fbpx

Icon 1 Comentariu

sorin saveanu

Sorin Săveanu, fost viceprimar al municipiului Turda și fost director al Companiei de Apă Arieș SA (CAA), a dezvăluit public modul în care s-au pus ”bețe-n roate” primului proiect european derulat de CAA, în joc fiind și interese de natură personală, în care ar fi fost implicat fostul primar din Turda, Tudor Ștefănie, și o persoană nemenționată din Câmpia Turzii, coleg de partid cu Ștefănie, la acea vreme.

”Da, chiar asa… A existat o actiune marsava de sabotare, drept ii ca ma viza pe mine dar, daca reusea, se duceau dracu’ nu doar munca mea si a unui intreg colectiv ci, mai ales, sperantele intregii comunitati locale privitoare la banii europeni”, și-a început Sorin Săveanu istorisirea pe blogul personal.

”Cred ca toata lumea stie ce este statia de epurare precum si unde este amplasata aceasta. De asemenea, nu trebuie sa explic de ce aceasta a fost punctul forte al obtinerii fondurilor de la UE. Pe parcursul actiunilor premergatoare infiintarii CAA, a existat o corespondenta foarte stufoasa vis-à-vis de locatia statiei…da, da, da…desi statia de epurare functiona acolo de zeci de ani si astepta doar o actiune masiva de reabilitare/ modernizare, factorii de decizie aferenti serviciului public de apa-canal isi puneau problema unei relocari, sub directa coordonare a primarului din Turda.

De aici porneste istorioara buclucasa. Prin natura imprejurarilor, director al CAA nu ajunge gestionarul actiunii mentionate, ci subsemnatul. La primul contact cu consultantul, acesta ma chestioneaza vizibil jenat daca sustin in continuare relocarea statiei. Afirm categoric cum ca ar fi o prostie atat economic cat mai ales tehnic iar acesta imi solicita un inscris in acest sens, cu avizul asociatiei autoritatilor locale, in speta la acea data fiind vorba de CUA dar… surpriza, presedintele acesteia, nimeni altul decat primarul TS, se eschiveaza in stilul sau binecunoscut. Apelez la numarul doi din CUA, respectiv celalalt primar de municipiu, adica IV (D-zeu sa-l odihneasca) iar acesta, vechi combatant si coleg de-al meu de generatie din  ISCT, ma “lumineaza” urgent: din zona lui TS se doreste un amplasament nou pe un teren care sa se achizitioneze din privat. “M-au trecut toate transpiratiile”.

Nefiind chiar un novice in comunitatea locala, aflu rapid cum ca “cineva” (nici nu mai conteaza cine) antameaza terenuri in zona satului Gligoresti pentru a forma o parcela de cca 40 de ha in vederea utilizarii ulterioare ca si locatie pentru noua statie de epurare. Se plateau/promiteau cica avansuri de pana la 50 eurocenti/mp si se estima o revanzare in jur de 35-40 euro/mp. Prostia aparenta prindea contur in a fi de fapt o mare “porcarie”…sau nu, o mare afacere. Cine vrea, sa calculeze, ca aritmetica e simpla. Oricum, cine a gandit aceasta afacere nu a avut bunul simt sa citeasca conditiile de finantare de la UE (drept ii ca sunt cateva sute de pagini dar nu se poate altfel) ca, daca citea, constata cum ca achizitia de terenuri nu este un cost eligibil si ca aceasta ar fi apartinut ca si obligatie a autoritatilor locale iar dovada proprietatii publice asupra terenurilor supuse investitiilor era conditie eliminatorie a accesarii fondurilor. Nu e greu de estimat ce se intampla dupa ce consultantul ar fi declarat neconform actualul amplasament al statiei de epurare iar cele 9 primarii ar fi refuzat sa finanteze achizitia terenului pentru noul amplasament. Nu putea fi decat un raspuns de la UE…bye, bye.”, a povestit Sorin Săveanu.

Pentru semnarea proiectului, Sorin Săveanu a spus că s-au ”băgat bețe-n roate”, iar CAA a fost nevoită să facă o documentație stufoasă, de vreo 100.000 de euro, pentru a rezolva problema și a reuși să pună pe roate importantul proiect cu finanțare europeană.

”S-ar zice ca totul e bine cand se termina cu bine. Asa a fost din punct de vedere al comunitatii locale. In rest… niste “baieti destepti” au pierdut cateva milioane bune de euro, dar nici o fapta buna nu ramane nepedepsita: cu ocazia alegerilor locale din 2008, eu am fost executat la prima sedinta de CL iar amicul  IV a trebuit sa candideze pentru ceilalti, adica tocmai pentru cei pe care i-am…suntat impreuna”, a încheiat Sorin Săveanu, cu referire la acest episod.

Toată ”povestea” poate fi citită aici:

Blogul lui Sorin Săveanu

Foarte interesant este că și în actualul exercițiu financiar au existat ”găști” care au încercat să blocheze accesarea fondurilor europene. Este de notorietate faptul că personaje care gravitează în jurul Asociației T9 au făcut demersuri la Bruxelles care vizau neaprobarea fondurilor europene pentru Turda, demers care în cele din urmă a eșuat.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator