fbpx

Scrie un comentariu

horia nasra

Deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra, a făcut o interpelare la adresa Ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș, în privința problemei exproprierii de terenuri de la Luna, unde proprietarii au primit prețuri derizorii de 0,32 lei/mp (3.200 lei/ha), în condițiile în care în zonă terenurile s-au vândut cu prețuri cuprinse între 12.000 lei/ha și 40.000 lei/ha.

 

”Stimate domnule ministru,

Vă redau o problemă serioasă care îi afectează pe locuitorii din comuna Luna, județul Cluj.

Ca urmare a emiterii Hotărârii Guvernului nr. 914/15.11.2018 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Realizare infrastructură - zonă operaţională - în cazarma 1833 Câmpia Turzii" (Baza Aeriană nr. 71 „General Emanoil Ionescu”) există o MARE nemulțumire în rândul persoanelor fizice și a celor juridice proprietari de terenuri determinată de modul de evaluare a terenurilor și de stabilire a cuantumurilor despăgubirilor pentru suprafețele de teren expropriate - 0,32 LEI/mp, în condițiile în care în anul 2018 terenurile din extravilanul comunei Luna s-au vândut cu prețuri cuprinse între 12.000 lei/ha și 40.000 lei/ha. Mai mult decât atât oamenii au mai trecut printr-o experiență nefastă, exproprierea terenurilor pentru culoarul Autostrăzii Braşov - Târgu Mureş - Cluj – Oradea - Secțiunea 2A Ogra – Câmpia Turzii pe raza comunei Luna.

Menționez că investiția de la Baza Aeriană nr. 71 „General Emanoil Ionescu” este binevenită, aceasta contribuind la dezvoltarea localității.

Prin urmare, domnule ministru, vă solicit să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

1. Cum a fost stabilit cuantumul de 0,32 LEI/mp în condițiile în care nu este reprezentativ pentru valoarea terenurilor?

2. În ce mod se poate reevalua această valoare extrem de mică - 0,32 LEI/mp?”, se precizează în textul interpelării deputatului clujean.

Citește și:

Deputatul Horia Nasra promite sprijin expropriaților de terenuri de la Luna

Primarul comunei Luna, Aurel Giurgiu, s-a implicat și el activ pentru susținerea intereselor locuitorilor comunei, care au fost expropriați de terenuri la prețuri derizorii.

Primarul Aurel Giurgiu a trimis angajații Primăriei, din casă în casă, pentru a aduna semnături de la cei nedreptățiți, în baza cărora să facă o adresă oficială către Guvernul României.

Citește și:

Acțiune fără precedent la Luna! Cetățenii afectați de prețurile derizorii pentru expropiere sunt ajutați de Primărie!

Primarul comunei Luna, Aurel Giurgiu, a depus un memoriu către Prim-Ministrul României, Viorica Dăncilă, în care menționează nemulțumirile celor cărora li s-au expropriat terenurile la prețuri foarte mici, pentru realizarea autostrăzii și extinderea bazei militare aeriene.

Primarul arată că prețul de expropiere, respectiv 0,30 lei/mp pentru terenul de la autostradă și 0,32 lei/mp pentru terenul de la baza militară aeriană, este !exagerat de scăzut”, comparativ cu prețul real de tranzacționare al terenurilor în zonă, dând exemplu că alte comune de pe traseul autostrăzii primesc valori de 3-4 ori mai mari. Aurel Giurgiu menționează că în cursul anului 2018, la Luna s-au vândut terenuri agricole în extravilan cu 12.000-40.000 de lei pe hectar (despăgubirile acordate de Stat sunt la valoarea de 3000-3200 lei/ha).

”La ora actuală, informându-ne atât din Monitoarele Oficiale cât și din presă, nicăieri în România nu s-au mai făcut exproprieri la aceste prețuri jignitor de mici, Guvernul fiind pasibil de a crea un precedent foarte periculos care ar putea periclita proiectele de viitor în ceea ce privește infrastructura țării. Nicăieri în țara noastră nu se vinde un hectar de teren cu 3000 de lei

După cum știți, aceste terenuri, proprietate a țăranilor noștri, s-au câștigat cu mari sacrificii, cu renunțări la o viață mai bună, cu înfometarea familiilor lor și în multe cazuri cu sacrificiul suprem, aceștia dându-și viața pe toate câmpurile de luptă pentru eliberarea pământului sfânt al țării și al altor state din Europa.

De aceea considerăm că este imperios necesar să nu pătăm memoria înaintașilor și jertfa eroilor noștri pentru bani. Vă rugăm în numele tuturor celor 4.705 locuitori ai comunei Luna să procedați la reanalizarea și modificarea Hotărârilor de Guvern”, a transmis edilul comunei Luna.

Citește și:

Primarul din Luna, Aurel Giurgiu, a făcut memoriu pentru terenurile expropriate! Prețul e ”jignitor de mic”!

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator