fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

cristian lungu 1

În 5 septembrie 2018, Guvernul a aprobat metodele de aplicare referitoare la combaterea buruienii ambrozia. Legea nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei este în vigoare din luna martie, 2018 însă instituțiile publice naționale și locale întârzie cu informarea publicului și verificarea procedurilor de combatere. 

 

Senatorul Vasile-Cristian Lungu a înaintat la începutul acestei luni o cerere către Direcția de Mediu din Cluj-Napoca pentru verificarea rapoartelor privind combaterea buruienii ambrozia pe raza municipiului și demersurile realizate până acum. Președintele PMP Cluj, senatorul Vasile-Cristian Lungu a atras atenția și în trecut față de probleme ce afectează sănătatea populației precum nisipul folosit la deszăpezirea străzilor sau, recent, instalarea antenelor 5G în Florești. 

Ambrozia este una dintre cele mai răspândite buruieni cu o perioadă de polenizare îndelungată din august până spre sfârșitul lui octombrie ceea ce înseamnă că timp de 3 luni, persoanele care suferă de alergii sunt afectate și mai grav. Ambrozia produce mari cantități de polen, cu o gamă largă de factori alergeni. Este nevoie de o cantitate extrem de mică pentru a produce reacții alergice, tocmai de aceea a fost clasificată ca un dăunător ce trebuie eliminat din zonele populate. 

Reacțiile alergice pe care le declanșează variază de la rinoconjuctivită și până la șocul anafilactic care este cea mai severă formă de reacție. Calitatea vieții cetățenilor suferinzi de alergii este redusă la un coșmar pe perioada iulie-octombrie. „Este obligatoriu ca Ministerul Mediului împreună cu autoritățile locale să verifice periodic metodele de distrugere a buruienii ambrozia și să informeze cetățenii cu privire la riscurile expunerii. O simplă reacție alergică poate să se dezvolte în astm sau în alte afecțiuni mai grave din cauza acestei buruieni; este extrem de important ca autoritățile locale să-și facă treaba,” afirmă senatorul Vasile-Cristian Lungu, președinte PMP Cluj.

În legea nr. 62/2018, art. 5 se precizează că: „verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole a dispozițiilor art.1, precum și aplicarea sancțiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul”, ceea ce obligă la formarea unor comisii locale, de monitorizare și sancționare, iar amenzile sunt între 750 lei și 5.000 lei pentru persoanele fizice, și 5.000 lei - 20.000 lei pentru persoanele juridice conform legii.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate