fbpx

cristian lungu pmp

Banner NEMEȘ 29iulie

118726071 10164449994960727 6019019368562400079 n

Scrie un comentariu

andrei suciu elev

Am deosebita plăcere să vă adresez, în acest moment festiv, câteva cuvinte în numele clasei a 12-a A, profil real, specializarea Mate-Info. Este evident că toți cei care sunteți astăzi aici, alături de noi – familii, profesori, autorități, ați avut o contribuție importantă în desfășurarea acestui proces îndelungat de formare a personalității noastre și vreau, cu acest prilej, să vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat.

 

Înainte de toate, aș vrea să vă fac o mărturisire, să vă destăinui o descoperire pe care am făcut-o acum câteva zile, când am fost desemnat să vorbesc despre anii de liceu. Am realizat, dintr-odată, că nu pot să separ acești ultimi ani de studii de primii opt pe care i-am petrecut tot aici, în acest creuzet de plămădire a caracterelor. Mi-am dat seama că acest interval reprezintă, de fapt, două treimi din cei 18 ani de viață pe care i-am împlinit cu puțin timp în urmă. Aș putea, așadar, să spun foarte multe despre Liceul Teoretic Pavel Dan. Aș putea să vă vorbesc despre strădania profesorilor de a ne șlefui mințile și sufletele,despre emoțiile și sentimentele pe care le-am încercat, despre vise îndrăznețe și frustrări înăbușite, despre pozne și întâmplări haioase, dar și despre lacrimi și dezamăgiri care păreau, uneori, insurmontabile. Aș putea să vă vorbesc despre camaraderie, dar și despre prietenie transformată în dragoste, așa cum aș putea să vă vorbesc și despre trădare sau nedreptate. Aș putea să vă vorbesc despre bătălii pierdute, dar și despre războaie câștigate, despre eșecuri și succese, despre critici și despre laude.

Aș putea să vorbesc despre toate astea și despre multe altele care au fost, dar nu o voi face, pentru că așa cum ar spune cinevadragnouătuturor ați putea replica: ”Hey man, you have an obsession!”.

Așa că mai bine vă voi vorbi despre altele.

Cred, cu tărie, că un astfel de moment de bilanț nu marchează decât o etapă intermediară din complicatul drum al dezvoltării noastre personale. De aceea am convingerea că, decât să depănăm acum amintiri, mult mai productiv ar fi să ne imaginăm viitorul.

Întâmplarea  sau poate, cine  știe, providența, a făcut ca generația noastră să fie cea care a deschis șampania mileniului III. Mai mult decât atât, ne-am serbat majoratul odată cu Centenarul Marii Unirii. Ne-am dezvoltat odată cu viteza internetului și suntem capabili să ne conectăm la frecvența înaltă a progresului la fel de ușor cum milioane de oameni se unesc azi în uriașe  rețele sociale. Înaintea noastră se deschid direcții și căi de dezvoltare pe care nu trebuie decât să pășim cu îndrăzneală, conștientizând că în rucsacul fiecăruia dintre noi stă ascuns ”bastonul de mareșal”. S-ar putea ca – peste câțiva ani – să auzim că unii dintre noi au contribuit la dezvoltarea vreunui program care să pună pe deplin în slujba omenirii inteligența artificială sau că alții au descoperit o terapie revoluționară cu ajutorul căreia să vindece bolile omenirii. 

Poate că într-o seară vom auzi la știrile sportive că vreuna dintre ”brândușele” sau vreunul dintre ”maeștrii” generației noastre va reuși să urce pe podiumul cine știe cărei competiții interne sau - de ce nu? - internaționale, sau că unul dintre colegii noștri mai visători își va pune în valoare vreun talent încă neexploatat cucerind lumea cu realizările sale artistice.  Unii vor deveni, poate, buni meseriași care să ne clădească spații de locuit confortabile sau să producă bunuri de strictă necesitate pentru viața cotidiană, iar alții vor reuși să pună pe picioare afaceri de succes care să ofere slujbe bine plătite copiilor noștri, ori, poate, chiar din generația noastră se va ridica vreun om politic care să dea dovadă de integritate, competență, patriotism și care să fie capabil să aducă prosperitate națiunii. Cei mai bravi dintre noi își vor manifesta, probabil, simțul civic îmbrățișând o carieră militară, ori, de ce nu, se vor pune în slujba protejării securității noastre zilnice. Vor exista, desigur, între noi și unii care vor urma exemplul dumneavoastră, dragi profesori și vor alege această cale atât de grea, dar atât de nobilă, a profesiei de dascăl pentru a continua ceea ce Domniile Voastre au început și sunt convins că își vor stabili nivelul ștachetei lor profesionale cel puțin la înălțimea procesului educațional pe care dvs. l-ați desfășurat, cu atâta altruism și dăruire, de-a lungul atâtor ani.

Lumea contemporană ne oferă, așadar, o multitudine de oportunități care se deschid în fața noastră pentru a le fructifica, iar noi nu trebuie decât să continuăm să visăm până când visele noastre se vor concretiza în fapte, în realități palpabile.

Am, însă, convingerea că postura în care vom putea excela cu toții este aceea de părinte. Sunt sigur că ne vom asuma datoria morală de a transfera viitorilor noștri copii toată moștenirea de dragoste, grijă, dăruire, sacrificiu, pe care am primit-o de la părinții noștri. Ei sunt cei care au vegheat asupra noastră pe parcursul acestui drum inițiatic pe care l-am străbătut până acum și mare parte din personalitatea fiecăruia dintre noi li se datorează. 

Nu am vrut să vă vorbesc despre cele ce au fost, încercând să îndrept atenția asupra provocărilor ce ne așteaptă, dar îmi dau seama că un viitor luminos nu se poate construi decât pe un trecut bine ancorat în valori fundamentale, de aceea mă înclin, acum, în fața părinților noștri și, în egală măsură, a profesorilor, făcând, în numele meu și al colegilor mei, un legământ de onoare și promițându-le că ne vom angaja cu toată responsabilitatea în această cursă a devenirii noastre și că vom reuși să clădim destine, familii, cariere, într-un cuvânt o societate nouă pe care să o ridicăm la înălțimea aspirațiilor noastre.

Andrei SUCIU - elev, clasa XII, Matematică-Informatică, Liceul Teoretic ”Pavel Dan” Câmpia Turzii (discurs de absolvire)

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

banner PSD Campia Turzii

Banner Tureni

Banner Ceanu Mare

Banner Sandulesti

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate