m install
petlinii
nello construct

Deputat Adrian Dohotaru pe subiectul MMM Autoparts SRL Turda: Solicit inspectorilor ITM să intervină de urgență pentru a opri acțiunile de intimidare și concedierile abuzive!

zamblau eugen
floris

În urma publicării articolului privind unele nemulțumiri existente la societatea MMM Autoparts SRL din Turda, deputatul clujean Adrian Dohotaru a luat o poziție publică pe această temă, solicitând intervenția celor de la ITM Cluj.

 

”Sunt alături de acești angajați plătiți din păcate pe salariul minim și solicit inspectorilor ITM să intervină de urgență pentru a opri acțiunile de intimidare și concedierile abuzive!

Statul trebuie să fie un garant al respectării legii! Este ilegal și imoral să forțezi salariații să își dea demisia! În cazul în care compania decide să reducă numărul de salariați, concedierile trebuie să urmeze toate procedurile din Codul Muncii, cu informarea și consultarea sindicatului din intreprindere și cu asigurarea unei protecții adecvate pentru salariații disponibilizați.

Adresez câteva întrebări inspectorilor ITM:

– S-a desfășurat vreun control la SC Autoparts din Turda în urma protestului spontan din aprilie? Dacă da, care au fost concluziile?

– Există contract colectiv de muncă la nivelul companiei? Dacă da, de cine este semnat din partea salariaților?

– Există suspiciuni de obstrucționare a organizării salariaților în sindicat la nivelul companiei?

– Se desfășoară în prezent vreo investigație privind acuzele de concedieri abuzive?

– S-au efectuat ore suplimentare peste norma legală?”, a transmis deputatul clujean.

Adrian Dohotaru a precizat că a depus două inițiative legislative în Parlament, pentru a reglementa unele situații în care muncitorii sunt mai mult exploatați, compania făcând profituri mari pe seama lor.

Citește și:

Cel mai mare angajator din Turda, acuzat că face ”disponibilizări tacite”!

”România nu e țara muncii ieftine! Și nici țara abuzurilor, care alungă în fiecare an zeci de mii de muncitori calificați!

Ce se întâmplă în multe dintre companiile private este o bătaie de joc! În România, 50% din valoarea adăugată merge către profituri (capital), pe când media UE este sub 40% pentru capital (Eurostat).

O treime dintre salariați sunt pe salariu minim, majoritatea în mediul privat.

În România se fac profituri mari, iar evaziunea fiscală de proporții. Prin șmecherii precum prețuri de transfer şi planificări fiscale agresive, banii sunt scoși din țară. Acest lucru trebui să înceteze, pentru a putea să creștem salariile la un nivel acceptabil și să îmbunătățim condițiile de muncă.

De aceea, am propus în Parlament, la inițiativa campaniei Viață și Muncă Decentă (VMD), un salariu minim corelat cu un coș minim pentru trai decent în jur de 2.500 de lei. Tot prin VMD, am inițiat o nouă Lege a Dialogului Social, susținută de confederațiile sindicale, care are rolul de a restabili echilibrul pe piața muncii, plus o lege privind amenzi mai mari pentru ore suplimentare ilegale.

De asemenea, lucrez vara asta cu membrii campaniei la două inițiative legislative importante pentru a crește nivelul salariilor în România și pentru a democratiza relațiile de muncă. În condițiile în care în România s-a format o cultură de business autoritară, cu ierarhii rigide, muncitorii trebuie să aibă reprezentare în consiliile de administrație ale companiilor pentru a crește nivelul democrației economice.”, a mai spus deputatul independent clujean.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: