fbpx

pmp 1300x300

PNL1300x300pxTrio

asacons montatorprefabricate

alde banner 728x90 06

diego banner mai2019

Scrie un comentariu

sorin saveanu

Fostul viceprimar turdean Sorin Săveanu, care între timp s-a pensionat de la Electrica, și-a făcut un blog, unde a anunțat că va face publice anumite ”detalii” din perioada sa de activitate politică (și nu numai). Primul subiect abordat este cel al centurii de ocolire a municipiului Turda.

 

Blogul lui Sorin Săveanu este la adresa https://sorinsaveanu.wordpress.com, iar postarea care face referire la centura de ocolire a municipiului Turda pornește din faza în care, în calitate de director al Companiei de Apă Arieș SA, a constatat că pentru asigurarea unor lucrări optime la rețeaua de canalizare de pe Dr. Ioan Rațiu și General Dragalina, era nevoie de o deviere a traficului, însă la acel moment nu exista o astfel de soluție. Din acest motiv, s-a adus în discuție realizarea unei ”bretele” la autostrada Transilvania.

”Lucrurile pareau a fi simple (ce naivitate !!): am convins relativ usor autoritatea judeteana care apoi a obtinut la fel de usor acceptul Ministerului Transporturilor - eram toti din acelasi partid (la guvernare fiind) si era vorba de primul val de proiecte europene. Estimarea din SF-ul aferent construirii unei bretele de legatura intre autostrada si DN 1 in zona Tureni era in jurul a cinci milioane de euro, soseaua urmand a fi realizata in cadrul lucrarilor de la autostrada unde practic nu incurcam cu nimic deoarece aceasta era inca in constructie. Adica mai pe sleau: nu ne-ar fi costat chiar nimic pe noi, turdenii!

Simplu…sau nu, pentru ca exista ceva de neevitat: politicul. Mi se recomanda ca, desi PNL si PD erau proaspat “divortati” din Alianta DA, sa informez totusi primarul cu privire la intentiile mentionate (o chestie de altfel de bun simt). Discutia a fost scurta iar Stefanie mi-a spus senin: “Sorine, te rog sa-I spui si lui Marius (Nicoara-presed CJ) ca va multumesc pentru ajutorul acordat orasului si ca va voi sprijini cu tot ce cade in sarcina mea”. Waw…ce frumos, doar ca…

A doua zi, portavocea de atunci a lui Stefanie, recte raposatul V. Miclaus (D-zeu sa-l odihneasca) a anuntat cu surle si trambite initierea unei campanii de strangere de semnaturi in vederea realizarii de catre…primarie a unei…centuri ocolitoare a municipiului Turda in vederea “scoaterii traficului greu din oras” (Ca sa vezi dom-le!). Nu intram in amanunte deoarece problema e arhicunoscuta si a fost ceva de genul “vrei calule ovas?” Bineinteles ca initiativa PD-ului a avut un mare succes politic, mai ales la alegerile locale din 2008 dar…ce te faci cand vine momentul adevarului? Desi solutia tehnica propusa era un mare fas (chiar vreau sa vad daca ma contrazice cineva) iar pretul estimat era de 50 milioane (da, de zece ori mai mare) noua portavoce a lui Stefanie (respectiv noul vice M. Irimie) combatea puternic si ironic de genul: “ce-i aia bretea de legatura, bretelele sunt pentru pantaloni” (ce profund!), sau ”noi facem o centura ocolitoare care va scoate traficul greu din Turda, in interesul cetateanului”, bla, bla…(ce frumos!!)…Cu trecerea timpului, incet, incet, tonul scadea si se incerca uitarea promisiunii.

Nu a fost vorba doar de uitarea unei promisiuni (in fond nu era nici prima si nici ultima) dar intre timp solutia initiala a fost abandonata de catre CNADNR (pe buna dreptate din moment ce autoritatea locala cica a “gasit” o alta solutie…un zambet amar) iar lucrarile de canalizare au fost efectuate “sub trafic auto”, cu o solutie prosteasca (canalizare noua realizata prin foraj dirijat orizontal pe traseul retelei vechi, dar nu acesta este subiectul prezentei…consecintele poate le vor spune altii daca au curajul sa recunoasca). Una peste alta, nici n-am scapat de TIR-uri si ne-am si pricopsit cu o canalizare catastrofala neconforma din punct de vedere tehnic (e valabila in continuare provocarea cu contrazicerea).

In anii ce au urmat, greutatile cu traficul greu s-au accentuat iar politicul local (acelasi) si-a adus aminte din patru in patru ani de “bretea” (da, acum era buna…), insusindu-si senin solutia si mentionad-o ca si promisiune electorala atat in 2012 cat si in 2016, bla-bla-geala curata. Ar fi de mentionat ca intre timp autostrada din zona fusese finalizata si doar un nebun ar mai putea crede ca, in actuala conjunctura, cineva o va “intepa” cu vreo “bretea”…basca banii necesari. Hai sa fim realisti: in mandatul 2008-2012, Stefanie avea relatiile politice mai mult decat necesare sa faca asta. Doar el ne-ar putea spune de ce n-a facut-o (unii dintre amici lui spun, in surdina doar, ca din rautate, deoarece n-a fost initiativa lui. Ma rog…nu dau cu parul…)! Mai mult, premierul de atunci era bunul sau prieten din Cluj. Q.E.D.”, scrie Sorin Săveanu.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator