Scrie un comentariu

2017 a fost un an foarte special pentru familia Rațiu, pentru prietenii noștri și pentru Fundație. A marcat 100 de ani de la nașterea tatălui nostru, fondatorului nostru care continuă să ne inspire acțiunile. Pentru unii dintre noi nu una, nu două, ci toate trei dintre acestea se aplică!

 

Am marcat centenarul atât la Cluj, cât și la Turda, precum și în alte locuri prin expoziția itinerantă a vieții și epocii sale. În iunie la Turda două săli dedicate lui Ion și Elisabeth Rațiu au fost deschise în vechea berărie și 120 de oaspeți au cinat împreună cu ei, toastând în memoria lor. Ni s-a adresat profesorul Michael Clarke, fost director general al RUSI (Royal United Services Institute), cel mai important think tank londonez, iar trei dintre foștii laureați ai Premiului Ion Rațiu pentru Democrație au discutat despre ascensiunea populismului (și putinismului) și alte influențe nocive asupra lumii. Am primit vizita ASR Prințul de Wales care nu doar a cercetat mormintele strămoșilor noștri comuni din Teiuș, ci și centrul comunitar Fabrica de Timp Liber unde s-a interesat de activitățile pentru tineri pe care CRD le desfășoară la nivel local.

Am lansat Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală și am continuat cu a treia ediție a Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism. În acest an am finalizat renovarea Morii Gaia care va completa spațiul de ospitalitate al Casei Rațiu și am refăcut design-ul cafenelei culturale La Papion - toate parte a programului de sustenabilitate derulat de CRD.

Sunt sigur că Ion Rațiu ar fi primit cu bucurie toate acestea, precum și publicarea primelor două volume ale jurnalelor sale sau digitizarea arhivei. Nu mă îndoiesc că s-ar întoarce în mormânt dacă ar vedea gravele abuzuri asupra românilor înfăptuite de coaliția de guvernare de azi. De-a lungul vieții sale Ion Rațiu a luptat și a protestat împotriva regimurilor totalitare - întâi fascismul, apoi comunismul, apoi în ultimii săi zece ani cripto - sau, mai bine zis, clepto-comunismul. Aroganța liderilor politici de azi de a-și pune salvarea pielii peste domnia legii și o putere judiciară independentă este uluitoare. Acțiunile lor sunt sfidătoare și deschid calea către o națiune în afara legii. Corupția a fost legalizată și de data aceasta românii înșiși sunt cei care au așezat România în sfera politică cleptocratică, de gangster, a influenței rusești - îmbrățișând modelul lui Putin.

Românii ar trebui să-și amintească cu rușine că în decembrie 2016 indiferența față de dreptul atât de greu obținut de a-și alege liderii politici a făcut ca doar 19% să-i aducă pe aceștia și clica lor la putere. Analiștii politici au dreptate când spun că nu doar Regele a fost îngropat ci și justiția - Regele fiind întotdeauna un simbol respectat al acesteia. În fiecare an de Crăciun, de când țin minte, Ion Rațiu și Regele Mihai vorbeau la telefon, oriunde s-ar fi aflat, discutând ceea ce fiecare vroia să transmită românilor în mesajul de anul nou. În ciuda faptului că amândoi erau foarte răbdători și moderați, nu mă îndoiesc că anul acesta ar fi discutat despre acest popor în criză și despre ce cale e mai bună de urmat. Cu siguranță nu e un moment în care să rămâi în tăcere, ci în care să te exprimi și să determini schimbarea- dar cum? Dacă nu e posibil în primă fază prin Curtea Constituțională, atunci printr-un referendum demarat prin decret prezidențial ca răspuns la protestele antiguvernamentale masive și continue? Președintele poate conta neîndoielnic pe susținerea unei majorități substanțiale.

Fără schimbare 2018 va fi cu siguranță un an dificil - marcat de exodul multora dintre cetățenii români. Aș prefera o schimbare...

Nicolae RAȚIU - Președinte al Rațiu Family Charitable Foundation, Președinte al Consiliului Director al Centrului Rațiu pentru Democrație

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Tu ești un vizitator anonim ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator