fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

3 Comentarii

gelu florea opinie 2

Sunt șocat și indignat, în același timp. Pot înțelege că ne aflăm într-o situație delicată, în plină pandemie. Pot înțelege că trebuie luate măsuri urgente, dure, restrictive în ceea ce privește unele drepturi ale individului. Însă, nu pot înțelege cum OFICIAL se practică o CENZURĂ a informației nespectifică unei societăți democratice. Pentru că, fraților, asta ne va duce la un dezastru pe care nu știu dacă suntem în stare să-l controlăm. Ori, poate tocmai asta se dorește?!

Cu cât am intrat mai mult în criza pandemiei, jurnaliștii din județ (sau locali) au primit tot mai puține informații clare. Oficialii se ”scuză” că așa au primit directive de la ”centru”.

Nu se dau informații decât centralizat. Iar când se dau, acestea fac referire la o situație la nivel național, fără a se adapta la nivel local. Iar jurnaliștii din județ fac spume la gură că deși ar putea transmite informații importante în zonele lor de propagare a informației, li se refuză acest demers.

Citește și:

Interdicție pentru informații! Jurnaliștilor nu li se mai transmit informații despre COVID-19 la nivel județean!

Administrațiile locale motivează că nu au date și informații. Prefectul spune că așa i s-a transmis. Și evident că este vorba despre o ”politică asumată” la nivel instituțional, central. Dar este cea mai mare prostie care se poate face!

Orice manual de comunicare în situații de criză menționează că procedurile de comunicare sunt esențiale. Noi asistăm la o aplicare a unei ”teorii” privind ”centrul unic de comunicare” în situații de criză, dar care e prost aplicată. Dacă aveți acces la informații de peste hotare, din țări care se confruntă cu aceeași criză a pandemiei globale COVID-19, veți descoperi că instituțiile sunt multe mai ”deschise” în ceea ce privește furnizarea de informații. În Italia, există hartă online cu date actualizate. La fel în Spania. În Israel, au chiar menționate pe hartă zonele în care au fost descoperite cazuri de COVID-19, tocmai pentru ca oamenii să știe să se ferească, dacă simt că trebuie să facă acest lucru.

La noi... doar o comunicare seacă!

Din nefericire, ceea ce vă spun aici are o aplicare foarte practică, cu referire la primul caz de COVID-19 descoperit la Turda. Probabil ați aflat deja, omul era în Spitalul Turda de aproape o săptămână, în momentul în care a fost descoperit că este infectat, fiind dus de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Sunt multe voci care susțin că ar fi intrat în contact cu angajați ai Spitalului sau cu alți bolnavi (direct sau indirect; se știe că transmiterea virusului se poate face și indirect). Și asta nu e tot: prietena/soția lui lucrează la un magazin de tip alimentație publică. Și a interacționat cu colegi, poate și cu clienți. Ce să mai vorbesc de vecini, prieteni, apropiați?! V-am descris o situație care ar putea deveni o adevărată ”bombă” pentru Turda. Și nu spun asta pentru a vă crea fiori reci, ci pentru că există indicii că s-au produs aceste situații!

Deci, ce avem la modul oficial:

1. un caz de COVID-19, care nu a fost anunțat pe căi oficiale, ci a fost făcut public de TurdaNews (informația fiind preluată ulterior și de alții).

2. o comunicare concretă (comunicat oficial al Spitalului Turda) care a fost transmisă la mai bine de 12 ore după ce informația a apărut în presă.

3. un comunicat în care ”toate-s bune și frumoase”, cu referire la un pacient izolat zile în șir, ”ca la carte”.

4. o absență a oricărui alt detaliu privind persoana, cei cu care ar fi putut intra în contact, eventuale avertismente, măsuri luate, situația personalului medical etc.

5. un canal oficial de comunicare, mă refer la Știri Oficiale Turda (un proiect oficial, asumat de administrația locală, făcut de un ONG privat; dar nu voi insista pe această ”ciudățenie” acum, că nu ăsta e obiectul), care la mai bine de 24 de ore de la difuzarea informației în mass media locală și la mai bine de 12 ore de la transmiterea comunicatului oficial al celor de la Spitalul Turda, încă nu a ajuns să informeze OFICIAL despre primul caz de COVID-19 din Turda.

Cam asta ar fi situația, în mare!

Iar la toate acestea, mai adăugați și interesul firesc (în condițiile date) al multor turdeni, care vor să cunoască identitatea acelei persoane. Nu pentru a o stigmatiza, pentru că nu vorbim de o boală ”rușinoasă”, ci de o pandemie generată de un virus extrem de puternic (apropo: în vest am văzut diverse personalități care anunță public că au fost depistate pozitiv, avertizându-și astfel apropiații și eventualele contacte, fără nicio problemă de ”stigmatizare”!). Ci pentru a știi în ce măsură a putut interacționa cu acea persoană, cu eventualele zone frecventate sau cu cunoștințele comune, care ar fi putut intra într-un contact ”de la unul la altul”. Iar asta este o nevoie firească de protecție. De care autoritățile Statului nu țin cont, ascunzându-se sub alambicata lege a datelor cu caracter personal, pentru a invoca faptul că nu se pot furniza astfel de date.

Iar turdenii rămân... cu nedumerirea. Dacă nu chiar cu disperarea. Chiar dacă ”autoritățile” motivează lipsa de informații tocmai pentru a nu crea ”panică”. Serios?! Dar faptul că se ascund informații esențiale, oare nu crează panică?!

Mulți m-au întrebat de ce nu publicăm numele persoanei. Și mi-au explicat simplu de ce: pentru că vor să știe dacă au avut sau nu un posibil contact și ce au de făcut de acum încolo! Autoritățile, însă, nu permit acest lucru! Chiar dacă eu știu numele, se spune că nu am voie să-l divulg public. Deși, personal, nu văd logica acestui argument. E ca și cum am spune că dreptul unui individ (la datele personale) este mai presus de dreptul societății de a se apăra, de a fi informată corect într-o asemenea situație, ceea ce practic este sinonim cu ”condamnarea” în plină pandemie!

Din păcate, la fel s-a acționat și cu persoanele care au sosit de peste hotare, care au trebuit să intre în autoizolare sau în carantinare. Numele lor este ”secret”! Iar vecinul, care stă ușă-n ușă cu cel care ar trebui să stea în autoizolare, habar nu are că stă pe bancă în fața blocului cu el! Pentru că nu are de unde să știe! Iar ”autoizolatul” nu-i spune! Ați văzut câte cazuri există la nivel național (dar și la noi în județ), în ceea ce privește amenzile date unor persoane care nu au respectat autoizolarea?! Sau chiar dosare penale, pentru că au fost descoperite (ulterior) ca purtătoare ale virusului și astfel au contribuit la posibila răspândire a lui, zădărnicind eforturile instituțiilor de a ține sub control pandemia?!

Hai să fim sinceri: vă ”încălzește” cu ceva faptul că respectivi au fost amendați?! Sau sunteți conștienți că neavând astfel de informații (indentitate persoane în autoizolare sau carantinate), riscați în orice moment să deveniți o victimă?! Dacă ar fi existat o bază de date publică, care era problema?! Oare nu eram mai în măsură să ne apărăm, să informăm autoritățile dacă știam de un caz care nu a respectat anumite impuneri?! Cu siguranță da...

Și povestea asta a început de mult, că acum inclusiv hoții, tâlharii, violatorii te trag de pix, spunându-ți că ”nu ai voie” să-i spui numele, că sunt date cu caracter personal! Da, oameni, buni, aici am ajuns! Dar nu dezvolt subiectul ăsta, deși îmi crează și el o stare de indignare profundă.

Ei, bine... ce facem?!

Personal, ca cetățean și ca jurnalist, cred că trebuie să lămurim anumite situații în care interesul personal intră în zona interesului public, când ”datele cu caracter personal” nu trebuie să fie cele care primează, ci dreptul constituțional al oricărui cetățean de a fi corect informat, având astfel posibilitatea de a lua decizii sau de a acționa pe măsura informațiilor care i s-au transmis (informații necenzurate). Hai să ne imaginăm că va exista cel puțin o persoană care, în lipsa transmiterii informațiilor la care fac referire, s-a infectat sau se va infecta. Hai să mergem mai departe și să spunem că va suferi complicații, că va deceda sau va avea consecințe generale negative privind starea de sănătate. Cine va fi responsabil că, în lipsa informațiilor care l-ar fi putut ajuta, s-a decis... nefurnizarea acestor date?! Și tare mi-aș dori să văd un cetățean de acest gen (sau familie) care se va îndrepta împotriva Statului Român, într-un proces, cu un avocat deștept! Să văd atunci autoritățile!

Gelu Florea - jurnalist TurdaNews

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Chioreanu Teodor · 14:53 24.03.2020
  Şocul dvs. dle. Gelu F. are alte cauze. Până a nu fi dvs. virusat covid19 vi se recomandă tratament grabnic şi serios. Serios!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Altceva · 15:37 24.03.2020
  Gelu, este normal sa fie așa, avem de 30 de ani niște gunoaie în funcții de conducere (știi mai bine decât mine asta, pentru ca interacționezi cu ele). Calitatea lor umană este Zero, compasiunea lor este Zero, nivelul lor de profesionalism submediocru. Este o vorbă : cum e turcu', așa-i pistolul! Practic acești mizerabili sunt exponentul nostru, adică reprezintă majoritatea! Această pandemie nu a venit ca o ploaie de vară, ci a venit anunțată, doar ca autoritățile s-au complăcut in lenea lor, au avut jocuri politice de făcut, ciolane de împărțit, sărituri transpartinice demne de recorduri mondiale. Dacă l-ați vazut pe cetățeanul Bill Gates, acum vreo 5 ani, cum explica celorlalți că: omenirea este cu chiloții in vine in fața unei pandemii si oferea si soluții!!! De atunci nimeni, nu a facut nimic. Ne dăm seama ca, politicienii lor sunt cam ca si ai noștri, poate un pic mai șlefuiti. Ne interesam cate locuri in pluspentru marii arsi, au apărut după colectiv? Se pot numara pe degetele mâinii! Imi pare rău ca virusul ăsta nu atacă si omoară politicienii corupți, atunci ar fi lumea eliberată.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Gelu FLOREA · 16:03 24.03.2020
  @Chioreanu Teodor Mulțumesc. Dacă asta e capacitatea dvs de înțelegere, nu am comentarii.
  Multă sănătate vă doresc!
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate