fbpx
Icon Scrie un comentariu

alesul tau

Inițiativa ”Oameni noi în politică” a propus și o dezbatere privind modul de alegere al celor care ne reprezintă, renunțându-se la ”clasica” listă, în care partidele își stabilesc ordinea de acces pe acele liste, în baza unor criterii care țin mai mult de dorința lor decât de dorința alegătorilor, și înlocuirea ei cu sistemul de ”listă deschisă”, în care alegătorii să decidă pe cine anume votează de pe acea listă. Sistemul ar putea reseta clasa politică și ar putea duce la creșterea interesului pentru exercițiul democratic al votului, pentru că cetățeanul ar vota exact persoana care ar vrea să-l reprezinte.

”Sistemul votului preferențial pe liste deschise pe care îl propune inițiativa #OameniNoi în politică motivează atât candidații cât și alegătorii.

Candidații au șanse de a fi aleși indiferent de locul pe care îl ocupă pe lista de partid, dacă își fac campanie și mobilizează alegătorii. La rândul lor, alegătorii sunt motivați să meargă la vot știind că au puterea de a decide cine de pe lista de partid este ales.

Actualul sistem de vot, cu liste închise, încurajează absenteismul prin demotivarea candidaților și alegătorilor”, explică cei care au lansat inițiativa ”Oameni noi în politică”.

Soluția propusă este una de luat în seamă, având în vedere multiplele avantaje.

În politică, lucrurile nu se schimbă niciodată de la sine. Sau, dacă se schimbă, această schimbare este determinată doar de transformările datorate timpului care mai schimbă anumite percepții generale. În prezent, clasa politică este hulită în ansamblul ei, iar alegătorii simt o frustrare atunci când sunt chemați la urne, mulți dintre ei știind că ”jocurile sunt făcute” în interiorul partidelor, iar votul lor nu schimbă prea mult datele problemei. Așa ajungem în situația că aceeași politicieni se rotesc, pe listele făcute de partide, iar alegerea reală nu prea există, atâta timp cât votezi o listă de partid, prezentată pe criterii mai mult sau mai puțin știute (practic, așa s-au format zonele de ”baroni”, care își impuneau proprii oameni).

”În acest sistem sondajele au o influență disproporționată. În funcție de sondaje liderii de partid decid listele și cine sunt candidații eligibili. Numele aleșilor se decid, sub influența sondajelor, în ședințele conducerilor de partid. În ziua alegerilor partidele își mobilizează aproape exclusiv rețelele de partid, care sunt chemate să confirme listele decise la centru. 

Candidații de pe locurile eligibile nu sunt motivați să facă campanie, să comunice cu alegătorii și să-i mobilizeze la vot. Pentru ei campania s-a încheiat în momentul în care conducerea partidului i-a pus pe primele locuri de pe liste. La rândul lor, candidații de pe locurile neeligibile sunt demotivați, fiindcă nu vor să consume resurse și efort știind că nu au șanse de a fi aleși. Pentru ei bătălia e pierdută din momentul în care liderii de partid au decis ordinea pe liste. Singurii care sunt motivați sunt candidații de pe locurile aflat sub semnul întrebării. Pentru ei câteva procente în plus sau în minus sunt decisive.

Alegătorii sunt demotivați fiindcă știu că jocurile sunt deja făcute și că numele parlamentarilor au fost decise deja de liderii partidelor. Alegătorii nemulțumiți de ordinea candidaților pe o anumită listă de partid nu pot schimba nimic și de multe ori preferă să stea acasă.

Inițiativa #OameniNoi în politică își propune să readucă competiția în sistemul electoral și să redea puterea alegătorilor”, mai explică inițiatorii acestei idei de modificare a sistemului electoral.

Pornind de la constatarea că alegătorii se află în fața unei situații pe care nu o agreează (conform sondajelor de opinie, politicienii nu sunt ”bine văzuți” de cetățeni), dar și a faptului că nimic nu se schimbă dacă vom continua să ne învârtim în cercul vicios al criticilor clasei politice (băgându-i pe toți în ”aceeași oală”), fără a aduce soluții de corectare a sistemului, ideea propusă de inițiativa ”Oameni noi în politică” trebuie analizată cât se poate de serios!

Pentru că, să fim serioși și să recunoaștem: un om de valoare nu are nicio determinare în acest moment să se implice în politică, pentru a schimba ceva, pentru că nu se ”murdărește” în acest malaxor existent în politica autohtonă. În plus, el este nevoit să intre în structuri de partid, iar dacă vrea să ajungă pe un loc eligibil, de regulă trebuie să facă parte din ”gașca” celor care conduc partidul/organizația, chiar dacă poate fi un om capabil, ce își poate aduce o contribuție importantă în bunul mers al lucrurilor. Degeaba un partid îl pune pe locul 20 la alegerile locale (de exemplu), ca să ”i se vadă fața” și să atragă voturile celor care-l cunosc, pentru că este doar o ”păcăleală”, realitatea fiind că alegătorii votează o listă stabilită de partid, nu de ei!

Tocmai de aceea, ideea merită serios dezbătută/analizată și susținută, dacă e cazul!

Hai să ne închipuim, doar, că aleșii din Parlament nu ar mai fi aceia pe care îi doresc propriile partide (în baza unor înțelegeri de culise), ci cei deciși de alegători! Nu credeți că s-ar putea schimba ceva?!

Donează pentru a putea susține campania. Până astăzi s-au strâns circa 9000 de euro dintr-un necesar estimat de aproape 40.000 de euro: https://oameni-noi.ro/doneaza/.

Descarcă lista, semnează, strânge încă 4 semnături de la prieteni și adu-o/trimite-o la unul dintre punctele de colectare: https://oameni-noi.ro/liste-de-semnaturi/, respectiv https://oameni-noi.ro/centre-de-colectare/

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator