fbpx

Icon Scrie un comentariu

pnl pmp

Zilele acestea, au ieșit în spațiu public informații despre o posibilă coalizare a partidelor ”de dreapta”, pentru anul electoral 2019, pentru susținerea unui candidat comun la prezidențiale, în persoana actualului președinte Klaus Iohannis.

 

Lideri din PNL Cluj și din PMP Cluj (dar și de la nivel național) au început să vorbească despre o alianță (sursa: Actual de Cluj). Însă, în cazul PMP, nu este exclus să fuzioneze cu PNL, fiind ”înghițit” așa cum a fost și fostul PD-L. Fuziunea se discută în perspectiva unei liste comune, în care câțiva PMP-iști vor primi și ei locuri eligibile la alegerile europarlamentare care vor avea loc în primăvara lui 2019.

Fuziunea dintre PNL și PMP ar avea efecte interesante pe plan local, mai ales la Turda. În acest moment, PNL are 5 consilieri locali, în timp ce PSD are 7 consilieri, iar o fuziune cu PMP (care are 3 mandate de consilier local) ar duce la un număr de 8 consilieri locali pentru PNL! PSD se bazează pe voturile ALDE (3) și PRM (1), pentru a avea majoritatea simplă de 11 voturi. Însă, este o majoritate fragilă, iar cei 2 consilieri UDMR ar putea fi primii vizați de cooptarea pentru susținerea ”puterii”.

Pe de altă parte, este interesant ce se va întâmpla în cazul unei fuziuni PNL-PMP, în ceea ce privește ”armonizarea” relațiilor dintre cele două organizații locale turdene, între care au existat unele tensiuni, mai ales că liberalii nu vor putea ”controla” consilierii PMP, pentru că aceștia au fost aleși pe o altă listă de partid (se obișnuiește ca un partid să-și ”oblige” consilierii să voteze într-un anumit mod, sub sancțiunea retragerii sprijinului politic sau excluderea din partid, situație în care consilierul își pierde și locul din Consiliul Local, care va fi luat de următorul candidat de pe lista partidului respectiv). Iar marea provocare va fi modul în care se va face lista pentru alegerile locale din 2020, respectiv algoritmul după care vor fi oferite locuri PMP-iștilor (așa cum s-a procedat și după fuziunea PNL-PDL).

Scenariul pentru alegerile locale din 2020 ar mai include USR-ul condus de Emil Turdean, dar și viitoarea formațiune politică a lui Dacian Cioloș, Mișcarea România Împreună (MRI), care încă nu are structuri locale, însă în intenția de vot la nivel național ar fi la circa 13%, conform celui mai recent sondaj. Practic, ”polul de dreapta” va viza câștigarea alegerilor în fața PSD.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator