fbpx

Scrie un comentariu

logihgan usr

USR a pornit o campanie de acuzații la adresa primarilor care nu le-ar atesta dosarele cu semnături pentru campania ”Oameni noi în politică”. Inclusiv primarul din Câmpia Turzii, Dorin Lojigan (PNL) a ajuns să fie etichetat drept ”nesimțitul zilei”, iar postacii USR s-au dezlănuțuit pe rețelele de socializare împotriva edilului.

 

„Un prim dosar cu aproape 200 de semnături a fost depus la primărie pe 23 ianuarie. Conform legii, primarul are obligația să ateste listele de susținători în termen de 15 zile lucrătoare. Termenul a fost depășit, am discutat ieri telefonic cu un funcționar al primăriei, au ținut ieri un coleg pe holuri circa două ore cu promisiunea că le atestă, iar la final i-au dat o informare în bătaie de joc că nu vor face acest lucru pretextând că au cerut un punct de vedere de la Autoritatea Electorală Permanentă, o instituție care nu are absolut nicio atribuție în aplicarea Legii 189/1999 privind inițiativele legislative cetățenești. Puteau cere, liniștiți, și de la Ministerul Economiei, era același lucru.

În cursul anului trecut, primarul Lojigan a atestat în termenul legal listele de susținători ai campaniei cunoscute public sub numele Fără penali în funcții publice, în baza aceleiași legi. Și nu a avut nicio nelămurire în aplicarea legii. Așadar, în cazul de față nu este vorba de necunoașterea legii sau incompetență administrativă, ci de rea-credință și intenție de vătămare a drepturilor și intereselor noastre, așa cum sunt ele definite de Legea 189/1999.”, a menționat Mihai Polițeanu (USR, fost consilier de imagine al Monicăi Macovei).

Dincolo de acest ”război politic” de la Câmpia Turzii, între USR și PNL, trebuie remarcat faptul că numărul de semnături adunate de USR și simpatizanții/partidului lui Cioloș nu ar ajunge nici măcar pentru obținerea unui mandat de consilier local, din totalul celor 19 existente!

Aceeași situația s-a constatat și la Turda, unde numărul semnăturilor a ajuns la 551, adică mult mai puține decât numărul turdenilor care ar putea fi în spatele unui mandat de consilier local. 

Citește și:

Eșec răsunător: USR-ul + PLUS-ul lui Cioloș n-au adunat semnături nici de-un consilier local!

Inițiativa ”Oameni noi în politică” a propus și o dezbatere privind modul de alegere al celor care ne reprezintă, renunțându-se la ”clasica” listă, în care partidele își stabilesc ordinea de acces pe acele liste, în baza unor criterii care țin mai mult de dorința lor decât de dorința alegătorilor, și înlocuirea ei cu sistemul de ”listă deschisă”, în care alegătorii să decidă pe cine anume votează de pe acea listă. Sistemul ar putea reseta clasa politică și ar putea duce la creșterea interesului pentru exercițiul democratic al votului, pentru că cetățeanul ar vota exact persoana care ar vrea să-l reprezinte.

Citește și:

Vot preferențial pe liste deschise, o soluție care ar putea restructura clasa politică

Iată postarea persoanei de la USR:

lojigan 01

Dar și ”ecoul” postacilor locali ai USR:

lojigan 02

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator