m install
petlinii
nello construct

Ministrul Muncii îi răspunde deputatului PSD Cristina Burciu: „În judeţul Cluj, rata şomajului este de sub 2%”

floris

Ponderea şomerilor cu nivel de ocupabilitate greu şi foarte greu în totalul şomerilor înregistraţi este în judeţul Cluj de 87,7%

 

Ministrul Marius-Constantin Budăi, titularul portofoliului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, a trimis deputatului PSD Cristina Burciu, răspunsul la interpelarea parlamentară formulată pe subiectul deficitului de forță de muncă din județul Cluj.

„Situația dificilă în care se găsește România din punctul de vedere al forței de muncă specializate este, cu siguranță, în atenția Guvernului și Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Din cauza crizei de personal, o fabrică de panificație și patiserie din Câmpia Turzii, județul Cluj, a decis recent măsura angajării a 50 de vietnamezi. Angajatorul susține că dorește creșterea capacității de producție a fabricii, iar importul de personal era singura soluție pentru a suplini deficitul existent în prezent pe piața autohtonă a forței de muncă, mai ales pe segmentul de producție”, şi-a argumentat demersul parlamentarul turdean.

Conform răspunsului ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, rata şomajului înregistrat, calculată de ANOFM, a fost la sfârşitul lunii decembrie 2018 de 3,31%, ajungând astfel la un minim istoric al ultimilor 25 de ani, trendul descendent al şomajului manifestându-se pe tot parcursul anului.

„Numărul mediu de şomeri în anul 2018 a fost de 310.067 de persoane, în timp ce numărul mediu al şomerilor indemnizaţi a fost de 59.178 persoane (19,1% din media numărului total de şomeri). La finele lunii februarie a.c., rata şomajului înregistrat s-a situat la acelaşi nivel ca la finele anului trecut. În şase judeţe (Ilfov, Timiş, Bihor, Cluj, Arad, Sibiu) şi în municipiul Bucureşti, rata şomajului este de sub 2%, astfel că deficitul de forţă de muncă, reflectat în rata şomajului este evident”, a apreciat ministrul, în documentul trimis.

„Numărul locurilor de muncă vacante înregistrate în anul 2018 a fost cu 3,26% mai mare decât în anul 2017. Dacă în anul 2017 numărul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori era de 475.592, în anul 2018 numărul locurilor de muncă vacante a fost de 491.106. Din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în anul 2018, care au fost puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutare de loc de muncă din evidenţele agenţiei, 134.246 au fost declarate în mod repetat de către angajatori, cu circa 34% mai mult decât în anul 2017 (100.549 locuri de muncă declarate în mod repetat în 2017)”, a mai adăugat ministrul Muncii.

Potrivit răspunsului, deficitul de forţă de muncă nu este dat doar de forţa de muncă disponibilă, în descreştere, ci şi de structura şomajului înregistrat care arată că cei mai mulţi dintre şomerii înregistraţi sunt din categoria celor cu nivel de ocupabilitate greu şi foarte greu stabilit, ca urmare a activităţii de profilare.

„În anul 2018, ponderea şomerilor cu nivel de ocupabilitate greu şi foarte greu în totalul şomerilor înregistraţi a fost, la nivel naţional (ca date medii lunare) de 87%, iar la finele lunii februarie 2019, de 86,1%. La finele lunii februarie, ponderea şomerilor cu nivel de ocupabilitate greu şi foarte greu în totalul şomerilor înregistraţi a fost în judeţul Cluj de 87,7%”, a concluzionat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.

 

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: