Scrie un comentariu

USR Turda a anunțat că duminică, între prele 17.00-19.00, va organiza un miting de protest împotriva modificării legilor justiției.

 

”Duminică, 12 noiembrie, USR Turda va organiza o acţiune de protest în centrul oraşului, P-ţa Republicii în zona statuii lui Avram Iancu, începând cu ora 17.00, privind Proiectul de modificare a Legilor Justiţiei. Vă aşteptăm să fiţi alături de noi!”, s-a anunțat pe pagina de Facebook a organizației.

Ministerul Justiției a lansat proiectul de modificare a legilor justiției în dezbatere publică, orice persoană interesată putându-l consulta și putând face propuneri de modificare/schimbare a proiectului.

Interesant este că intenția de modificare a legilor justiției exista încă din vremea Guvernului Cioloș! Fostul ministru, Raluca Prună, a inițiat un astfel de proiect.

”Ministerul Justiției dorește informarea publicului cu privire la intenția de a iniția un act normativ pentru modificarea și completarea legilor justiției (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii), în temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată.”, se preciza pe siteul Ministerului Justiției.

Ministerul Justiției a prezentat detaliat modificările propuse, pe care le-a supus consultării publice.

”Modificările propuse survin ca urmare a unui amplu proces de consultări publice demarat în anul 2016, în vederea asigurării transparenței decizionale, continuat pe parcursul anului 2017, când au fost solicitate avize din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Principalele modificări vizează condițiile de acces în magistratură, cariera magistraților, inclusiv condițiile de promovare la o instanță sau parchet superior sau specializat și renunțarea la promovarea pe loc, modificarea duratei mandatelor de conducere, suspendarea din magistratură a membrilor CSM pe durata mandatului, separarea competențelor decizionale privind cariera magistraților, procedura de numire în funcțiile de conducere la ÎCCJ și la Ministerul Public, răspunderea magistraților, înființarea unei direcții specializate, în cadrul Ministerului Public, cu competență exclusivă pentru efectuarea urmăririi penale în cazul infracțiunilor săvârșite de către magistrați, precum și trecerea Inspecției Judiciare ca structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiției.”, precizează Ministerul Justiției.

„Sunt propuneri de fond şi nu de formă, pe care le considerăm firești, necesare şi normale, de natură să asigure buna funcționare între cele trei puteri ale statului, de natură a eficientiza şi credibiliza actul de justiție”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Modificările sunt explicate AICI.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Tu ești un vizitator anonim ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator
Statistici T5