Live Video
 

maxiprest mai2018

banner newdesign 28.04

Gelu Florea: Joi e ședința în care vom afla cine e pentru viitorul Câmpiei Turzii și cine e împotrivă!

kaufland 650x100 22.12

E la modă să fii contra... Nu contează la ce... Problema e că am ”uitat” să fim deștepți, eficienți, calculați, atunci când trebuie... Îi văd pe unii care spun că nu trebuie să acceptăm condițiile impuse de UE, implicit politica tarifară aferentă proiectului european de 160 de milioane de euro. Care este pe punctul de a fi semnat, fiind nevoie doar de acceptul a câteva administrații locale, printre care și cea de la Câmpia Turzii (celelalte sunt din mediul rural și nu pot acorda un vot negativ, pentru că sunt mai conștiente de ceea ce înseamnă alimentarea cu apă și canalizarea), pentru politica tarifară.

 

Evident, UE nu ne poate obliga să le luăm banii! Putem fi fraieri, că avem acest drept! Însă, nivelul solicitărilor companiilor de apă din țară este de circa 3 ori mai mare decât fondurile alocate de UE. Asta înseamnă că nu toți își vor rezolva problemele cu acești bani europeni. Iar unii vor rămâne ”de căruță”, urmând a-și rezolva toate aceste probleme cu proprii bani, implicit cu banii cetățenilor...

Compania de Apă Arieș se află într-o situație privilegiată, întrucât poate fi printre primele semnatare ale proiectului cu finanțare europeană (în primele 5, conform informațiilor din spațiul public). Ba mai mult, a primit un ”bonus”, respectiv faptul că nu trebuie să contribuie financiar la acest proiect (de regulă, la accesarea banilor europeni trebuie să ai o contribuție proprie), datorită unei implementări bune a primului proiect european. Asta se reflectă și în nivelul tarifelor existente în planul tarifar, procentul de creștere fiind mai mic decât în cazul proiectului implementat în 2007-2013 (acum, de exemplu, prețul apă-canal/mc este mai mic decât cel existent în 2013!).

Evident, pentru asta trebuie să urmăm toți pașii instituționali, inclusiv aprobarea HCL-ului de la Câmpia Turzii, care va viza politica tarifară.

În spațiul public au apărut diverși contestatori. Niciuna dintre discuțiile la care am participat nu era despre politica tarifară, așa cum se regăsește ea în documentele întocmite pentru solicitarea fondurilor europene, politică tarifară stabilită în urma unui studiu de specialitate, realizat de o firmă care a câștigat o licitație organizată pentru stabilirea câștigătorilor care vor întocmi documentația de finanțare (conform procedurilor legale). Ba făceau referire la numărul mare de personal (apropo, pentru cei care nu știu: CAA are -10 persoane în acest an, comparativ cu 2016, iar în următorii 3-4 ani va avea -50), ba la alte informații de acest gen (că n-avem garanția că vor fi lucrări de calitate, când de fapt acesta este un lucru care poate fi ”rezolvat” doar la momentul respectiv), care pot fi discutate ulterior, însă nu acum și nu în detrimentul aprobării politicii tarifare, stabilită după cum spuneam, în baza regulilor europene. Asta dacă nu vrem să ajungem în situația absurdă din ”povestea drobului de sare”...

De fapt, întrebarea e: vrem sau nu fonduri europene pentru dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare? Daca nu vrem, atunci e OK. Le facem pe banii noștrii! Pentru asta, probabil, trebuie majorate taxele locale de vreo 4-5 ori (de asta nu vorbește nimeni, de unde scoatem milioanele de euro pentru investiții!)! Vrem banii europeni? Atunci, trebuie să acceptăm că ei ne impun această politică tarifară, pentru ca investițiile să fie sustenabile, dar mai ales pentru a asigura amortizarea (adică, crearea unui fond care, peste 20-25 de ani ar putea permite înlocuirea rețelelor și alte investiții de acest gen) acestora! În viitorul tarif este inclusă amortizarea. De aceea spun că e simplist să judecăm lucrurile după ”împotriva majorării tarifului la apă”. E chiar un nivel tâmp! Pentru că în prezent tariful e sub cel care era în 2013! Va ajunge la acel nivel probabil cam în 2 ani...

Evident, au apărut și dezinformări... Chiar un pseudo-jurnalist, care peste noapte s-a trezit cu niște bani (pe care sunt convins că nu-i poate explica/motiva), a pus bazele unui protest la ședința de Consiliu Local care va avea loc joi, 28 septembrie, de la ora 13.00 (n.a. va fi transmisă în direct,. pe TurdaNews). Ei bine, interesele lui sunt ciudate, în condițiile în care nu s-a sfiit să mintă și să manipuleze cu nesimțire cu informațiile pe această temă, încercând să acrediteze ideea că nu e obligatorie stabilirea politicii tarifare, pentru a accesa banii europeni! Ceea ce este fals!

Însă, dincolo de aceste agitații, dirijate atent de cercuri de interese ciudate, rămâne întrebarea: vrem sau nu să accesăm fondurile europene?! Personal, cred că un răspuns negativ este o dovadă de prostie crasă, pentru că ar însemna condamnarea unei comunități! Și mă întreb: cine își asumă asta?! În votul pentru accesarea fondurilor europene nu mai vorbim de Putere și Opoziție, de PNL și PSD sau orice alt partid politic, ci vorbim despre viitor, despre bani europeni care vin în comunitate, despre interesele comunității, despre sacrificarea interesului politic de moment în favoarea unei politici în slujba intereselor cetățeanului...

Tocmai de aceea, aș vrea să cred că aleșii locali din Câmpia Turzii au suficient discernământ să facă diferența. Indiferent că sunt aleși de la PNL, PSD, PPU-SL, UDMR sau PMP. Cred că toți ar trebui să voteze proiectul necesar depunerii documentației pentru accesarea fondurilor europene. Nimeni nu are nici o scuză, pe scara istoriei locale!

Iar eu, cu siguranță, voi consemna numele tuturor acelora care vor să bage Câmpia Turzii în negura subdezvoltării!

Gelu Florea - Jurnalist, TurdaNews

Citește și:

Bogdan Bobic (director CAA): Planul tarifar este o condiție esențială pentru semnarea contractului de finanțare europeană (VIDEO)

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Sâmbătă, 26 mai, ora 18.00:

Fotbal. Olimpia Gherla - Sticla Arieșul Turda.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...