fbpx

4 Comentarii

gelu florea opinie 2

Votul de duminică a avut o legătură foarte mică cu alegerile europarlamentare. Poate doar tangențial, în sensul că a fost un bun prilej pentru ca o parte însemnată de electorat să-și ”verse năduful”. Practic, a fost un vot covârșitor anti-guvernamental, anti-Dragnea, anti-Dăncilă, în care n-au contat programe, analize, alegeri argumentate, ci doar o sete nebună de a pune mâna pe-un partid (în sens metaforic), pentru a-i da în cap PSD-ului (valabil și în cazul ALDE, dar la scară mai mică). Iar din acest iureș a câștigat PNL și USR PLUS.

 

Din această perspectivă, cred că singura opțiune a PSD este să abandoneze Guvernul (știu că politic nu este o decizie ușoară, că implicațiile sunt mult mai mari decât par la prima vedere, însă după ce îți iei câteva măsuri de precauție politică, nu văd altă alternativă viabilă). Pentru că indiferent ce vor face, nu pot rezolva o problemă care nu are nicio legătură cu logica, cu programele, cu eventualele realizări (că au fost și de astea, n-are sens să fim ipocriți), ci cu o răbufnire emoțională aproape incontrolabilă. Nu văd cum s-ar opune unui fenomen visceral, unui ”fenomen zombie” la vot, iar cu cât vor ține cu dinții mai mult de guvernare, cu atât va fi catastrofa mai mare pentru ei. Pentru că ei au cartoful fierbinte în mână. Dacă îl pasează repede celor de la PNL - USR PLUS, ”arsurile” se mută în mâinile altora... Și... atenție: din punctul meu de vedere contează și detaliu plecării! Îți dai demisia, cu transmiterea unei mesaj care ți-ar putea fi favorabil în timp sau... ești demis în urma unei moțiuni de cenzură, de pe urmă căreia opozanții vor aclama o nouă victorie, extinzând euforia victoriei anti-PSD de duminică?!

Revenind la votul de duminică, am observat mulți care analizează rezultatul printr-o ”cheie locală”. În special organizațiile locale. Dar votul de duminică are o componentă locală infimă (iar ”valul” PNL - USR PLUS are cea mai mică legătură cu componenta locală), comparativ cu valul uriaș care s-a propagat în societatea românească. Cine face analize bazându-se pe rezultatele votului de duminică, e primul care se păcălește. Însă, nu e deloc de neglijat faptul că votul de duminică are, totuși, o ”cheie”. Iar cel care o va descifra va fi marele câștigător din viitor...

Pe plan local, la Turda, este evident că rezultatul va da aripi PNL și USR PLUS, care probabil deja vor începe să-și caute ”primarul”. Probabil vor începe să-și împartă și directorii de instituții, membrii din Consiliile de Administrație, directorii de societăți etc, că așa procedează orice putere politică, aceasta fiind singura modalitate de a-și răsplăti oamenii fideli (că, sincer, nu văd cum îți mobilizezi oamenii cu îndemnul: ”hai, trageți tare, că nu primiți nimic, iar posturile importante vor fi ocupate tot de oamenii celorlalți”). Însă, dincolo de ce vor face sau nu, este clar că în următorul an avântul asupra administrației locale va fi mai înverșunat ca niciodată, pe principiul că mirosul de sânge atrage hienele, chiar și în politică.

Însă, fiecare dintre cele două partide va avea o problemă mare de rezolvat: candidatul! Care trebuie scos de la naftalină și arătat turdenilor. Și care trebuie să-și asume rolul de candidat, într-o perioadă care va fi mai zbuciumată decât ne putem închipui acum. Și, nu în ultimul rând: lista de candidați (adică, cine te reprezintă, cu alte cuvinte). Ori, aici începe adevărata provocare. Pentru că procentele de la europarlamentare nu au nicio legătură cu procentele locale, cele din urmă fiind mult mai mult centrate pe om, pe realizări (în viața particulară sau în cea publică), pe modul în care acel om e perceput în comunitate, pe ”scheleții” pe care i-ar putea avea în dulap și pe multe alte considerente de acest gen.

De partea cealaltă, primarul are câteva cărți pe care le poate juca. Principala carte este cea a lucrărilor anunțate și trâmbițate până acum. Este o carte extrem de importantă, pentru că oamenii ”nu cred până nu văd”, după ce au fost păcăliți/amăgiți de multe ori, iar diferența categorică dintre o ”poveste” și un ”contract semnat” nu este percepută decât de un procent mic de alegători (care au cunoștințe cât de cât despre procedura atragerii fondurilor europene), insuficient pentru a convinge o masă de oameni mai consistentă. Și mă îndoiesc că primarul n-ar fi conștient că urmează un an ”de foc”, care va deveni decisiv pentru configurația politică locală de după iunie 2020. Personal, cred că poate câștiga doar printr-un management riguros, o organizare de top, o mobilizare mai consistentă a propriului aparat de partid și abandonând linia populismelor, care nu cred că-l prind, latura de manager fiind mult mai pronunțată și mai naturală.

Oricum, e clar că bătălia politică se va duce până la nivel de baionetă, tranșeu cu tranșeu... Și va câștiga cel care va știi să analizeze și să descifreze mai bine ”cheile psihologice ale votantului”.

La Câmpia Turzii, actualul primar Dorin Lojigan este favorit. Din două motive simple: are ascendentul moral al procentelor obținute duminică (chiar dacă nu au o componentă locală pronunțată, după cum am precizat și anterior), dar și absența (cel puțin deocamdată) a unui contracandidat serios, care i-ar putea pune probleme. În plus, acel candidat trebuie să fie vizibil, în spațiul public, asumându-și un rol direct sau mai puțin direct privind funcția supremă locală, cel puțin din toamna acestui an. Pentru că, altfel, șansele i se reduc considerabil (cine se bazează pe ”valuri”, își asumă un mare risc, pentru că ”localele” au, de regulă, un alt ADN al votului). Ca să nu mai spun că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să-și asume înfruntarea directă cu primarul în exercițiu...

În rest, ca și la Turda, primarul Lojigan se luptă cu trecerea prea rapidă a timpului și cu implementarea concretă a cât mai multor investiții/lucrări pe proiectele gata semnate. Sau cu aplicarea unui proces de conștientizare a electoratului că orașul este în plin avânt de dezvoltare, dar că alegerile locale din 2020 nu vor putea consemna finalizarea investițiilor, acel moment fiind doar o ”poză” a unui timeline ce va începe din 2019 și se va întinde, cel mai probabil, până prin 2021/2022 (situație similară cu cea de la Turda). Conștienți că nu pot câștiga o bătălie cu obuze (prin obuz înțelegându-se chestii majore), adversarii politici vor miza pe ”lupta la baionetă”, pe detalii, pe elemente de detaliu care vizează modelarea percepției publice vis-a-vis de administrația locală condusă de primarul Dorin Lojigan.

Și, deloc de neglijat, contează și dacă alegerile se păstrează dintr-un singur tur (schimbare care se poate face până în luna iunie, inclusiv, din câte știu eu conform recomandărilor Comisiei de la Veneția) sau se vor organiza alegeri în două tururi de scrutin...

Gelu Florea - jurnalist

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Acul Turdean · 12:35 29.05.2019
  Cred ca mai degraba romanii au dat un vot negativ sistemului, nu a fost un vot politic!Turdenii isi doresc o administratie eficienta, nu ceea ce este acum, parca am fi intr-un camion plin cu nisip;daca primarul ar fi bun manager, ar conduce un camion gol... Asta nu intelege nici un partid, ca altfel nu avem cum sa ajungem unde ne dorim!Intai sa facem economii din banii nostri, sa facem cu ei investitii care sa genereze alte economii! Apoi sa administram eficient si rapid fonduri europene, nu cu viteza melcului , ca acum... Intreb si eu, unde sunt autobuzele electrice promise?!
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 12:41 29.05.2019
   Sunt perfect de acord cu ceea ce numești ”viteză” în cazul fondurilor europene...
   Din păcate, sunt detalii care nu depind de administrațiile locale! Sunt probleme care trebuie rezolvate la nivel central, astfel încât această ”viteză” să poată crește! Crezi că primarul din Turda sau cel din Câmpia Turzii nu și-ar dori o viteză mai mare?! Cred că își doresc mai mult decât îți dorești tu!
   referitor la autobuzele electrice, îmi permit să-ți răspund pentru că am unele informații: licitația a fost adjudecată deja, producătorul fiind o firmă din Polonia. Termenul de livrare e undeva pe finalul anului. Însă, din câte am înțeles, unele autobuze vor ajunge încă din această vară. Și, din câte am înțeles, unii deja au văzut cel puțin un astfel de autobuz, în probe/mișcare prin Turda (cu numere de Polonia). Evident, ele vor fi utilizate în momentul în care există parcul complet (conform comenzii) și când va ”intra în pâine” societatea înființată specialîn acest scop de către administrația locală...
   Noi am dat detalii de acest gen, însă a fost o perioadă în care informația era mai puțin importantă decțt năduful de a da ”m...e”.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Stefan Ie · 16:34 29.05.2019
  sper din suflet ca noua administratie sa elimine pupincurismul ordinar al unor publicatii santajiste. Nu pot uita cum l-ati "aranjat" pe Bogdan Bulgaria. Primar mai bun n-ar fi putut avea Turda vreodata. Bine ca poate conduce o ditamai societatea in Romania si concomitent una de 3 ori mai mare in Budapesta. Dar pt. Turda nu era bun ...era prea cinstit si corect. Oamenii de valoare n-au ce cauta la.conducerea orasului .
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 16:46 29.05.2019
   Nu știu la cine te referi, dar cu siguranță nu la mine!
   1. Nu suntem publicație șantajistă. Lucru demonstrat (de nenumărate ori)!
   2. Nu l-am ”aranjat” pe Bogdan Bulgaria. Toate articolele noastre sunt în baza de date a siteului. Dacă identificați articolul la care faceți referire, vă rog să ni-l arătați. Din câte știu, cei de la T9 l-au ”aranjat”, la vremea respectivă.
   3. Cu Bogdan Bulgaria am o relație bună, chiar de colaborare cu societatea pe care o conduce (dacă pot spune așa). Este un tip OK.
   Deci...
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate