fbpx

Scrie un comentariu

usr turda

Campania ”Oameni noi în politică” a fost compromisă la Turda, cel mai probabil datorită scandalurilor și imaginii proaste în care a fost implicată organizația USR-ului, în ultimul timp. Numărul de semnături adunate este insignifiant, chiar dacă erau și idei interesante, demne de o dezbatere serioasă.

 

”USR Turda, alături de colegii din Cluj, a depus la primărie dosarele cu listele de semnături din campania #OameniNoi. 551 de turdeni au semnat pentru schimbarea regulilor și a oamenilor din politică într-un mod care funcționează pentru interesele cetățenilor, nu pentru conservarea unei clase politice”, anunță reprezentanții USR Turda.

Numărul de semnături este departe de a fi un succes, în condițiile în care 551 de persoane nu reprezintă nici măcar numărul necesar de turdeni pentru unul dintre cele 21 de mandate de consilier local, câte sunt în Consiliul Local Turda (numărul de voturi necesar pentru 1 mandat de consilier local este de aproximativ 900-1100 voturi, în funcție de prezența la vot și de voturile valabil exprimate). Cu atât mai mult cu cât în strângerea acestor semnături s-au implicat atât cei de la USR, cât și cei din platforma RO100, a lui Cioloș, care a stat la baza formării actualului partid, PLUS.

O posibilă explicație ar putea fi faptul că organizația locală a USR Turda, condusă de Emil Turdean, este una controversată, cu tot felul de scandaluri interne, cu o viziune distructivă în urbe și cu persoane controversate în componența ei.

Inițiativa ”Oameni noi în politică” a propus și o dezbatere privind modul de alegere al celor care ne reprezintă, renunțându-se la ”clasica” listă, în care partidele își stabilesc ordinea de acces pe acele liste, în baza unor criterii care țin mai mult de dorința lor decât de dorința alegătorilor, și înlocuirea ei cu sistemul de ”listă deschisă”, în care alegătorii să decidă pe cine anume votează de pe acea listă. Sistemul ar putea reseta clasa politică și ar putea duce la creșterea interesului pentru exercițiul democratic al votului, pentru că cetățeanul ar vota exact persoana care ar vrea să-l reprezinte.

Citește și:

Vot preferențial pe liste deschise, o soluție care ar putea restructura clasa politică

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator