fbpx

Icon Scrie un comentariu

parlament

Reducerea numărului de parlamentari, așa cum s-a decis în urma referendumului din anul 2009, ar putea deveni lege, cu efecte aplicabile de la alegerile parlamentare din anul 2020! Deocamdată, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senatul României, iar apoi proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaților.

 

Proiectul este susținut de PMP.

“Acest rezultat PMP-ul îl are de la Referendumul din anul 2009. Proiectul a fost abandonat după fuziunea dintre PDL și PNL. PDL-ul a susținut efortul Președintelui de a reduce numărul de parlamentari. Clasa politică de atunci nici nu a dorit să audă de așa ceva. De bine, de rău noi am reușit în ultimul an și opt luni, de când suntem în Parlament, să introducem acest proiect legislativ și Senatul l-a adoptat tacit ieri. 

Săptămâna viitoare cred că va intra acest proiect și în Camera Deputaților, cel mult în două săptămâni. În legislatura trecută aveam un număr de 564 de parlamentari. Acum avem un număr de 136 de senatori și un număr dublu de deputați. 

Președintele Băsescu a spus-o foarte bine: ”Nu există, în acest moment, nici măcar 300 de oameni care să fie cu adevărat politiceni în România.”

Deci, nu avem nevoie de mai mult de 300 de parlamentari. 

În acest moment avem 10 deputați din Cluj și 4 senatori, probabil că s-ar pierde 2 deputați la Cluj și am rămâne cu 8. Și, probabil, minus un senator. Aceasta depinde mult de algoritmul de redistribuire și dacă va câștiga sau nu județul Cluj, între timp, locuitori. Pentru că județul Cluj, de obicei, mai câștigă în detrimentul altor județe care pierd locuitori. 

Dacă acest proiect va intra săptămâna viitoare și în Camera Deputaților, iar după va fi promulgat de către Președinte în maxim 5 săptămâni, am putea intra la parlamentarele din 2020 cu cel mult 9 deputați de la Cluj și cu siguranță vom pierde un senator, iar în acest caz vor rămâne doar 3”, a declarat liderul PMP Cluj, senatorul Vasile-Cristian Lungu, citat de Ziar de Cluj.

Dacă acest proiect va deveni lege, din 2020 numărul de parlamentari din județul Cluj se va reduce de la 14 (10 deputați și 4 senatori), la 10 (7 deputați și 3 senatori).

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator