistra venituri proprii și creșterea autonomiei administrative a acestora. 
 • Fondurile obținute din taxele pe viciu precum și din accizele pe produsele dăunătoare sănătății vor fi orientate către FNUASS, cu destinația explicită a finanțării și dezvoltării programelor naționale curative.
 • Guvernul va facilita procesul de accesare a fondurilor europene de către Ministerul Sănătății șiautoritățile locale pentru investiții în infrastructură și dotări pentru sănătate, dezvoltarea serviciilor de e-sănătate, proiecte care sporesc acoperirea asigurărilor de sănătate și programe de promovare a sănătății.
 • Guvernul va pregăti elaborarea unui pachet de măsuri pentru stimularea asigurărilor de sănătate private complementare.

INVESTIȚIILE ÎN INFRASTRUCTURA DE SĂNĂTATE

 • Ministerul Sănătății va realiza o analiză riguroasă a infrastructurii și dotărilor celor 367 de spitale publice și stabilirea unei liste de priorități urgente a investițiilor acolo unde există condiții insalubre sau care pun în pericol siguranța pacienților. 
 • Ministerul Sănătății va finaliza de urgență demersurile necesare pentru obținerea finanțării europene pentru Spitalele Regionale din regiunile de dezvoltare Nord-Est (Iași), Nord-Vest (Cluj) și Sud-Vest Oltenia (Craiova) pentru demararea cât mai rapidă a licitațiilor publice și începerea efectivă a construcției. 
 • Ministerul Sănătății va susține modificarea legislației astfel încât cabinetele medicale individuale, cabinetele medicale grupate, cabinetele medicale asociate și societățile civile medicale să poată accesa fonduri naționale sau europene pentru investiții in infrastructură si dotări.
 • Ministerul Sănătății va continua programul de înnoire a parcului de ambulanțe pentru a crește accesul populației la servicii medicale de urgență.

Practic, nu există nicio referire la ”Planul de comasare al spitalelor neperformante”, dincolo de faptul că Spitalul din Câmpia Turzii este... performant, din punct de vedere financiar!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator