fbpx

Scrie un comentariu

usr turda 01Ei i-au jignit pe turdenii activi! Foto: Facebook.

USR Turda a declanșat un atac plin de venin la adresa turdenilor care s-au mobilizat în cadrul proiectului TurdaDecide, promovat de administrația locală cu intenția de a finanța de la bugetul local idei și propuneri venite din partea cetățenilor. Practic, USR i-a făcut hoți pe cei care au depus proiecte și apoi s-au chinuit să convingă cât mai mulți concetățeni să le voteze ideea.

”Obișnuința lipsei de transparență din cadrul Primăriei Turda nu a ocolit nici procesul de bugetare participativă, aruncând urme de îndoială asupra corectitudinii procesului de vot și a rezultatelor finale ale acestuia! Posibilitatea votului off-line pare inserată artificial în regulament, pentru că ea nu este detaliată nici în textul extins al regulamentului, unde apare menționată tangențial, nici la secțiunea Întrebări frecvente - întrebarea 15: Cum se votează un proiect?

Având în vedere proporția masivă a voturilor off-line, care au determinat proiectele câștigătoare, cât și lipsa de informații cu privire la acest sistem de vot, ne intrebăm de unde au știut cetățenii care au votat off-line cum se face acest lucru? De unde au ridicat formularele de vot? Există formulare standard de vot? Cum au fost validate aceste voturi? Cum s-a evitat votul multiplu? Când a ajuns primaria la concluzia că este necesar un vot off-line și cum a comunicat transparent către toți inițiatorii de proiecte că au această posibilitate?

“Turda Decide” ramâne, așadar, un simplu exercițiu de imagine, în urma căruia Primăria va face în mare parte ceea ce era oricum datoria ei să facă, dând o aparență de (ne)participativitate unui proces care ar fi putut fi un exercițiu util de civism”, este acuzația lansată de USR Turda, partid condus de Emil Turdean.

usr 01Din dorința obsesivă de a ataca Primăria, USR Turda i-a făcut hoți pe tinerii turdeni cu inițiativă!

Jurnalistul lor de casă, Horea Hudrea, și-a făcut imediat ”temele” și a publicat un articol, în aceeași idee.

”Proiectul administrației locale ”Turda Decide” privitor la bugetarea participativă s-a transformat într-o păcăleală, confirmată de anunțarea rezultatelor.

Administrația locală a anunțat alocarea a 1 milion de lei pentru proiecte propuse și alese de cetățeni. În final, cinci din cele nouă proiecte sunt fie proiecte din portofoliul municipalității, fie proiecte selectate netransparent.

Centru pentru inițiative de tineret, Voluntariat și Implicare în Comunitate este primul proiect votat în cadrul campaniei Turda Decide. Este urmat de o serie de proiecte de amenajare a zonelor verzi de la Școala Horea Cloșca și Crișan, Grădinița SF Maria (2 proiecte) și Grădinița Prichindelul Isteț. Celelalte proiecte câștigătoare sunt de amenajare a zonelor verzi de pe strada Constructorilor nr 2 (bloc D1), strada Punții și blocurile C6-C7. (...)

Centrul pentru Tineret proiect clasat pe primul loc a primit cele mai multe voturi off-line. Proiectul a primit 1937 de voturi dintre care 171 de voturi online. Restul de 1766 de voturi au fost off-line.

Ideea că în era internetului cineva a ales să voteze un centru de tineret completând formulare pe care le-a dus la Primărie, în detrimentul votului de pe calculator sau telefon, e cel puțin bizară, a scris Horea Hudrea, îndeplinindu-și misiunea trasată de USR Turda.

Leonardo Mărincean, președintele Asociației The Da Vinci System, târâtă și ea în mizeria politică declanșată de USR Turda, consideră că este de ”prost gust” o asemenea abordare, care jignește tinerii care s-au dedicat unui proiect util.

”InfoAries (n.r. unde scrie Horea Hudrea) a ales astăzi să își bată joc de efortul unei echipe de 19 tineri care au bătut străzile orașului să colecteze voturi pentru Centrul de Tineret #CIVIC prin critică nedocumentată a procedurii de selecție. (...)

Oricare ar fi jocul politic al presei locale, să mânjești cu astfel de acuzații subtile efortul tinerilor este de prost gust. Un jurnalist responsabil ar fi cerut cel puțin inițial parerea celor implicați, ar fi încercat să afle detaliile care să-i confirme senzaționalul. Am admirat mereu existența InfoArieș deoarece întotdeauna am considerat că este bine să existe și presă de opoziție în orice societate democratică. Aș fi preferat însă o opoziție documentată.

De asta e greu să faci orice. Aș fi vrut să îl văd pe cel care a scris acest articol pe drumuri, colectând voturi ore întregi, înainte să își permită să arunce cu vorbe.

Îmi pare rău copii. Nu o luați personal. Cine știe prin ce ați trecut vă stimează”, i-a reproșat Leonardo Mărincean jurnalistului acuzat de ”jocuri politice” (poziția sa integrală o puteți citi AICI).

usr 02”să mânjești cu astfel de acuzații subtile efortul tinerilor este de prost gust”, spune Leonardo Mărincean.

De altfel, Mărincean a explicat foarte clar că procedura de vot era una anunțată (online și offline), iar cei interesați, pe perioada votului, aveau acces la formularul necesar votului offline pe durata campaniei de votare.

usr 05Așa arăta un buletin de vot offline și putea fi descărcat de pe pagina campaniei TurdaDecide.ro

”Cică nu se știa cum se votează off-line. Poate doar pentru cineva dezinteresat. Oricine intra în perioada votării pe site-ul https://turdadecide.ro/ , la secțiunea votează, găsea butonul cu denumirea ”votează offline”, buton care îl trimitea către un formular care putea fi depus la primărie sau la inițiatorul proiectului”, a spus tânărul din asociația The Da Vinci System.

Spusele lui Leonardo Mărincean sunt confirmate de  ”cache”-ul celor de la Google (pagină memorată de Google, care poate fi vizualizată AICI), din data de 9 aprilie 2019, care arată așa (cu butonul explicativ pentru votul offline, care la accesare vă trimite spre formularul care era disponibil în perioada de votare - îl puteți vedea AICI):

usr 03Pe durata votului, a existat opțiunea de vot offline, care te ducea spre formularul respectiv.

Președintele The Da Vinci System a explicat că tinerii s-au implicat activ în convingerea turdenilor să le voteze proiectul, străbătând orașul ore în șir pentru a aduna voturi. Cei de la Asociație au transmis și un comunicat de presă în acest sens, în data de 21 aprilie 2019, în care au explicat demersul lor.

”Luni urmează să fie depuse la Primăria Turda încă 300 de formulare de vot ale Turdenilor. Acestea se alătură unui alt număr de 600 depuse vineri, 135 depuse cu o săptămână în urmă și 143 realizate în mediul online. În total, peste 1000 de turdeni transmit astfel că își doresc un Centru de Tineret. (...)

O echipă de 17 DaVinceri, coordonați de Denisa Moisă, Directorul Operațional al The Da Vinci System, a sesizat oportunitatea deosebită pe care un astfel de centru o constituie pentru tinerii din oraș. Aceștia s-au mobilizat și au parcurs zilnic străzile orașului pentru a convinge turdenii să sprijine tinerii în acest demers. Această echipă a depus ore întregi de efort pentru a colecta peste 1000 de formulare de vot offline, dovedind încă odată că tineretul turdean este activ implicat în propria dezvoltare”, se preciza în acel comunicat.

Citește comunicatul, integral:

Mai mult de 1000 de oameni vor Centru de Tineret în Turda

Frustrarea celor de la USR Turda s-a datorat și faptului că Ciprian Rigman, membru USR, a depus un proiect în cadrul secțiunii de bugetare participativă TurdaDecide, iar pentru că proiectul nu i s-a votat decât de câteva persoane, a considerat că ceilalți (care au muncit, sacrificându-și timpul pentru a aduna voturi și pentru a convinge alți turdeni că ideea lor merită finanțată) au furat!

”"Casuta de lectura" nu a prins lotul la "bugetare participativa"... Au coplesit-o voturile off-line!”, a comentat Rigman, zeflemitor la adresa tinerilor care și-au sacrificat ore întregi pentru a contabiliza cât mai multe voturi.

usr 04Dacă n-a câștigat proiectul său, sigur ceilalți au furat, sugerează USR-istul Ciprian Rigman.

Acest mod de a reacționa, împotriva turdenilor activi, mai ales a tinerilor, este unul condamnabil. 

Rușine să vă fie, stimați politicieni, care vă pretindeți ”oameni noi în politică”

După 21 de zile în care toți cetățenii Turzii au avut posibilitatea să-și voteze proiectul favorit, în  prima ediție #Turdadecide 2019, au fost exprimate un număr total de 15.755 de voturi, dintre care 2.277 de voturi online și 13.478 de voturi offline.

Citește și:

#TurdaDecide – Lista proiectelor câștigătoare!

”Implicarea cetățenilor în proiectul #Turdadecide este dovada faptului că Turda crește, se maturizează și se dezvoltă o nouă formă de responsabilizare pe care noi toți trebuie să ne-o asumăm. Numai împreună vom putea duce acest oraș la nivelul la care ne dorim și știm că se cuvine să fie. Datorită implicării extraordinare a comunității în proiectul de bugetare participativă #TurdaDecide, la prima sedință de Consiliu Local voi depune un proiect de hotărâre prin care să suplimentăm finanțarea pentru a realiza primele 20 de proiecte depuse.” a declarat primarul Matei Cristian.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator