Scrie un comentariu

Consilierul județean PSD, Remus Lăpușan, a luat atitudine împotriva hotărârii Consiliului Județean Cluj, prin care s-au acordat diverse sume de bani către administrațiile locale, considerând-o nelegală. Vă reamintim că PSD Cluj a criticat alocarea financiară, acuzând că s-a făcut pe criterii politice.

 

Liderul PSD din Consiliul Județean Cluj, Remus Lăpușan, a transmis o adresă către Prefectura Cluj, în care solicită analizarea legalității hotărârii adoptate.

Motivele de nelegalitate invocate de consilierul județean Remus Lăpușan, conform unui comunicat de presă, sunt:

- Nu au fost respectate condiţiile legale din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Cluj aprobat prin Hotararea CJ nr.143/2016 privind convocarea Sedintei Ordinare a Consiliului Judetean din 31.01.2018, in ceea ce priveste obligativitate instituita prin art.170 alin.4, respectiv comunicarea proiectelor de hotarare  si a celorlalte materiale odata cu comunicarea ordinii de zi a sedintei de Consiliu Judetean, iar daca coroboram aceste prevederi cu cele ale art. 168 alin.1 ce prevede” Convocarea Consiliului judeţean în şedinţe ordinare se face în scris, prin intermediul secretarului Judeţului Cluj, cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor respective inseamna ca si proiectul nr.2 de pe ordinea de zi a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Cluj din 31.01.2018 trebuia sa ne fie comunicat odata cu Convocarea la sedinta, respectiv cu cel putin 5 zile inainte de sedinta, ori acest proiect ne-a fost comunicat cu doar o zi inainte, respectiv in data de 30.01.2018, incalcandu-se astfel prevederile mai sus mentionate din cadrul Regulamentului de Organizare si functionare a Consiliului Judetean Cluj;

- Din prevederile art.94, 43 alin.1 teza a-II-a, art. 45, art. 39 alin.3 ultima teza, art. 46 alin. 1 din Legea 215/2001, republicata si modificata, precum si a prevederilor art.27 alin.1, si art.51 din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Judetean Cluj, a art.2 lit.a din Legea 52/2003 privind transparenta procesului decizional, rezultă că o sedinta ordinara trebuie convocata cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data stabilita precum si faptul ca materialele care nu vor fi prezentate la termenele prescrise, aşa cum sunt ele detaliate în anexa nr. 2 a  Regulamentului, nu vor fi înscrise pe ordinea de zi.

- Desi in REFERATUL DE APROBARE nr. 1149/2018 a HCJ nr.2/2018 privind NOMINALIZAREA SUMELOR DIN IMPOZITUL PE VENIT PE UNITATI ADMINISTRATIV-TERITORIALE se mentioneaza ca s-ar fi emis adresa nr. 540/09.01.2018 catre toti primarii din judetul Cluj in vederea comunicarii unei liste cu prioritatile unitatilor administrativ-teritoriale  in vederea distribuirii acestor sume, invocandu-se totodata si prevederile art.4 din Legea administratiei publice locale nr.215/2001, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, art.32 si 33 din Legea privind finantele publice locale nr.273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, art.6 alin.1 lit.c, alin.3 lit.b, alin.8  din Legea bugetului de stat pe anul 2018 nr.2/2018, Presedintele Consiliului Judetean Cluj nu a tinut cont tocmai de prevederile invocate in Referatul de aprobare introducand pe ordinea de zi UN PROIECT DE HOTARARE CE CONTINE O ANEXA IN CARE SUNT DETAILATE SUMELE CE URMEAZA A FI DISTRIBUITE CATRE FIECARE UNITATE ADMINISTRATIV-TERITORIALA DE PE RAZA JUDETULUI CLUJ, anexa din care rezulta cat se poate de clar ca sumele au fost distribuite in mod discretionar, fara a avea la baza nicunul dintre criteriile indicate de legiuitor in Legea 273/2006 privind finantele publice locale, acestea fiind distribuite pe creiteriul apartenentei politice, aspecte confirmate de consilierii judeteni PNL CALIN TULUC si SECARA  DOREL, acesta din urma afirmand in timpul sedinteoonsilierul judeţean Dorel Secară, de la PNL, a afirmat că primarii liberali au fost văduviţi de finanţări de către Guvern, prin Ministerul Dezvoltării şi că prin decizia de miercuri se mai echilibrează situaţia, a se vedea atat procesul verbal al sedintei de Consiliu Judetean Cluj din 31.01.2018 cat si articolele aparute in presa pe aceasta tema.

- In ciuda faptului ca atat domnii consilieri judeteni Vasile Salatioan cat si Valentin Cuibus i-au atrsa atentia Presedintelui Consiliului Judetean Cluj despre aceasta situatie si ca pana in prezent, la nivelul Consiliului Judetean Cluj nu exista nici un regulament cu privire la modul in care aceste sume sa fie impartite, domnul presedinte Alin Tise a supus la vot acest proiect de hotarare cu anexa cu pricina iar consilierii judeteni PNL si probabil si cei de la UDMR au votat acest proiect de hotarare .

- Mai doresc sa mentionez faptul ca prezenta Hotarare nr.2/2018 a Consiliului Judetean Cluj incalca prev.art. 33  si 34 din cadrul Legii  finantelor publice locale nr.273/2006, lege ce prevede o anumita procedura de urmat de fiecare consiliu judetean  in cazul alocarii cotelor si sumelor defalcate din unele venituri, respectiv criteriile pe acre trebuie sa le aibe in vedere  directorul DGFP a fiecarui judet cand procedeaza la impartirea acestor sume de bani, mentionand  mai multe criterii, respectiv populatie, suprafata din intravilanul unitatii administrativ-teritoriale  si capacitatea financiara a unitatii administrativ teritoriale, criterii ce nu au fost avute in vedere de catre presedintele Consiliului Judetean Cluj si de consilierii judeteni PNL.

zmt 2018 program

program zmct 2018

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Tu ești un vizitator anonim ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator