m install
petlinii
nello construct

Drept la replică al consilierului PNL Ciprian Rigman

floris

În atenția Dlui Gelu Florea – cu privire la articolul ”Consilierul local PNL, Ciprian Rigman, suspect de fals în declarația de interese!”, publicat pe www.turdanews.net miercuri, 9 mai 2018, ora 20:34.

 

Stimate Dle Gelu Florea, 

Prin prezenta doresc să vă atrag atenția că, potrivit legislației în vigoare, calitatea de suspect este stabilită de prevederile art. 77 din Codul de procedură penală: ”persoana cu privire la care , din datele și probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală se numește suspect”. Potrivit prevederilor articolului 3 din Codul de procedură penală, procurorul și organele de cercetare penală sunt cele care strâng probele necesare pentru a se constata dacă există sau nu temeiuri de trimitere în judecată.

Titlul pe care l-ați pus articolului dvs. face trimitere la existența unui dosar de fals în declarații și, implicit, la existența unei ordonanțe emise de un procuror sau organ de cercetare penală care a stabilit că există indicii sau probe potrivit cărora consilierul local PNL a săvârșit o faptă sancționată de legea penală.

În realitate, cu ignorarea adevărului, un politician local a făcut niște afirmații fără nici o acoperire, în fața unui ziarist local, care a preluat o bârfă și a transformat-o într-o știre senzațională, care aduce atingere onoarei și demnității unei persoane publice, acuzate de săvârșirea unei infracțiuni, de către persoane care nu au calitatea să facă astfel de acuzații și care nu pot susține cu probe acuzația pe care o fac. În plus, se ignoră cu bună știință punctul de vedere solicitat persoanei acuzate și care a oferit informațiile necesare pentru a demonstra că afirmația este falsă. Prin publicarea acestui articol sub acest titlu, ați încălcat și amenințat dreptul consilierului local PNL, Ciprian Rigman, la ocrotirea valorilor intrinseci ființei umane, respectiv la demnitatea și intimitatea vieții private, reglementat de prevederile articolului 252 din Codul Civil. În cazul în care aceste valori sunt încălcate sau doar amenințate, persoana are dreptul de a se adresa instanței civile pentru repararea prejudiciului și apărarea drepturilor sale. Mijloacele de apărare sunt cele prevăzute de articolul 253 din Codul civil.

Dincolo de încălcarea legii, articolul dvs. încalcă grav codul deontologic al ziariștilor români, adoptat de Clubul Român de Presă, care precizează clar faptul că ”ziaristul poate da publicităţii numai informaţiile de a căror veridicitate este sigur, după ce, în prealabil, le-a verificat, de regulă, din mai multe surse credibile.” Potrivit prevederilor articolului 3 din același Cod deontologic, ”ziaristul nu are dreptul să prezinte opiniile sale drept fapteŞtirea de presă trebuie să fie exactă, obiectivă şi să nu conţină păreri personale.” Prin preluarea și publicarea declarațiilor făcute de un alt politician local, ați ales în mod conștient să prezentați opiniile acestuia drept fapte și să girați părerile personale ale acestuia. 

Potrivit prevederilor articolului 5 din același Cod deontologic, ”ziaristul nu va aduce acuzaţii , va avea în vedere respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie,astfel încât niciun individ nu va fi catalogat drept infractor, până când o instanţă juridică nu se va pronunţaZiaristul nu se substituie instituţiilor şi puterilor publice.” Potrivit Codului deontologic, articolele 9 și 10, ”ziaristul care distorsionează intenţionat informaţiasau face acuzaţii nefondate săvârşeşte abateri profesionale de maximă gravitateZiaristul are datoria de a face corecţiile necesare în cazul în care, din vina sa, vor fi date publicităţii informaţii inexacte.”

Acuzația de fals în declarația de interese este speculantă și făcută cu reacredință. Dovada a fost citată de însăși politicianul local care a făcut acuzația, și poate fi vizualizată de către oricine pe pagina Ministerului Justiției la adresa http://portal.just.ro/328/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=32800000000082147&id_inst=328, unde se vede clar faptul că Dl. Ciprian Rigman a renunțat la calitatea de membru al Asociației Culturale Maecenas  în data de 9 iunie 2016, înainte de învestirea în funcția de consilier local. Țin să precizez că retragerea din calitatea de membru devine efectivă odată cu Hotărârea Adunării Generale a Asociației, respectiv 9 iunie 2016, așa cum se precizează și pe pagina Ministerului Justiției,  și nu la data la care aceste modificări au fost înregistrate la Judecătorie. În acest context, consider că ați publicat articolul în cauză căutând senzaționalul și cu ignorarea unei dovezi evidente că acuzațiile aduse de politicianul local citat sunt false, alegând cu bună știință să ignorați adevărul și să încălcați codul deontologic al jurnaliștilor.

Vă solicit, așadar, Dle Gelu Florea, să retrageți articolul menționat  de pe portalul www.turdanews.roși de pe toate rețelele de socializare (pagini, grupuri etc.) pe care acesta a fost redistribuit. Ținând cont de faptul că, în cazul de față, prejudiciul de imagine și atingerea onoarei și demnității persoanei s-au produs deja, consider că am dreptul să mă adresez, pentru soluționarea acestei situații, organelor abilitate. 

Cu considerație, 

Ciprian Rigman, Consilier Local PNL Turda

Citește și:

Consilierul local PNL, Ciprian Rigman, suspect de fals în declarația de interese!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: