fbpx
Scrie un comentariu

Am auzit multe voci „nemulţumite” de clasa politică. Altele, în schimb, ridicau în slăvi meritele unui candidat sau unui partid politic. Iar apropiatele alegeri au înfierbântat şi mai mult minţile celor care sunt poziţionaţi în toate taberele posibile ale acestei lupte electorale. O luptă la finele căreia ne vom alege OAMENII CARE NE REPREZINTĂ. Iar cei care încă se mai mint că această clasă politică nu ne reprezintă, se înşeală amarnic! Clasa politică, la nivel local sau la nivel naţional, este după chipul şi asemănarea noastră, a cetăţenilor care mergem şi votăm, dar şi a celor care nu merg să voteze.

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

 

Dacă reprezentarea celui care votează este simplu de constatat la modul direct, în sensul că votantul îşi alege partidul/candidatul care consideră că-l reprezintă, certificând prin ştampila pusă pe buletinul de vot că-i acordă încrederea sa, nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţia celui care nu merge la vot, din diverse motive. La acest cetăţean vreau să mă refer. Marea majoritate a motivelor care determină un cetăţean să nu se prezinte la vot îi structurează pe absenteişti în trei categorii: nepăsătorii, fricoşii şi ignoranţii.

Probabil, unii vor considera că sunt dur. Dar cred că la fel de duri sunt şi cetăţenii atunci când judecă clasa politică (pe merit!). O clasă politică ce nu face foarte multe pentru binele cetăţeanului. Dar, mă repet, este o clasă politică ce ne reprezintă! Şi, în mod paradoxal, îi reprezintă cel mai bine pe cei care... nu se prezintă la vot.

 

De ce sunt nepăsători, fricoşi sau ignoranţi cei care nu se prezintă la vot?

 

Prima categorie: NEPĂSĂTORII. Sunt cei care susţin că nu le pasă de politică. Că nu le pasă cine-i guvernează. Dar nu-şi dau seama că acest „nu-mi pasă” declanşează o reacţie în lanţ, care în cele din urmă ajunge şi la „nu-mi pasă” că lucrurile nu-mi merg bine, din cauza altora. Dar, oare, chiar aşa este?! Chiar nu le pasă? În mod paradoxal, din nepăsare poţi trimite NEPĂSĂTORII la guvernare. Şi dacă ţie nu ţi-a păsat, de ce respectivului politician i-ar păsa de tine? Evident, primeşti înapoi ceea ce ai semănat, adică nepăsare.

 

A doua categorie: FRICOŞII. Aceştia sunt aceia care, după doi-trei ani de guvernare proastă, îşi umflă pieptul cu o mândrie penibilă, spunând răspicat că „ei n-au votat actuala clasa politică”. Ce naivi! Cum să n-o voteze?! Au votat-o, probabil, tocmai prin absenteism. Din teama că alegerea lor poate fi una proastă şi atunci mai bine au preferat să nu mai aleagă. Asta este calea non-acţiunii. O cale la care recurg mulţi politicieni care nu-şi asumă responsabilitatea. Şi atunci, lucrurile nu evoluează şi ne perpetuăm într-o amară complacere, privind cu invidie la alţii care acţionează şi care îşi făuresc destine de învingători.

 

A treia categorie: IGNORANŢII. Probabil, cunoaşteţi povestea modului în care acţionează struţul, atunci când dă de greu. Îşi bagă capul în nisip. Şi în ignoranţa lui are impresia că dacă el nu mai vede nimic, atunci nimic nu mai există. Cam aşa se întâmplă şi în cazul absenteiştilor ignoranţi. Ei cred că dacă nu se prezintă la vot, nu se întâmplă nimic rău. Însă, această teorie este cât se poate de falsă. Şi nu are rost să dau alte argumente decât să fac, din nou,  o paralelă cu povestea struţului.

 

Iar dacă vreunul dintre cititorii acestui mesaj v-aţi simţit „atacat”, mă bucur. Pentru că, cel puţin, aţi conştientizat că sunteţi reprezentanţii uneia dintre categoriile expuse anterior. Iar dacă aţi conştientizat acest lucru, mai aveţi o şansă! Căruia ar fi bine să nu-i daţi cu piciorul... Nu de alta, dar piciorul dat de Dvs în dosul clasei politice poate fi pasul înainte al politicienilor NEPĂSĂTORI, FRICOŞI şi IGNORANŢI.

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator